söndag 8 maj 2011

Lyssna på bok

När jag kör bil brukar jag lyssna på en CD-bok för underhållning (som jag säkerligen har nämnt vid andra tillfällen). Av flera anledningar faktiskt. Den mest uppenbara torde vara att det är väldigt farligt att köra och läsa en vanlig bok, med text och sidor, samtidigt. En annan anledning till CD-bok är det skrala utbudet av radiostationer jag kan få in på radion i bilen. Ni som känner min bil lite grann, kan förstås gissa er till detta. Ingen antenn finns det på bilen och ja, det är säkerligen fler bakomliggande orsaker till att kanalerna inte vill rattas in ordentligt. Ibland har jag tur och får in en hyfsad kanal (som inte är arabisk, finsk eller turkisk eller nåt pensionärsprogram) och då kan jag lyssna.
Okej, back to topic. Oftast lånar jag CD-böcker från biblioteket. De har tydligen fått in en hel massa nytt sen jag lånade sist i december (det är ganska oartigt att lyssna på CD-bok när man har en samåkerska som kanske inte alls är intresserad att lyssna själv). Det är alltid svårt att välja vilken bok jag ska låna.
Det som är ännu svårare är att veta vilken uppläsare man vill lyssna på. Det finns också en uppsjö av sådana. Man kan tro att vi i Sverige skulle ha ett ynka urval med tanke på hur få vi är. Helt osant. Det finns massor. Jag tror inte att jag har lyssnat på någon uppläsare två gånger. Om man inte räknar de serier som jag lyssnat på. Anna Janssons böcker tror jag har Marie Rikardsson på alla ljudböcker. Ett bra val. En av de få uppläsare som jag klickar med.
Nyligen lånade jag "Smärtbärarna" av Åsa Nilsonne som ljudbok. Eva Fröling stod som uppläsare. Jag fick positiva vibbar. Varför vet jag inte, men så gick det till. Men, när jag väl började lyssna klickade det inte alls. Jag tror att det kan vara för att hon läser på boken på ett sätt som jag själv inte skulle. Hon tar andra pauser, betonar annorlunda och har ett annat tonfall. Det stämmer liksom inte. Boken var dessutom ganska seg i början (troligtvis för att jag inte gillade uppläsaren) och jag var beredd att ge upp. Till slut släppte det och boken har faktiskt en bra handling och därför lyssnar jag klart på boken.
Ofta när jag börjar lyssna på en ljudbok tar det en lång stund innan jag vant mig vid uppläsarens röst och sätt att läsa. Kanske är det lite som att börja en ny bok som man själv läser. Det är en trevande start innan man vet vart det bär vägen helt enkelt.
Helt klart är i alla fall att ljudboken är en fantastisk uppfinning. Har Nobelpriset delats ut till den som uppfann CD:n alternativ kom på idén att låta spela in böcker? Inte vad jag "kommer ihåg" i alla fall...

Till slut vill jag bara tipsa om en blogg som en arg bibliotekarie skriver. Den är fruktansvärt rolig och handlar om livet på biblioteket. Läs den här.

5 kommentarer:

Stef sa...

Muahahaha, ja jag håller med, det är nog ganska så farligt att läsa en bok och köra bil samtidigt! Kramar

Martina sa...

Nämen tack du, nu fick jag ju ÄNNU en blogg att lägga till min "inte alls så långa" Bloglovin-lista. Har suttit i en timme typ och läst och skrattat åt bibliotekarien!

Carro's Blogg sa...

Böcker på CD är suveränt, jag och min man D brukar låna när vi ska åka långa bilturer. Oftas blir det deckare eftersom det är de få böckerna som vi kan enas om...

Vi har hittills inte lyssnat på någon röst som vi direkt tycker illa om, men vi kanske har haft tur.

Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen sa...

Ja, ljudböcker är underskattat. Har knappt lyssnat själv (har inte ron) men min mamma gör. Vi har lyssnat på två böcker tillsammans, jag och gubben, och båda vid långfärder.
"Kl 10.41 vid Kao Lak" och "Inte om det gällde din dotter". Rolf Lassgård är en fantastisk inläsare! Sen har jag hört att Katarina Ederlöf (?, Tomten är far till alla barnen) också är underbar.

Kanske för att vi gärna lyssnar på helt olika radiostationer annars? Och vi har fungerande radio i bilen ;-)

Trillingnöten sa...

Stef; haha, jag vill inte ens ge mig på ett försök!

Martina: hahaha, jag också! Jag läser som en tok från början. Har kommit till april 2010 så jag har mycket kvar!

Carro: KUl! Jo, det är sant, ni har nog haft tur. Kanske är det jag som är känslig? :)

Skrotis: Bilar borde ha fler än en radio :p hahaha. Skulle underlätta!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...