Nu visade det sig att man måste ha tillräckligt med poäng i varje ämne man undervisar. Fine. Absolut. Låter vettigt. MEN de poäng som räckte för till exempel 20 år sen räcker tydligen inte idag. De som undervisar i årskurs 1-6 har ju oftast alla ämnen. Alla ämnen måste du ha läst ett visst antal poäng av för att fortsätta undervisa i de ämnena. På min lärarutbildning kunde jag i princip läsa vilka ämnen som helst (obligatoriska pedagogikkurser dock), bara man kom upp i sammanlagda poäng i slutet och sen bli lärare i åk 1-7. Jag blandade de kurser jag trodde skulle vara mest behövliga för att kunna undervisa (svenska, engelska etc). Jag kollade upp lite löst vad jag förmodligen måste plugga för att få fortsätta undervisa efter 2015. Det visade sig vara ganska mycket. Två år eventuellt. Minst ett år, men kan luta åt två år.
Okej. Jag kollade upp kurser. Skolverket har köpt kurser av universiteten och kallar detta Lärarlyftet. Dessa kurser kan bara anställda lärare ansöka med arbetsgivarens godkännande. Väldigt bra! Jag ansökte till en kurs i matte, distans och halvtid. Perfekt för mig som jobbar!
Well, den finstilta texten glömde jag. Tydligen får studier och arbete tillsammans inte överstiga 100%. Studerar jag halvtid får jag bara jobba halvtid. Vilken jäkla regel! Inte nog med det. Jag skulle bara 80% av min lön, om arbetsgivaren godkänner detta. Plus att man måste köpa kursböcker för dessa pengar och försörja en familj. En lärare har inte direkt en fet lön så det är bara att kotta av 20% och sen tro att det går att leva.
Vilka andra arbetsgrupper skulle ens gå med på att plötsligt en dag skulle inte deras examen räknas? 20 års arbetserfarenhet har tydligen ingen betydelse, nej, 15-30 poäng på universitetet är mer värt än det du lärt dig på dessa år. Jag är absolut för vidareutbildning! Jag tycker det är viktigt och ni vet själva att jag studerar av och till för att bli bättre. De flesta lärare är väldigt up to date och ser till att hålla sig informerade, vill utbilda sig vidare och går kurser av olika slag, läser vetenskapkliga magasin och utvecklar sig.
Tänk om man skulle säga till alla läkare, IT-vetare eller advokater att: Hörrni, nu är inte er examen som ni tog för 15 år sen bra nog. Ni får dra ned på arbetet, avdrag på lönen och så får ni plugga vidare i 1-2 år minst. Efter det går ni tillbaka och har samma lön och arbetsuppgifter som ni haft i 15 år.
Jag är heligt förbannad. Man tror att skolresultat ska förbättras genom att lärare utbildar sig mer (som om erfarenhet inte räcker). Men vad hände med personaltäthet? Numera har många lärare 25-30 elever. På EN lärare. Kan du tänka er att ha 30 elever i åk 1 som du ska lära läsa, skiva omdömen om, ha utvecklingssamtal om? (och vissa föräldrar blir förbannade att samtalen ibland ligger på arbetsdagen, hur ska en lärare hinna ha 30 samtal efter arbetstid? Och många föräldrar har krav på en vissa tid som de bara kan) Vad hände med fräscha och ordentliga lokaler? Speciallärare? Uppdaterade läromedel? Idag finns inte pengar till detta. Vad hände med föräldraansvar? Många lärare vittnar om barn som är uppe halva natten för att spela dataspel. Barnen kommer sent till första lektionen, har sovit för lite och många har heller inte ens ätit frukost. Idealiskt för inlärning, eller hur?
Just nu funderar jag alltså på hur det kommer att bli. Om det är värt att plugga extra, när vi ska flytta till New York där jag också måste validera min examen och plugga en del (i alla fall tenta av ämnen). Det suger.
Det värsta av allt är att vi lärare inte verkar få stöd av många i samhället. Vi är alla värdelösa idioter som inte har nåt att komma med. Alla har gått i skolan och alla vet hur det ska vara (oavsett om det var 30 år sen eller 10 år sen. Skolan och samhället förändras). Men vet ni, alla har inte varit lärare. Det är stor skillnad.
Jag välkomnar herr Björklund in i mitt klassrum anytime. Med glädje. Så ska han få se hur man jobbar. Sen tycker jag att man ska kräva av ALLA politiker att de har en ordentlig utbildning. De ska ju styra vårt land. Göran Persson gick knappt ut åk 9 till exempel. Han styrde vårt land ett tag och var dessförinnan minister i både det ena och det andra.
16 kommentarer:
Men herregud detta låter ju helt GALET!!!! Är det verkligen sant?!? Att alla lärare ska behöva "ta om sin lärarexamen" mer eller mindre!!! Det låter i mina öron inte klokt!!! Ni måste ju för sjutton börja protestera! Skriv i tidningar! Debattartiklar! Sprid ditt blogginlägg! OCH kontakta ansvariga politiker!
Antal poäng på högskola och unviersitet är absolut inte alltid "lösningen"! Det handlar om så mycket mer som du skriver. Dels erfarenhet, dels andra resurser i skolorna som tyvärr inte finns idag på grund av nedskärningar.
Jag tycker att ni lärare är fantastiska!!!!!
kram!
Absolut! jag är för ett politikeruppror! alla ministrar ska ha rimlig utbildning och erfarenhet för att styra landet! ska starta en facebook-grupp ta mig fan!//Cj
Jag håller SÅ med dig om att politikerna om några borde vara utbildade! Jag tror förövrigt att det är inflation i pluggande i dagens samhälle generellt, även om det här du beskriver är lite speciellt. Menar - visst att läkare kanske inte behöver plugga om, men när du väl har blivit läkare så får du jobba antingen i kanske Norrland eller i Stockholm för en receptionist-lön under flera år. Efter åratals pluggande! Det är också helt galet, även om det är ett annat fenomen. Okej att man vill ha the best of the best på alla poster, men Sverige börjar bli alldeles för galet.
Jag förstår din frustration och irritation. Det där med lärar legitimation,, jag skulle tro att det kommer en lösning, där "alla" lärare måste få den på ett eller annat sätt.. Så har det nog varit för andra tvångs reformer tidigare. Vad säger skollagen idag, är utbildning ett krav där eller, hur är det idag? Glömt bort...
Jag tycker ni måste ut och vråla lite mer, ni är ju en stor stor yrkeskår, så om ni kunde enas bör ni få kraft.. se bara på läkarna och byggnads arbetarna, de är starka grupper..
Jag vet inte hur det är i USA med lärar utbildningen, men minns att "amerikanska som andra språk", lärare, de var tagna från gatan liksom,, ingen behörighet där inte..
Om du ska flytta till USA, kanske bättre att börja snegla på vad du ska plugga så det har något värde där när du anländer..
Jag minns när grundskollärar linjen kom, så hade åk 1 till 7 lärare typ 5 p matematik,, det hoppas jag är ändrat på idag..
Ja, Trillingnöten, detta ska bli intressant att följa, tack för uppdateringen!
Kram
Det verkar ju helt knäppt. I USA skall man ju helst ha teacher's certificate utöver en lärarexamen,från den stat man undervisar och jag vet inte riktigt hur det går till. Detta certificate skall man sedan unerhålla med en kurs då och då, men dessa kan man te x ta på sommaren eller helger. Vissa privata skolor kräver kanske inte ett certificate eller ens en lärarexamen, men att man inte skall kunna jobba heltid och plugga samtidigt? Hur fungerar det för nyexaminerade lärare? Måste de också ta extra kurser?
Men herregud! Just detta är ju dessutom politikernas "förtjänst", deras jobb och så är det en massa regler som ställer till det. Hoppas verkligen att det löser sig för din del. Det är bra att de stärker kompetensen men det verkar ju sjukt att folk helt plötsligt kan förlora sin jobb
Det där du påpekar om politikers utbildning är så himla viktigt. Det borde på samma sätt som att lärare måste legitimera sig finnas krav på politikerlegitimation.I Spanien reagerade jag starkt på att premiärminister Zapatero inte talar engelska.Det är ett internationellt jobb och borde definitivt vara ett krav. Men så börjar man granska de egna politikerna..
Jag förtår din frustration och förvirring kring hur det ska bli med lärarlegitimation. Själv undrar jag om jag upphör att vara en utbildad lärare? Jag är ju numera egen föetagare och inte aktiv i skolvärlden för tillfället. Om jag inte återvänder före 2015, innebär det att jag då att min examen inte gäller längre? Förvirrande men samtidigt tycker jag att det är bra med en aktiv satsing för att höja statusen på läraryrket. För nog tar vi för givet att då vi besöker doktorn, tandläkaren eller en advokat att det är människor med den rätta utbildningen och självklart måste vi överlåta våra barns framtid och utbildning till de som är utbildade för det. Så jag är för en lärarlegitimation men jag tvivlar på att den kommer att skänka den statushöjning och löneökning som lärarkåren hoppas på. För att det ska hända måste lärarkåren ta sig själv i kragen och öppna munnen. Lärare utför ett sådant fantastiskt arbete men är samtidigt skitkassa på att tala om det, stå för det och vara engagerade i skoldebatten. Skoldebatten går varm i Sverige men vilka är det som hörs? Jo, politiker och möjligtvis fackförbundsrepresentanter. Men de lärare som jobbar häcken av sig i klassrum runt om i Sverige varför hörs inte deras röster? Istället för att ställa sig upp och högt och tydligt för en var tala om det fantastiska arbete som utförs i skolorna idag av både lärare och elever och att vi borde vara stolta över den svenska skolan är det bara tyst. När skolan släpas i smutsen och framstår som rena vilda västern i media med inkompetenta lärare som inte kan hantera eleverna så är lärarkåren tyst. Hur ska då statusen och lönerna kunna höjas? För det krävs det en lärarkår som känner en stolthet över sitt yrke och som högljutt visar vilket fantastiskt arbete de utför varje dag landet runt. Men också skolledningar som står på sig i att det behövs resurser och att det inte går att spara på vår framtid utan att det får konsekvenser. Att huvudansvaret för barnen ligger hos föräldrarna och inte hos skolan och att det är ett samarbete som båda parter måste jobba på. Hjälp, jag kan ju gå på hur länge som helst men det tänker jag inte göra. Istället hoppas jag att det här med lärarlegitimation kommer att lösa sig på ett bra sätt och så hoppas jag att lärare börjar ta bladet från munnen och berättar vilken fantastisk skola vi har i Sverige. För så länge lärarkåren är tyst kommer svenska folket tro på den bild media har valt att lyfta fram av den svenska skolan. En bild av en skola fylld med curlade ungar som har ett ovårdat språk, lata och ointresserade och lärare som inte är kompetenta nog och som inte kan hantera barnen och hålla ordning i sitt klassrum. En bild som absolut INTE överensstämmer med den svenska skolan jag känner till.
Kram Lotta
Helt otroligt!
Vad händer om man inte har ekonomisk möjlighet att studera för legitimationen innan 2015... Blir man utan jobb då?
Och vad säger facken om det hela?!
Står a-kassorna för ersättningen till de som då eventuellt blir av med sina arbeten.
Minskar sjukpenningen för de lärare som måste jobba deltid, studera deltid och bara få 80% av lönen?!?
Jag blir också så arg, jag kan nästan inte tänka på det! Staten får gärna betala mitt studielån, så att jag kan utbilda mej till nånting annat för de pengarna. Det är urdåligt att behandla lärare såhär, det var ju ändå staten som planerade utbildningen! Hoppas ni strejkar!
Ja ibland undrar man vart politikerna får allt ifrån och de verkligen menar väl. Så klart att ingen annan yrkesgrupp skulle gå med på att betala för sin egen vidareutbildning, vilket jag tycker detta ska likställas med. Ändrar staten förutsättningen ska de också betala de som drabbas.
Svar: Rätt gissat!! =)
Men jösses! Det där låter ju inte klokt. Så kan man ju inte behandla lärarna.
Jag tycker att ni lärare gör ett superjobb med de förutsättningar ni har. Som vanligt hävdar jag att det är storleken på klasserna som är problemet, inte lärarna.
Men herregud! Det är ju inte klokt! Ska det vara på det viset så får de väl erbjuda något slags "uppdateringsprogram" som kan göras parallellt alternativt under den tiden det tar med samma lön!
Det hela låter väldigt galet och väldigt krångligt. Det känns som om det borde gå att validera så att man får sin legitimation, min man nu redan är utbildad lärare det vill säga. Mysko.
Saltis: Alla lärare blir nog inte skyldiga att läsa upp, men väldigt, väldigt många! Och de flesta vet säkert inte om alla regler kring detta heller. Mycket lite information når oss. Man måste leta reda på all info själv...jag är så uppgiven. Jag ska försöka starta nåt!
CJ: Right on!
Duktiga: Jag håller med! Det är ett evigt tjat om att man måste plugga vidare, men när det kommer till kritan kan nästan vem som helst få jobbet. Grejen är att det är billigare att anställa en utan utbildning!
Katarina: Jag hoppas på det. De flesta lärare är inte väldigt insatta eftersom det klubbades i mars i år och det är lång tid kvar. jag undrar mest hur det kommer att lösa sig praktiskt om så många måste läsa kurser och bara kan jobba 50%...
Malin: Jag fattar heller inte logiken i det hela...och de lärare som går ut nu får också kolla igenom sin utbildning. Det som är bra för dem är att de kan lägga till lite kurser utan att behöva ta ledigt från nå jobb. Bara fortsätta plugga...
Emma; Man kräver så mycket av oss andra, men sen kan de sitta där utan nån som helst utbildning, styra landet och tjäna massor under tiden. Nae. Det är inte rättvist!
Lotta: jag håller med dig i vartenda ord du säger. Jag tycker också att en legitimation är helt okej, men då måste också kraven och förutsättningarna vara rimliga! Man ska få alla chanser att plugga upp, med fullt betalt, utan att behöva vara anställd och att man sedan får en löneökning. Som det är nu kan ju arbetsgivaren säga nej (min gör förmodligen det) och vilken chans har jag då? vem vill anställa någon på en annan skola som också måste plugga och vara borta halvtid den första tiden??
Om du har jobbat ett år Lotta och har ett examensbevis kan du söka legitimation för det, oavsett när du jobbade sist eller när du tog examen. Kolla kriterier för din lärarbehörighet bara!
Martina; Alla de svaren vill jag också ha, men ingen ger dem!
Steel City Anna; jag ska försöka starta uppror!Men hur? Ska kontakta nåt!
Carro; jag har ju redan studielån och vad ska jag göra nu? Jag har inte råd att gå ned i lön!
Camilla: Så sant!
MrsC: Så tycker jag med! Man kan inte behandla människor så här!
Diana: Ja, men eller hur!!
Det är en enda röra och ingen logik. Blir väl så när våra politiker saknar all utbildning själva, är ju väldigt få av dem som har en examen och då möjligen något poäng i ett ämne som statsvetenskap eller geografi:-). Då kan de inte besluta om och förstå hur det fungerar i dagens samhälle, vore ju bra om de gjorde besök i verkligheten. Har studerat makens "skolvärlden" och det stod om detta i senaste numret. Han får också legitimation på direkten, allt är väldigt konstigt, som att utbildningen var perfekt då. Själv säger han att det skulle ställa till för mycket besvär och kostnader om inte de gamla får sin leg. Inga blir kvar och undervisar. Medan yngre tycker man visst har tid att gå om alltihop. Staten har ju bestämt hur utbildn. ska se ut så då får de betala tillbaka studielånen i så fall. Vilka tror de vill bli lärare hädanefter?
Skicka en kommentar