torsdag 28 april 2011

Att lyssna

Att lyssna är en konst, hur många gånger har man inte hört det? Inte tillräckligt många i alla fall. Det ÄR en konst att lyssna. En oerhört svårt konst om jag får säga det själv. Faktum är att det finns mycket få människor som är goda lyssnare. Ni har säkert varit med om (eller kanske varit själva) den där kollegan eller vännen som så fort man öppnat munnen för att berätta nåt, genast säger "Mmmmm....men jag har också...." Som inte ens lyssnar färdigt innan han/hon ska berätta om sitt eget, oavsett om det handlar om ämnet eller nåt annat och som aldrig ställer frågor till dig, utan endast besvarar frågor du ställer. Eller den där som under tiden man berättar nåt, hummar på fel ställen eller kommenterar snabba "jajaja" så att det känns mest om att de inte orkar lyssna och istället håller med om det man säger för att få tyst på en.
Som jag skrev tidigare, är det en konst att lyssna. Och något man måste öva på ständigt. Att lyssna är att ge och ta. Vad man ska ge och vad man ska ta beror på situationen. Ibland är det bara att finnas där för att endast lyssna. Inga kommentarer är nödvändiga. Ibland är det lämpligt med följdfrågor eller råd. Det är svårt att avgöra emellanåt, hur man ska reagera. Kanske är det just det som avgör om man är en god lyssnare eller inte?
Jag har stött på endast en handfull människor som varit riktigt goda lyssnare. Är jag själv en bra lyssnare måntro? Ibland skulle jag vilja säga. Jag tror aldrig man blir fullärd och jag är långtifrån en fantastisk lyssnare. Jag har mina goda stunder, och mindre goda. Varje dag försöker jag bli lite bättre. Vissa dagar går det bra, andra dagar upptas tankarna av andra "problem" som rör en själv och att då koncentrera sig på andra är svårt.
Vi behöver alla någon som lyssnar utan förbehåll då och då. Har du nån som lyssnar på dig? Tänk efter noga. Vad tycker du är en god lyssnare?
Och vad kan du göra för att bli en bättre lyssnare? Jag tycker det är viktiga frågor i dagens samhälle där alla är så upptagna med sitt och människor blir mer och mer isolerade. Jag läste nånstans att Stockholm har flest singelhushåll i hela Europa. Många av dessa har varken familj eller vänner i närheten, eller kanske alls. Många äldre sitter ensamma, utan familj, på ålderdomshem eller i egen lägenhet. Vi är ett land av ensamhet. Ensam är stark heter det ju. "Sköt ditt och skit i andra". Ledordet är "Du skall icke störa din medmänniska på något sätt". Barnfamiljer framförallt, ska se till att hålla sig själva och sina "ouppfostrade" barn hemma tills ungarna är "färdigdresserade" och kan vistat bland folk utan att ge ett ljud ifrån sig,
Speciella barnlösa flyg, caféer som inte släpper in barnvagnar, restauranger som himlar med ögonen om man kommer med sitt barn, irriterade blickar på stan om ens barn pratar lite för högt eller skriker till....You name it.
För att inte tala om de där äldre som tar upp hela trottoaren med sina rullatorer eller som inte betalar tillräckligt snabbt i kassan!
Nu kanske hela inlägget känns lite "Off Topic",men jag tror att allt hänger ihop. Man måste ta sig tid för varandra. Lyssna. Vara medveten. Vara närvarande. Sakta ned tempot lite. Livet är ingen sprint, det är ett maraton. Det glömmer vi. Njut av här och nu. Låna ut ditt öra. Be någon annan låna ut sitt emellanåt. Medmänsklighet.

11 kommentarer:

Katarina sa...

Fint skrivet! Så sant så. Att lyssna är nog mer än en konst, att vara intresserad av andra att ge sin tid till någon annan. Att visa återkoppling, det behöver inte ta tid, det ger så mycket tillbaka.

Vi kan nog alla behöva tänka lite mer på detta. Stressen och effektiviteten utplånar nog oss till sist! eller.

Ha en bra dag!

Saltistjejen sa...

Jättebra inlägg och jag håller med. Det handlar om att finnas som medmänniska för andra. Inte bara de man redan känner utan ibland även just för de vi möter tillfälligt.
Att kunna lyssna är verkligen en konst. Men sedan att dessutom ta det steget längre och verkligen bry oss och försöka hjälpa eller bara göra livet bättre för andra är ytterligare ett viktigt steg för att det ska bli en bra värld.
:-)
Kram!

Duktiga Tjejen sa...

Så sant, så sant. Och nu blev jag fundersam - jag är nog inte en sån bra lyssnare? Jag kanske är mer en sån som drar paralleller till mig själv med den goda tanken att det är råd/tips, men det kanske blir fel? Nästan gång någon behöver en lyssnare ska jag tänka på saken och analysera mig själv.

Förövrigt så har jag flera jättegoda lyssnare och det är jag så glad för. Helt ärligt trodde jag inte riktigt att jag ahde det, men efter nyligen kris har jag märkt att de finns där, helhjärtat.

Min plats i solen sa...

Tänkvärda ord vännen! Och visst är det så att det är viktigt att vara en god lyssnare och vara närvarande i stunden. Att kunna känna av om stunden kräver enbart lyssnande eller om det också kräver ord. En balansgång som varierar beroende på person och situation.

Och visst hänger hela ditt inlägg ihop. De två ord som jag genast kommer att tänka på är lyhördhet och empati. Två egenskaper som vi alla borde vårda och på vis få en större förståelse och medkänsla för varandra.

Sedan tror jag att en del av det där också till stor del beror på vilken syn på livet man har. Om man väljer att se möjligheter istället för problem tror jag att man njuter av livet på ett helt annat sätt och också bemöter sina medmänniskor på ett annat sätt.

Tack för tänkvärda ord och sköt om dig vännen!

Kram Lotta

Stef sa...

Ja vi har alla mycket att lära. Jag blir lätt otålig så jag borde definitivt ta dina kloka ord till mig!....det blir svårt men man får göra sitt bästa! :) kram

Monika Häägg sa...

Ibland tänker jag att det är lite "ego" att lyssna. Jag lär mig så mycket på att lyssna på andra. De berättar och ger mig sina tankar och synpunkter. Om jag bara pratar själv hela tiden så lär jag mig aldrig något nytt. Det jag själv vet är ju inget att rabbla upp! Därför känner jag mig lite "ego" när jag bara lyssnar, men det är guld värt!
Tala är silver men tiga är guld, brukar man säga. Fast så klart skall man prata också!

Anneli sa...

Vilket bra inlägg. Du har så rätt i att vi borde ta oss tid för att lyssna. Lyssna på människor som vi känner och människor som vi inte känner. Vara mänskliga medmänniskor. Jag tror att jag är en bra lyssnare för det mesta men man kan alltid bli bättre.

Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen sa...

Det är nyttigt att självrannsaka sig själv.... min man är en fruktansvärt god lyssnare, efter ett par års förhållande fick han "tagga ner lite", bland alla som ringde för att ha "kompis-terapi-samtal" med honom. Det ringde alltid. Dygnet runt, och alla ville tala relationsproblem, kärleksknas, rådgivning, arbete, bla bla....


Jag får vara så krass att jag påminner mig själv om att jag måste fråga lite mer om den andra. Jag lyssnar, men är dålig på att prata själv, eller ens ibland minnas vad som sagts. Det är inget personligt. Ibland flyger jag iväg i tanken. Ibland TROR jag att jag säger saker som jag bara tänker......

Men jag försöker vara en god vän ändå. :-) Med mina egenheter.

mintekopp sa...

Oj, vilket bra och viktigt inlägg.

Jag håller helt med dig, det ÄR verkligen en konst att vara en bra lyssnare. Det viktigaste för att kunna vara en bra lyssnare är ju just att ta sig tid och det är väl just det som är bristvaran i dagens samhälle. Vi har nog helt enkelt inte tid att lyssna på varandra. Det gäller att sakta ner tempot och bry sig om varandra, verkligen lyssna och vara närvarande. Tack för tänkvärda ord!

Trillingnöten sa...

Katarina: ja, samhället blir mer och mer stressat och det påverkar oss alla. Vem vet, hjärtproblem är väl den största dödsorsaken?

Saltis: Jag håller verkligen med :) Att bry sig är väldigt viktigt och verkligen nästa steg i lyssnandet! Vi måste bry oss mer!

Duktiga tjejen: Visst kan man väl dra paralleller till sitt eget liv, beror ju på hur man lägger ut det också...vissa lyssnar inte ens innan de börjar snacka om sig själv. Ibland är det att föredra att dra paralleller, som sagt, lyssna och sen, ge och ta när det behövs :) Vad skönt att du har många bra lyssnare i din närhet!

Lotta: Som vanligt håller jag med dig! Det är empati som är viktig. Jag tror alla människor är empatiska, men samhället gör att det är svårt att visa det. Man blir påverkad!

Stef: ja, att alltid göra sitt bästa är viktigt :) Då blir det mesta bra!

Monika: Visst är det ego :) Det kan jag också tycka och jag lyssnar gärna!

Anneli: Man kan alltid bli bättre, bara man är medveten om vad och hur man lyssnar :) Vi alla behöver någon ibland som lyssnar!

Skrotis: haha, så kan det också gå, det är ju både bra och dåligt att vara en så bra lyssnare att man lätt blir "utnyttjad" som en gratis psykolog :)

Minizillen: Precis! Du fattade helt rätt om det jag skrev :) En mycket fin sammanfattning. Tack! Sakta ned, lyssna och var tillgänglig...

Emma sa...

åh, så viktigt. Samtidigt får du oss att rannsaka oss själva vilket inte alltid är så trevligt ;)

Jag kan känna att jag lite för ofta drar paralleller till mig själv för snabbt. (som nu:-O ) Men samtidigt är jag intresserad av andra och bryr mig faktiskt. Det jag måste jobba på är att visa det.

En gång blev jag (jag igen, herregud!) kritiserad för att vara en "för god lyssnare".(really?) Min kompis pratade och pratade och jag frågade och frågade. Jätteintresserad - Jag är frågvis. Till slut sa hon att hon tyckte att jag väl kunde blotta mig mig lite också. Att hon kände sig spritt språngande naken inför en påklädd.

Och jag kan känna att det stämmer också - men jag kände då att hon inte lämnade plats. Numera tar jag mig den platsen...

Ibland är att lyssna att tystna. Ibland att bjuda in. Men även att babbla på om något eget -relaterat-för att skapaen känsla av gemenskap.(efter att ha lyssnat)

Jag får en knut i magen då du beskriver det där med barnfamiljer och långsamma äldre som stoppar upp i stressen.Inte störa! Vet inte om det är så att det är svenskt men jag känner mig i alla fall rätt befriad från det här långt borta...

Idag ska jag ta mig extratid för att lyssna min vän Carola som jag ju är ute och reser med.Jag ska sakta ned och ta mig tid. Tack vare dig.

TACK -för ett superinlägg!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...