måndag 28 februari 2011

Okänd förmåga

Jag fick ett nytt spännande uppdrag av Monika igår och det är klart jag är på det! Uppdraget går ut på att presentera en ovanlig förmåga eller egenskap som man har. Jag var tvungen att tänka ganska mycket på detta under gårdagen. Ovanlig förmåga eller egenskap? Vad kan det innebära? Och hur spännande måste det vara? Jag kan ju inte flyga, se genom stål eller skjuta spindelväv direkt. Vad jag vet i alla fall.
Så jag fick komma på nåt helt annat.

Min ovanliga, men ganska praktiska förmåga är min studieförmåga. Jag har alltid varit bra på att studera, på att gå i skolan och på att få bra betyg. Till synes utan allt för mycket ansträngning. Medan klasskamrater pluggat halva natten och lite till i veckor för att få godkänt på ett prov, har jag tittat igenom böckerna lite några gånger och sedan har jag fått ett hyfsat betyg. Det är klart att vissa kurser krävt mer än så. Det ska jag villigt erkänna. Jag har stött på motstånd under min tid i skola, både på grundskolan, gymnasiet och universitetet. Jag har fått sitta min beskärda del vid skrivbord och antecknat, gått igenom böcker och svarat på frågor inför prov. Men över lag får jag väl ändå medge att jag inte lagt ned så mycket energi på att plugga.

Vad beror det på? Jag har absolut inte fotografiskt minne, även om det skulle vara en fantastisk förmåga. Jag tror snarare på att jag kan sålla ut viktig information ganska enkelt när jag läser. Ofta skumläser jag och sen fastnar en del, därefter läser jag lite djupare. Jag läser olika beroende på vad jag läser och varför jag läser.

Jag ska inte fördjupa mig mer i varför. Dock kan jag i alla fall säga att denna egenskap verkligen hjälpt mig genom livet och jag njuter fortfarande av den. Jag studerar ofta på distans numera och jag älskar att lära mig nya saker.
Kanske har det negativa varit att jag inte ansträngt mig mer, då hade jag nog fått ännu bättre betyg. Fast vad hade de betygen gjort för min del? Ett extra MVG hade inte gjort så mycket för min karriär. Jag kom ju in på lärarprogrammet på första försöket i alla fall.

Nu vill jag skicka denna frivilliga utmaning till SteelCitys egen Anna och Stef med Layover Tbg. Ni andra som är sugna får gärna hoppa på! Jag läser om ni skriver!

Idag blir det ingen måndagslista, men imorgon kan jag utlova en tisdagslista i alla fall :)

6 kommentarer:

Anna sa...

Alla har vi våra färdigheter :-)
Ha en skön måndag.

Skrotmamman skrotar vidare sa...

Vilken skön förmåga att ha! Tror att jag haft något liknande. Jag gick ut grundskolan med 4,0 "utan att plugga" (ja, jag gick med gamla systemet) och irriterar mig på att jag inte ansträngde mig lite istället och fick ett högre betyg!

Min starka sida var matte. Jag KAN inte plugga matte. Jag förstår inte hur man gör. Räkna 25 tal för att "öva"? Man lärde sig formeln tyckte jag. Sen applicerar man den "bara". Fick tyvärr bara VG på Matte A i gymnasiet. "Du skriver ju i princip alla rätt på alla prov, men du räknar ju inte på lektionerna". Suck.
Jag hjälpte klasskamraterna istället. Men sånt får man bara en stjärna i himlen av. Inga bra betyg.

sara sa...

Sv: Skönt att bara ha en lugn vecka. Det blir samma för oss faktiskt. Tänkte ta oss en tur till badhuset och i morgon ska vi fira maken som fyller år.

Jag känner igen mig i din beskrivning av din studieförmåga. Jag har inte heller behövt anstränga mig för att klara grundskolan, gymnasiet eller ens högskolan/universitetet. Ganska skönt, men som du säger så blir man lätt lite slö och anstränger sig inte särskilt mycket.

Monika Häägg sa...

Vilken bra och användbar förmåga. Just det där att kunna dra ut det viktigaste snabbt ur en text och sedan sitter det fast. Skönt, för det där med att sitta fast med näsan i studier är inte så roligt. Plugga hela natten, får nästan rysningar.
Tack för att du förde uppdraget vidare!

Saltistjejen sa...

Det är verkligen skönt om man sliter slita hårt redan i unga år med skolan. Jag hade också lätt för mig. md allt utom matte hahahahaaa! Men den riktigt svåra matten kom inte förrän på universitetet. Men då gav jag upp. Efter att kört både tenta och omtenta. Jag struntade i matten helt enkelt. Tur för mig att den inte var obligatorisk....
Kram!

Anna sa...

Rolig utmaning! Jag ska grunna lite på den :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...