måndag 10 juni 2013

Lagens långa arm

Ni kanske kommer ihåg min batwoman-incident för ca två veckor sen?
Jag blev kontaktad av en åklagare efter ett par dagar som ville att jag skulle komma in och vittna inför en grand jury. Nu vet jag inte exakt hur det svenska rättssystemet fungerar, men här funkar det så att man först får gå in och vittna inför en jury som består av ca 20-25 personer, vanliga medborgare. De lyssnar på vittnesmål i ärendet och bestämmer sedan om det faktiskt bör leda till en rättegång eller inte. Därefter bestäms det var, när och hur en rättegång ska ske. Oftast efter 2-3 månader beroende på vilket ärende det gäller.

Jag var lite motvillig till att komma in eftersom det ändå är en ganska lång resa för mig. 1.5 timme enkel väg downtown. Och sen vet man inte hur lång tid det tar innan man får komma in. Det beror på hur många fall som ska behandlas.
Dessutom kommer jag att vara ännu mer gravid när en eventuell rättegång startar eller till och med nyförlöst. Inte direkt det roligaste.

I alla fall bestämde jag mig för att åka in och det gjorde jag tidigt i morse. Jag fick först träffa åklagaren som gick igenom mitt vittnesmål och berättade hur det skulle gå till inne i salen. Sedan gick vi iväg till byggnaden där vittnesmålet skulle ges. Som tur var, var vi där tidigt och vi blev första ärendet att kallas in. Inne i salen satt jurygruppen (personerna var mer eller mindre intresserade. En del lekte till och med med sin telefon...). Jag fick ställa mig längst fram och hålla upp höger hand och svära på att tala sanning. Vilket jag givetvis gjorde. Sedan frågade åklagaren mig frågor om vad som hände. Det tog ganska kort tid och sen var det klart!
Inte lika glammigt i verkligheten som i Law and Order direkt.

Fler vittnen kommer att vittna vid ett senare tillfälle och sen får vi reda på om målet kommer att gå vidare eller inte. Förmodligen. Förhoppningsvis kommer mannen att förklara sig skyldig och ta en "deal". Hittills verkar han ha varit motvillig till att erkänna. Han kanske ändrar sig? Jag hoppas på det.

8 kommentarer:

iaz sa...

Kan tänka mig att det både var spännande och lite småläskigt att vittna i en amerikansk rätt. Bra att du stod upp för samhället och vad som är rätt :-) Kram

Martina sa...

Kanske låter som en girig kommentar men det är det egentligen inte... Men får du ersättning för att du vittnar, förlorad arbetsinkomst till exempel? Resekostnad?
Det är ju endå ganska stor del av din dag som går åt till att åka dit och så vidare.

Casa Annika sa...

Vad spännande ändå!

Monica sa...

Många drar sig för att ingripa när de blir så stor apparat efteråt. Det kunde räcka med ett vittnesmål till polis och det dokumenterat och sedan de andras, erkänner "boven" så är det ju bra, det blir säkert inte livstid för detta:-). Intressant att se hur det går till ändå, men som du säger, nästa gång kanske du håller på att föda:-).

Camilla sa...

Bra att du åkte dit och vittnade trots att det tog dig en massa tid. Bra att du jobbar för rättvisan och att du ingrep.
Måste kännts lite läskigt att vittna, men samtidigt intressant att veta hur det går till.

ZtorZillen sa...

Oj, så det går faktiskt till så alltså! Jurysystem är ju lite som i Sverige, fast vi har en domare och nämndemän, de är ju politiker...men annars "vanliga" människor utan juridiskexpertiskunskap....

Emma sa...

Spännande ändå... Bra gjort av dig i stort hörru, hjältinnan!

PS Jag råkade unfollow dig och har nu requested followership hos dig

Malin-Charlotta sa...

Bra gjort för rättvisa, Trillis!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...