fredag 7 februari 2014

Kindle - so far

Nu har jag haft min Kindle i lite över en månad och jag måste säga att jag är väldigt nöjd! Jag har säkert plöjt igenom 5-6 böcker på den här tiden, nästan mer än jag läste på hela förra året faktiskt!
Den positiva upplevelsen av Kindle överväger helt klart den negativa.


På plus ligger:

 • man får plats med många, många, många böcker! 
 • jag slipper gå och låna eller köpa böcker och har alltid massor med böcker hemma att välja mellan
 • jag hittar massor med billiga och även gratis bra böcker på nätet via bland annat Amazon.com. 
 • jag kan trycka på ett ord och få upp betydelsen av detta i en ordlista. Dessa ord som jag tryckt på sparas automatiskt i en egen ordlista som jag sedan kan öva på om jag skulle vilja. Jag har lärt mig en hel del nya ord!
 • det finns också en funktion där jag lägger in storasysters namn och hon kan logga in. Om hon läser barnböcker på Kindeln kan jag då se hur länge hon läst och vilka böcker. Man kan skaffa mål för henne att uppnå (t ex läsa 15 minuter om dagen etc)
 • det står hur långt man har kvar på ett kapitel i minuter. Det kan stå ca 1 minut kvar att läsa, 25 minuter och liknande. Jättebra att se så att man vet om man kan fortsätta till slutet av kapitlet eller inte.
 • det står också hur många procent av boken man läst så långt
På minus
 • jag kan inte låna e-böcker från ett svenskt bibliotek eftersom det är olika format. Det finns program att använda för att konvertera från ett format till ett annat men biblioteksböcker är låsta och därför går det inte. Det finns heller inte många svenska böcker att köpa i Kindles format. Tips mottages gärna!
 • det är ingen färg på skärmen. Kanske är det för mycket begärt? Men om man vill ha till exempel en barnbok är det lite trist att ha svartvita bilder...
 • man har massor med böcker på Kindeln, och så klart kan man inte komma ihåg vad alla handlar om exakt. Då tar det en liten stund att trycka och ladda hem en "baksida". 
 • man saknar känslan av att hålla i en bok, lukten och att gå runt i biblioteket och leta efter en bra bok. Men då är det bara att överge Kindeln för ett tag och läsa en riktig bok!
Detta är än så länge min erfarenhet av att läsa böcker på Kindle. Just nu är jag mest glad för att jag faktiskt läser igen! Och att jag alltid har en bok hemma.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant med tankar om Kindle! Jag är lite sugen, men funderar på en ipad mini också...

Fast det där med att inte kunna låna svenska böcker är ju ett problem. Å andra sidan var uppslagsfunktionen bra, för jag orkar ofta inte slå upp fast jag skulle vilja.

Menar du att man kan hitta gratis böcker på Amazon? Coolt!

Camilla sa...

Jag har bara provat e-bokläsare lite grann. Håller med om att jag saknar bokkänslan och tycker att jag har svårt att få en känsla för hur långt jag kommit i boken. En del av det där tror jag är en gammal vana som man kan komma över.

Problemet med böcker från svenska bibliotek svarar de två i familjen som använder e-böcker på:
Svar 1: http://www.epubsoft.com/calibre-drm-removal-calibre-remove-drm.html
Svar2: Piratebay

Problemet just nu är att biblioteket för tillfället inte har något avtal så just nu går det inte låna e-böcker alls.

Villa Frejas bokblogg sa...

Det låter spännande och härligt att alltid ha en bok till hands. Samtidigt känner jag spontant att jag nog ändå vill hålla en riktig bok i handen när jag läser... men det är nog en vanesak och som du skriver verkar fördelarna väga upp. Vem vet? :)

iaz sa...

Va roligt att du är nöjd med Kindlen så långt. Smart sätt att läsa böcker på, har själv inte provat ännu på min platta. Kan du surfa som vanligt på den med? Känns lite tråkigt då om det inte är en färgskärm, men den kanske är mest för att läsa böcker på? kram!!

Katta sa...

Intressant att läsa vad du tycker om din nya godsak. Verkar för mig helt OK att ha med sig när man reser eftersom den tar liten plats och jag kan ladda ner böcker. Däremot hemma tycker jag om att hålla i en bok i handeln, titta på omslaget och känna på bokens tyngd. Du vet säkert hur det var när ens lexikon var kompletta och man kunde bläddra i dem sida från sida. Idag finns inga lexikon kvar, det städas ut ur många hem.

Casa Annika sa...

Det är ju en toppengrej för den om bor utomlands och vill läsa på sitt hemspråk. Trist att det inte går att låna e-böcker från svenska bibliotek. Det är för mig just nu enda anledningen till att jag överväger en elektronisk bok. Tycker för mycket om vanliga böcker och skickar man efter många på en gång är det värt fraktkostnaden till Spanien. Fast det går inte att beställa många gånger per år precis... Okej, bokbisten är faktiskt ett problem.

Monica sa...

Låter som ett bra komplement och huvudsaken är ju att det är lättillgängligt så det blir av att läsa, sen kan man sakna förstås, färg, doft och det överskådliga i en bok men inget utesluter det andra, maken har läsplatta, det är färgbilder säger han men ofta tar biblioteken bort bilderna, jag håller mig till bokbiblioteket vi har ännu så länge, men så praktiskt på resa.

Linda sa...

Verkar i alla fall som att det positiva överväger det negativa med kindeln. Himla trist att man inte kan låna svenska böcker. Jag har en iPad mini och har faktiskt gillat att läsa böcker på den hittills. Har inte kollat upp om jag skulle kunna fixa svenska böcker ännu men hoppas. Ja, ibland kan man verkligen sakna en gammal hederlig bok :)

Marina sa...

Jag använder min iPad och laddar hem böcker från biblioteket på och det är ju helt fantastiskt! Men viss skulle det vara bra med en mindre variant också, fast en del av mig säger att det räcker med tekniska prylar just nu...

Anna Granström sa...

Åh, bra grej det med procent kvar att läsa i tid också! Går den efter ens egen läshastighet då, baserat på tidigare läsning just av dig?

Emma sa...

Jag har varit sugen på en kindle ett tag...får se om du övertygat mig.

Saltistjejen sa...

Vad roligt att du gillar den! Jag har själv en Nook, och den stora anledningen till att det blev en sådan istället för just en Kindle var just att jag då kan låna bövel från Sverige.
Gillar läsplatttor i allmänhet nu. Särksilt Eink eftersom det verkligen "knnns" som en bok. Vill inte ha färg skärm eller så eftersom det blir meer som en padda eller dator och det är just det jag gillar att SLIPPPA med min e-reader. :-)
Kramar!!

Kevlarsjäl sa...

Intressant med en utvärdering. Jag hade tänkt köpa en läsplatta men efter att ha läst i ajfånen och det funkade så har jag fortsatt med det. Plöjer periodvis mängder med böcker och vi har inte plats för alla pocketböcker jag tar mig igenom. För att inte snacka om pengarna man sparar. Jag läser ju aldrig om böckerna.

Trist att det inte går att låna på svenska bibliotek.

Jag har dock efter många års frånvaro börjat besöka vårt närmsta bibliotek här. Det ligger i skolan där Elsa går på simskola vilket är perfekt. De har nämligen öppet på lördagar då Elsa simmar så då lånar vi böcker till barnen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...