tisdag 19 april 2011

Fira påsk

Jag har kommit från påskfirandet på nåt sätt. Vi brukade alltid fira på olika sätt när vi var små. Det var påskmiddag, påskfika, äggletning och allt möjligt. Jag minns det som väldigt roligt och trevligt. De senaster 8-10 åren har det inte blivit av. Det känns inte lika kul längre. Det enda som är spännande är kanske lite påsklov, god mat, fika och äggletning. Det där med Jesus tänker jag inte på, jag är så otroende man kan bli.
Jag påskpyntar aldrig heller, har nog aldrig gjort heller sen jag flyttade hemifrån för länge sen, och påskpysslet gör jag endast i skolan med barnen. Kanske kommer det att ändras nu när lillan blir större. Det jag saknar är påskkärringar! Var är alla påskkärringar nuförtiden? Jag kommer ihåg när jag var liten. Då var det rena rama påskkortsverkstaden hemma inför påskkärrings-promenaden. Det planerades i veckor hur, var och med vem man skulle gå. Jag brukade oftast gå med syster C och vi var ett bra team. Jag har nog inte sett en enda påskkärring på 10 år nu. Kanske bor jag i fel område (lägenheter). Ni som bor i hus får ni besök av små söta kärringar? Jag vill att de kommer hit också. Ska jag sätta upp skyltar med pilar kanske? Bosätta mig tillfälligt i nåt hus (syrran C! Ladda med godis på torsdag nu då!) Eller är det bara så att det är supertöntigt att gå kärring numera?

I år blir det lite småfirande. Kanske att vi tar oss upp på påskletning på fredag för lilla N. Det tror jag hon skulle tycka var kul. Sedan blir det speciell påskmat som maken ska göra och jag ska baka cross buns. Till maken och dotter förstås, jag äter ju inte sånt. Kanske gör en modifierad version till mig.
På måndag ska vi ut med flygande drake, en tradition som maken fört med sig. Vi försökte oss på att göra en egen för två år sen. Den blev mer en krypande drake, för den flög liksom aldrig. I år ska vi köpa en. Ni förstår varför.
Godis ska jag försöka undvika hela helgen. Inte ens titta på. Fast det är förstås redan försent. I varenda tidning jag tittat i står det om hur man gör sitt eget påskgodis. Jag river ur och spar till bättre tider. Det ser väldigt gott ut. Jag hittade ett godis gjort på nötter och torkad frukt som jag kanske testar i alla fall.
Har ni nåt favoritgodis eller favoritmat till påsk?

Var är mina påskkärringar?

10 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Jag har inte heller firat påsk på länge. Inte pyntat heller direkt. I år ska vi fira lite med vårt "gäng" här. Det blir äggletning och kanske även målning av ägg i helgen. Vi är dessutom bjudna på Easter party på söndag till andra vänner vilket ska bli skoj.
Jag tror att ni kanske kommer "fira" lite mer nu när N är större! Iallafall äggdelen?!
Kram!!

Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen sa...

Samma här. Påskfirandet har hamnat i skymundan. Men de flesta år har jag åkt hem till mamma på påskmiddag. Mest för att se det som ett tillfälle att träffas och äta gott.

Jag hörde att påskkärringar går olika dagar, på olika delar av landet. Både skärtorsdagen och påskafton?
Vi bor i lägenhet och har fått grannbarnen (gårdsbarnen) upp hit. Men innan har det bara varit någon enstaka genom åren var vi bott. Dock så tycker jag att de slarvar så med påskkort.

Hallå, bara komma och be om godis? Var är tecknade korten? Med lite tanke bakom, inte bara "en kyckling, klart". :-/

Anna sa...

Jag och min man traffades pa paskafton sa pasken ar lite speciell for mej :) Jag som gillar pensionarsprogram kan aven rekomendera Svts Go'Kvall som hade valdigt bra pasktips! (fran i lordags)

Jag tycker om att laga en god lammstek med gronsaker och potatismos, och sa agghalvor med stenbitsrom och lax till forratt.

Det jobbigaste med pasken ar att den gar sa fort, det finns liksom inte mycket tid att fixa och pynta innan den ar slut.

Min plats i solen sa...

Här tog påskfirandet fart ordentligt igen då vi fick barn. Då blev det roligt att pynta björkris och barnen kom hem med påskpynt från dagis och liknande. Så här påskfiras det ordentligt numera. :)

Jag har också funderat på det där med påskkärringar, det verkar vara helt ute med det nu. Eler är det helt enkelt så att alla barn har påskfester på dagis, fritids och i skolan istället och att det har ersatt påskkärringeturerna vi hade som små? Synd för det var en väldigt trevlig tradtion.

Lax och ägg är mina påskfavoriter bland maten och vad det gäller godis är chokladen alltid nummer 1. :)

Ha en fantastisk påsk och fira den på ERT sätt och så mycket eller så lite som ni vill. Skapa de traditioner som är viktiga för er. :)

Kram på dig

Monika Häägg sa...

Flygande drake tycker jag låter riktigt spännande! Bra påsktradition.
Påsken är en svår godistid. Jag tror det är den helgen vi äter mest sötsaker.
Påskkärringar på besök har varierat lite här omkring under åren beroende på vilken ålder barnen i grannskapet har.

Monica sa...

Mysigt med påsken och att det blir nytt liv i allt i naturen den här tiden. Åh vad härligt det är med vårvindar och ljuset igen! Och lite god mat att äta, påskgodiset bara travas upp i affärerna med det lockar inte så mycket som tur är:-). Påskkärringar ser jag till och från, verkar variera från år till år men är nog inte lika vanliga nu för tiden.

Anneli sa...

Vi ska fira svärfars födelsedag, så det blir en lite annorlunda påsk för oss i år :)
Ha ett riktigt härlig påsklov!

Katarina sa...

Intressant det du skriver om påskfirande. Jag funderar genast, vad är ett påskfirande? Själv saknar jag påsk firandet mest av dem alla. För mig är påsken den helgen då vi alltid är i fjällen, åker skidor, pimplar fisk på isen, gör egnen ägg toddy, badar vedeldad bastu, och har ett stort påskbord med massor av god mat, påskris som aldrig hinner slå ut ! Jo, det är nog naturen, vårensolen med all snö, det är inte så kallt och sedan är hela familjen samlad.

Men så är det inte idag, jo ägg till frukost och varmt som i en bastu, men ingen påsk feeling. Jag tror jag ska sticka ut till IKEA för att se om jag kan finna något påskigt att äta i helgen.Ha de gott, och njut av din ledighet.

Kram

Trillingnöten sa...

Saltis: Vad kul att det blir lite iaf! Dessutom är inte påsken jättestor i USA heller :) Jag håller med om att äggen kommer att få stanna kvar nu när N är större :)

Skrotis: jaha! Här är det nog mest på skärtorsdagen de ska komma. Påskafton brukar ju vara familjen som firar...men men. Jag vet ju inget om påskkorten eftersom jag inte får några :P men jag antar att det är lite lathet. Vi brukade lägga ned en hel massa tid på våra! Dagens ungdom säger jag bara!

Anna: En fantastisk anledning att fira påsken ordentligt! Vad kul! Jo, det är sant att påsken far förbi, kanske är det därför man inte riktigt får till det ordentligt? Tack för mattipset! det där lammet lät gott!

Lotta: Klok com alltid! :) Ja, man får fira hur man vill och när man vill tänkte jag säga...Och jag är också ledsen att påskkärringarna went out of fashion!

Monika: Jag håller med där. Godis överallt :) Svårt att hålla sig undan tyvärr. Men det ska nog gå!

Monica: ja, påsk kanske mer är en hyllning till våren?? Kan det vara så?

Anneli: Vad härligt! Det blir säkert jättekul! Ha det så bra!

Katarina: Du har så rätt. Vi firar ju alla på olika sätt så klart :) Inget man BÖR göra, för alla gör olika. Det är ganska skönt tycker jag!

Emma sa...

Jag är så hoppfull nu när jag är mamma. Jag är nämligen en otroligt dålig firare av alla slags högtider. Julaftnar, fettisdagar, skärtorsdagar, årsdagar ja till och med födelsedagar. Men nu när jag har min lilla känns det som att jag måste komma tillbaka till det där...fast det går trögt. Hon är ju bara ett. Jag gillar dock att fira saker så jag kommer nog igång...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...