För någon vecka sedan fick jag en smärre chock. Jag kollade upp lite hur svårt och avancerat det skulle vara att bli idrottslärare (lägga till lite kurser och sånt för att få behörighet). Istället stötte jag på det här med
lärarlegitimation som träder i kraft i år och som alla utövande lärare måste ha senast 2015.
Jag hade trott i min enfald att alla som redan hade lärarexamen kunde söka och få med en gång. Lärarprogrammen har ju förändrats ofta under de senaste 40 åren och alla har innehållit olika moment, kurser och krav.
Nu visade det sig att man måste ha tillräckligt med poäng i varje ämne man undervisar. Fine. Absolut. Låter vettigt. MEN
de poäng som räckte för till exempel 20 år sen räcker tydligen inte idag. De som undervisar i årskurs 1-6 har ju oftast alla ämnen. Alla ämnen måste du ha läst ett visst antal poäng av för att fortsätta undervisa i de ämnena. På min lärarutbildning kunde jag i princip läsa vilka ämnen som helst (obligatoriska pedagogikkurser dock), bara man kom upp i sammanlagda poäng i slutet och sen bli lärare i åk 1-7. Jag blandade de kurser jag trodde skulle vara mest behövliga för att kunna undervisa (svenska, engelska etc).
Jag kollade upp lite löst vad jag förmodligen måste plugga för att få fortsätta undervisa efter 2015. Det visade sig vara ganska mycket. Två år eventuellt. Minst ett år, men kan luta åt två år.
Okej. Jag kollade upp kurser. Skolverket har köpt kurser av universiteten och kallar detta Lärarlyftet. Dessa kurser kan bara anställda lärare ansöka med arbetsgivarens godkännande. Väldigt bra! Jag ansökte till en kurs i matte, distans och halvtid. Perfekt för mig som jobbar!
Well, den finstilta texten glömde jag. Tydligen får studier och arbete tillsammans inte överstiga 100%.
Studerar jag halvtid får jag bara jobba halvtid. Vilken jäkla regel! Inte nog med det.
Jag skulle bara 80% av min lön, om arbetsgivaren godkänner detta. Plus att man måste köpa kursböcker för dessa pengar och försörja en familj. En lärare har inte direkt en fet lön så det är bara att kotta av 20% och sen tro att det går att leva.
Vilka andra arbetsgrupper skulle ens gå med på att plötsligt en dag skulle inte deras examen räknas? 20 års arbetserfarenhet har tydligen ingen betydelse, nej, 15-30 poäng på universitetet är mer värt än det du lärt dig på dessa år. Jag är absolut för vidareutbildning! Jag tycker det är viktigt och ni vet själva att jag studerar av och till för att bli bättre. De flesta lärare är väldigt up to date och ser till att hålla sig informerade, vill utbilda sig vidare och går kurser av olika slag, läser vetenskapkliga magasin och utvecklar sig.
Tänk om man skulle säga till alla läkare, IT-vetare eller advokater att: Hörrni, nu är inte er examen som ni tog för 15 år sen bra nog. Ni får dra ned på arbetet, avdrag på lönen och så får ni plugga vidare i 1-2 år minst. Efter det går ni tillbaka och har samma lön och arbetsuppgifter som ni haft i 15 år.
Jag är heligt förbannad. Man tror att skolresultat ska förbättras genom att lärare utbildar sig mer (som om erfarenhet inte räcker). Men v
ad hände med personaltäthet? Numera har många lärare 25-30 elever. På EN lärare.
Kan du tänka er att ha 30 elever i åk 1 som du ska lära läsa, skiva omdömen om, ha utvecklingssamtal om? (och vissa föräldrar blir förbannade att samtalen ibland ligger på arbetsdagen, hur ska en lärare hinna ha 30 samtal efter arbetstid? Och många föräldrar har krav på en vissa tid som de bara kan)
Vad hände med fräscha och ordentliga lokaler? Speciallärare?
Uppdaterade läromedel? Idag finns inte pengar till detta.
Vad hände med föräldraansvar? Många lärare vittnar om
barn som är uppe halva natten för att spela dataspel. Barnen kommer sent till första lektionen, har sovit för lite och många
har heller inte ens ätit frukost. Idealiskt för inlärning, eller hur?
Just nu funderar jag alltså på hur det kommer att bli. Om det är värt att plugga extra, när vi ska flytta till New York där jag också måste validera min examen och plugga en del (i alla fall tenta av ämnen). Det suger.
Det värsta av allt är att vi lärare inte verkar få stöd av många i samhället. Vi är alla värdelösa idioter som inte har nåt att komma med.
Alla har gått i skolan och alla vet hur det ska vara (oavsett om det var 30 år sen eller 10 år sen. Skolan och samhället förändras).
Men vet ni, alla har inte varit lärare. Det är stor skillnad.
Jag välkomnar herr Björklund in i mitt klassrum anytime. Med glädje. Så ska han få se hur man jobbar. Sen tycker jag att man ska kräva av ALLA politiker att de har en ordentlig utbildning. De ska ju styra vårt land. Göran Persson gick knappt ut åk 9 till exempel. Han styrde vårt land ett tag och var dessförinnan minister i både det ena och det andra.