söndag 29 maj 2011

Vikten av att äta

Jag hade en fantastisk dag igår på morsdag. Jättefin frukost med makens berömda pannkakor. De var faktiskt så goda som han påstod! Om inte ännu godare. Dottern var extra gosig igår också. Hon ville ligga bredvid mig i soffan och mysa, sitta i mitt knä och bara vara. Det var så skönt. En hel dag, utan några måsten eller krav. Nu känner jag mig utvilad och stark inför den kommande veckan (som är väldigt kort i och för sig).

Det jag kom underfund med igår kväll var hur viktigt det är att äta och att äta rätt. Det senaste året har jag verkligen tagit tag i kosten. Genom att lägga om den till snäppet nyttigare samt mer regelbundenhet. Tidigare kunde jag "spara" mitt ätande nästan en hel dag. Numera sprider jag ut till tre stora mål samt två mindre mellanmål. Det håller mig mätt och pigg hela dagen.
I går rubbades de här rutinerna. Jag åt inte havregrynsgröt till frukost (med ägg och bär) utan tog en smörgås och fick sedan pannkakor aningen senare. Vi åt lite av ditten och datten under hela dagen. Mer kolhydrater än normalt och småätande. Vi avslutade dagen med pasta och kycklingröra.
När jag sedan la mig för kvällen kändes magen tom och hungrig. Fast jag ätit hela dagen. Nästan illamående var jag. Samma känsla finns kvar nu på morgonen. Tomhet och hunger. Fast på ett konstigt sätt. Svårt att förklara. Magen är lite svullen och inte riktigt glad idag.
Där fick jag bekräftat hur viktigt det är med mat. Ordentlig sådan, och att äta regelbundet. Då slipper man sånt här. Idag är jag åter på banan med havregrynsgröt och olika mellanmål. Fem om dan gör magen glad!

Idag är det också måndag och jag är glad för att:

  • helgen var så avslappnande och fin.
  • solen väckte mig med sina strålar som letade sig fram genom persienn och gardin till mitt ansikte.
  • detta är en kort arbetsvecka och FEM dagars ledigt väntar.
  • Anna Karenina är utläst och jag nu kan börja på kortare böcker :)
  • det finns hårfärgningsmedel! Utan detta skulle jag vara en gråhårig 28-åring. Så fåfäng är jag.
  • jag har en underbar familj som jag älskar mer än nåt annat på denna jord!
Bild lånad.

12 kommentarer:

Martina sa...

Jag försöker också äta nyttigt och regelbundet men kommer ibland på mig själv på kvällarna att känna mig just sådär tom. Det är de dagar när jag varit väldigt trött, virrig eller liknande. Då är det barnens mat som varit det viktiga. Själv har jag kanske tagit en banan istället för att äta jag med...Illa.

Sv. Haha ja, jag undrar om hon kände på sig att det där regnet var på väg. Söt var hon med sitt "pallapli" i alla fall.

Duktiga Tjejen sa...

Jag håller med! Jag brukar dock äta ett stort mål om dagen, ibland två då jag tränar, men min ämnesomsättning är kass så jag kan inte äta tre utan att gå upp massor i vikt :( Mins helger blir alltid uppochned, men när jag jobbar äter vi alltid samma tid och det gillar kroppen.

Åh, nu vet jag din ålder, jag har undrat! Måste dock säga att du ser yngre ut än 28. Härligt.

Är avis på att du har läst ut Anna Karenina. Det ska jag göra innan året är slut...

Katarina sa...

Vissa dagar är mathållningen helt ur balans och det brukar man känna då det är dags att gå och lägga sig, jag känner igen mig i din beskrivning.

Härfärgningsmedel,, vet inget om detta,, men jag kanske borde,, dock tycker jag att grått hår är snyggt,,, men jag vet att alla inte delar detta, så tur för hårfärgnings företagen :)..

Monica sa...

Maten är viktig som du säger, nästan så jag funderar på havregrynsgröt igen på morgonen, åt det i flera år förut, tar du ett kokt ägg till också? Förutom frukt/bär på gröten. Och att äta regelbundet över dan, små mål tror jag men oftare. Och Mors Dag är ju inte så ofta:-) men intressant att du kände av hur du ätit.

Emmas Bokhylla sa...

Jag forsoker ocksa fa bukt med mina matvanor, framst for att det blir sa otroligt mycket kolhydrater har (jobbet serverar lunch varje det - det kan vara ris, pastasallad och kottgryta med extra potatis, samma dag) och det har blivit svarare att motionera (ingen el, hal i gangbanan, hett som i helvetet), vilekt har resulterat i bland annat ett extremet sockersug. Nagot maste goras!

Ida's Lippstick sa...

Låter som en mysig morsdag! :-D
Jag håller verkligen med dig om att kosten är otroligt viktig. Speciellt när man har vant sig vid en nyttig kost med regelbundna tider. Då är det få rätter som gör att man vill rubba på de de goda vanorna!
Hoppas du haft en bra start på vecka! :-D
/ kramar Ida

Karin - FitnessochHälsa sa...

Ja visst är det viktigt med bra mat och att äta regelbundet! Bra att du har börjat med det.

Härligt att du fick en så mysig morsdag!

Monika Häägg sa...

Det är verkligen viktigt att äta rätt och att äta jämnt fördelat över dagen. Märker också av en tjurande mage när jag slinsat och ätit lite hit och dit!

Anneli sa...

Du har en riktigt bra inställning :)

Saltistjejen sa...

Mat är viktigt och har stor betydelse helt klart! Själv är jag tyvärr inte alls lika noga med min mathållning. Inte vad gäller när eller hur jag äter. Kanske lite mer Vad.
Såg även om ditt hårfärgningsmedel som en av punkterna. Jag färgar också. Inte alltid regelbundet vilket resulterar i salt-o-peppa-hår, men nyligen såg jag en dokumentär på Kalla Fakta TV4 (tror jag det var) om just hårfärgningsmedel och det gjorde att jag inte känner mig helt bekväm med det.... Väldigt mycket och starka kemikalier. Vet inte om du har sett den?
Härligt att din Mors Dag blev så fin och mysig!!!!
Stor kram och hoppas resten av veckan blir super!

Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen sa...

Men det viktigaste av allt är att äta REGELBUNDET och ofta (dvs frukost, lunch, middag, mellisar och kvällsmat)
Jag fick min gubbe att rasa 20 kg på en månad genom att äta McD och kanelgrifflar. Bara han ÅT regelbundet. Ingen av oss tränar, har aldrig gjort.
Ingen av oss kör någon diet, eller utesluter något alls. Han har fortsatt ner i vikt, och jag ligger nästan 10 kg under vad jag vägde när jag blev gravid med dottern (2 barn senare) och vi äter verkligen ALLT. Chips, godis, kött, proteiner, bregott osv.

Den som skrev att "jag kan inte äta mer för då går jag upp i vikt", ja, antagligen de första två veckorna, men inte i "fett" utan i vätska och svullnad. Kroppen är ovan, och laddar inför nästa "svältperiod", när den inser att maten kommer regelbundet släpper den "depåerna".
På riktigt. Svällde upp 10-15 kg efter att ha bantat i många år när jag började äta regelbundet. Sen försvann det och stabilicerades. Klart det är jobbigt, men kroppen mår bättre av att inte vara på "svältlåga".

Sorry för uppsatsen.

Trillingnöten sa...

Martina: Jag förstår vad du menar även om jag själv aldrig skulle glömma att äta, hahahaha :)

Duktiga: Jag hoppas ämnesomsättningen kickar igång bättre snart! Egentligen har jag hört att man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare :)
Tackar för komplimangen! Nu blev jag glad! Jag som t o m blir 29 snart! Joy.

Katarina: Ja, grått hår kan vara snyggt - på andra :) Visst är det ofta så? :)

Monica: Gröten ja! Jag knäcker i ett ägg i gröten innan jag kokar den så att det blandas med gröten och det blir lite krämigt istället. Mums är det!

Emma: Ja, det där var inte optimala förhållanden! Måste vara supersvårt att hålla vikt, kost och motivation upp!! Bra kämpat tycker jag!

Ida: Verkligen sant! det är så viktigt märker man efter en dag utan rutiner!

Karin: det känns bra faktiskt! Jag är glad att jag började!

Monika: Man är verkligen beroende av mat :p hahaha...det märks när man rubbar vanor!

Anneli: Tack! I am trying!

Saltis: jag har hört talas om de där starka kemikalierna...och jag vet inte. Min fåfänga är starkare än min rädsla tyvärr...Kanske kommer ut ett bättre alternativ snart?

Skrotis: Det är helt sant det där! 20 kg på en månad är fantastisk! Och dieter gör att kroppen hamnar ur balans och då är det klart att det tar tid att återställa eländet man skapat!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...