torsdag 21 oktober 2010

Alltid lika spännande

I veckan var jag till doktorn för mitt håravfall. Äntligen! Efter mycket sökande efter den där bokningsboken och ringande till vårdcentralen fick jag således komma till en doktor. Att gå till doktorn är alltid spännande. Väntrummet är en historia för sig. Tystnad. Lite viskande prat (om man råkar ha någon man känner med sig). Hasande steg i korridorerna (antingen någon med rullator eller en långsamtgående sköterska). Utrop av okända namn varav hälften verkar vara spårlöst försvunna. Karin Persson? KARIN? Karin Persson? Kurt?? Jag är själv livrädd att jag ska missa mitt eget namn när de ropar upp. Ibland så till den grad att jag är beredd att skrika till vid vilket namn som helst som ropas upp. Det kanske ÄR jag som är Karin? Hur vet jag att jag inte är det egentligen?
Vid mitt besök satt jag och nån snubbe till i väntrummet när en äldre man och kvinna kom in. Mannen var säkert runt 70 skulle jag tro. När han kom in och skulle sätta sig bredvid kvinnan fanns en liten leksaksgrävmaskin på stolen. Han lyfter upp den och ser sig omkring efter en plats att lägga den på. En lekhörna till exempel. Nu byggdes väntrummet om och ingen lekhörna fanns. Därför "sprang" han runt med den där grävmaskinen en stund och till slut utbrister han: Man kanske skulle leka med den själv och bli lite ung på nytt!
Efter en stund kom faktiskt en kvinna med en liten son som han fick tillfälle att leka med till hans stora glädje.

Läkaren jag fick träffa var en sävlig äldre man. Han frågade noga frågor om mitt leverne, mina vanor, mina problem och beordrade blodprov. Min favorit! Not. Tillbaka ut i väntrummet. På vårdcentraler är det lite så att man inte vet när man ska få träffa vare sig doktorer eller sköterskor. Man kan ha tur och få komma ganska nära det sagda klockslaget, men det kan också inträffa att man får komma in ganska sent. Speciellt vid provtagning. Det blev en stund av väntan. Dock inte alldeles för lång. Sköterskan tog allt som allt 4 rör. 4. Jösses. Det var ämnesomsättning, lever, favoritprogram på TV, framtidsplaner och sköldkörtel. De är duktiga på att analysera blod idag alltså. Doktorn skulle ringa om några dagar. Nu har det gått några dagar. Han kanske ringer idag. Det beror ju på hur han tolkar några dagar....

7 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Oj! Hoppas du kan få svar.

Min plats i solen sa...

Oj, besöker du och jag samma vårdcentral? Det kunde ju ha varit från väntrummet på min vårdcentral. Fast numera är det inte så där tyst på min vårdcentral. Dels spelas en av de reklamfinansierade radiokanalerna och sedan har de investerat i en platt-tv i väntrummet. Så numera är det inte den där besvärande tystnaden när man väntar på att bli undersökt.

Jag tror läkare över lag på vårdcentraler är ett stort fan av blodprov eftersom det alltid är till just provtagningen det är längst kö. Det verkar mer regel än undantag att man ska inom där och lämna ifrån sig några rör och få ett plåster i armvecket. ;)

Jag håller tummarna för att han ringer idag så att du slipper vänta hela helgen och så hoppas vi att han har en alldeles rimlig förklaring till det hela. Några tabletter som hämtas ut på apoteket och efter en 10 dagars kur ska du vara på banan igen med en glänsande man. Det håller jag tummarna för.

Sköt om dig vännen!
Kram Lotta

Stef sa...

Jag har faktiskt varit hos läkare för exakt samma sak! Jag tappade jättemycket hår, och när jag säger jättemycket så menar jag att när jag drog fingrarna genom håret hade jag hela handen full med hår, jag blev jätterädd, och tunnhårig för den delen! Gick till läkare tillslut och gick igenom samma procedur som du, blodprov och en massa frågor, speciellt om min kost då eftersom jag är veggo. Iallfall, alla prover kom tillbaka normala förutom att jag hade lite lågt med lagrat järn, så jag fick niferex...not kul för magen! Men iallafall, sen har det gått i vågor, men jag har klart märkt att när jag mår bra och umgås med pojkvän och familj...så tappar jag inte hår. Bara det normala håravfallet då så att säga, men så fort jag blir stressad och orolig för något, tillexempel om jag går och oroar mig för en tenta i några veckor,eller om jag jobbar alldeles för mycket när jag går i skolan också, då kommer det igen och jag tappar mer hår igen. Du kanske tappar hår av en helt annan anledning, men tydlligen är håravfall jättevanligt under stress. Som sagt, jag vet ju inte din situation, men jag har varit hos doktorn för exakt samma sak! Hoppas du får svar snart! kramar

Anonym sa...

Haha spännande!
Sist vi var i västerås på lasarettet fanns det en dam som jobbade(?) Jag tror att hennes officiella titel var Minglare? i alla fall var det väldigt underhållande att observera hennes framfart(snigelfart) runt om på avdelningen.

Hon satt en stund å jagade navelhajar i personalrummet(som råkade ha fönster ut mot avdelningen), pratade lite med nån sköterska, gick iväg för att testa några nycklar till ett skåp, gick vidare mot annan avdelning i oklart syfte, satt på en annan stol i personalrummet, slösurfade en sväng på datorn och skrattade lite med en snygg läkare.

Hon var inte särskilt bra på minglandet eftersom hon svarade väldigt kort när andra sköterskor frågade efter saker, men det var ju inte snygga läkare heller. Efter detta betungande arbete tog hon sin väska och sniglade ut genom dörrarna sisådär 15.45 när jag gissar att hon slutade 16.00:) Funderar faktiskt på om det jobbet kanske skulle vara nåt för mig?:P /C

Monica sa...

Då har de tagit de viktigaste proverna, nästan alla:-) och det är det viktigaste! Sedan får du hålla tummarna att doktorn kan tolka provsvaren, i alla fall ska du be att få dem utskrivna och kunna studera dem själv och för framtiden är det jättebra att ha dessa från just detta tillfälle. Och du får möjlighet att fråga andra. För i landet Sverige kan nog mycket försvinna även om det är absolut high technique när det gäller data och analyser så kan det på något mystiskt sätt vara borta allt i doktorns pärm....och bokningspärmen ska vi ju inte tala om;-) så gardera dig! Lycka till och hoppas du får bra svar.

Camilla sa...

Skönt att du blev tagen på allvar när du äntligen fick komma. Hoppas att du får svar snart och slipper oroa dig.
Smidigt att få veta favoritprogrammet på tv :-) Det skulle jag också vilja veta. Det är ju så svårt att hitta något som är bra.

Kim M. Kimselius sa...

Skrattade gott åt den äldre mannens ord om att själv leka med grävmaskinen. Vilken underbar man! Hoppas du får resultatet snart. Tycker du ska höra av dig till läkaren själv. De är rätt bra på att glömma nuförtiden...
Kram Kim

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...