måndag 18 oktober 2010

Bara två veckor!

Om två veckor är det dags för Halloween igen. Jag gillar verkligen den högtiden! Det finns många i Sverige som beklagar sig över denna importerade "amerikanska" högtid och förfasar sig över att den fina All Helgona afton som de kommer ihåg från sin barndom är "skändad" och "förstörd". Personligen tycker jag inte att dessa två högtider har med varandra att göra i Sverige. De har två olika dagar (ska vara så i alla fall trots att viss förvirring råder) och har två olika betydelser. Dessutom gott folk är den inte amerikansk från början! Visst är det så att amerikanerna har kommersialiserat den, som med det mesta (julen, alla hjärtans dag m fl), men ursprungligen är den minsann från Irland och har över tusenåriga anor. Bara det tycker jag är helt fantastiskt! Att  den överlevt trots kyrkans påtryckningar genom åren, visserligen förändrats (men vad gör inte det?), är ju otroligt.

När jag bodde i New York gick jag ju runt med barnen på Halloween och gjorde Trick or Treat. Det var jättekul att se både vuxna och barn utklädda över hela stan. Vissa butiker i New York har också sin personal utklädda och delade ut godis till alla barn. En massa hus och byggnader har mysiga utsmyckningar som man kan titta på länge. Något som jag också såg var en parad som förekommer varje år på lower Manhattan. Det är en maskeradparad kan man säga, tusentals människor som är utklädda går i den. Jättekul att kika på! Människor är otroligt kreativa med sina dräkter måste jag säga.

Här hemma är det ju inte lika mycket firande ännu. Men jag och familjen brukar i alla fall köpa en pumpa och gröpa ur, och N brukar få en dräkt. I år har vi köpt en pippidräkt. Snacka om att den kommer att bli populär :) Jag ser fram emot Halloween, det blir lite som ett break i mörkret på väg mot jul. Något att se fram emot!

10 kommentarer:

my sa...

Jag håller med, att hålla på och gnälla på halloween är trist! Själv tar var varje möjlighet till att fira till det vid denna tiden på året eftersom jag annars hade blivit heldepp med mörker och gråhet och usch. Så halloween är väldigt välkommen här - ännu en anledning till att pynta och träffa folk.

Och sen kommer jul...mmm....oooh...längtar

Emmama sa...

Här råder också fullkomlig halloweenfeber och jag hoppas vi blir bjudna på lika rolig fest i år som förra året... :) Har hört rykten om detta i alla fall. Snart är det dags!

Kram!

Anneli sa...

Jag tycker att allt som kan firas ska firas! Vi behöver roliga avbrott i vardagen :)
Kram!

Saltistjejen sa...

Jag var kluven till halloween när jag bodde i Sverige. och jagt cyker fortfarande att amerikanerna "overkill" men det tuycker jag med det mesta här vad gäller högtider. Mest för att saker börjar säljas s å tiiiidigt och att det ofta blir lite för mycket och lite för plastigt.... Men förra året hade ci en superkul Halloween med vänner här. E och hennes kompis gick med oss på trick or treat runda i huset. Alldeles för små för att förstå ngt av det hela. mest var E fascinerad av alla andra barn som var utklädda tror jag. Då var hon själv Pippi men ingen kostym utan av kläder vi hittat i hennes egen garderob.... :-)
I år vet jag inte hur vi ska göra., Hon verkar ha noll intresse för kostymer och är mest rädd för alla spöken och spindlar och andra saker som finns ute. Hon är i en otroligt "rädd" fas nu och kanske är det en av orsakerna till att jag för närvarande kan tycka att Halloween är lite jobbigt.... Man ser ju spöken och sådant överallt i staden nu. Men men det blir säkert kul ändå. Och som sagt personligen gillar jag detta att man samlas och gör ngt roligt tillsammans med vänner nu när hösten börjar mörkna!
Kram!

Anna sa...

Jag har länge varit lite misstänksam mot Halloween men måste säga att vad som helst som piggar upp i höstmörkret är bra. Jag inbillar mej dock att i USA kan man klä ut sej till lite av varje, det måste inte vara helt fokuserat på bara spöken och läskiga grejer? Jag tycker det verkar vara lite mer familjeinriktat och mysigare som amerikaner firar, men det grundar jag enbart på TV-serier och filmer :) Jag skulle gärna se lite mindre av spökena och mera pumpor och annat höstfint här i England...

Stef sa...

Åh jag med jag älskar halloween! Folk kan lugna sig en smula! Vara lite sociala och inte tro att varje människa som ringer på dörren är där för att mörda och råna haha!Min granne kissade nästan på sig av skräck när jag en gång hade den dåliga smaken att ringa på dörren och fråga om jag fick låna en skruvmejsel....;) kramar

Monica sa...

Tror Halloween är roligare i både England och USA än här. Mer som en kul fest på hösten och en egen dag som inte blandas ihop med Allhelgonahelgen som här. Firade i Sheffield förra året, borgmästaren höll tal och sa: "Nu är det 1 miljon människor här i city", de höll koll på det, var ändå helt sansat och trevligt och mycket humor i utstyrslar.

Marianne sa...

Självklart ska ni fira Halloween, lilla N har ju en amerikansk far och ska få med sig hans seder och bruk precis som en svensk förälder i utlandet ska ge sina barn de svenska helgerna.

Det jag kan tycka är tråkigt med att seder plockas upp i olika länder (typ Halloween i Sverige) är att ingenting får vara unikt och spännande. Allt blir vardag och man blir blasé och sedan är allt bara samma, samma. En annan sak jag tycker är tråkigt är när inhemska seder får ge vika för nya, "koloniserande" seder. T.ex. om påskkärringarna försvinner och tas över av "trick-and-treat". Där är vi väl inte, men det vore synd om det blev så. Men, det hör kanske till utvecklingen och är som det ska vara. Inte så mycket att bråka om, egentligen, alla gör som den vill och sedan blir det som det blir. Så har det alltid varit, och det är väl så utvecklingen har gått framåt. Vem vet hur världen hade sett ut i dag om vi hade bitit oss fast i gamla traditioner?

Kram!

Malin sa...

Här är ju som sagt Halloween hur stort som helst, och barnen peppar i veckor före. Oftast är det parader och liknande på skolorna. På ädste sonens skola har de en regel att man inte får vara en superhero, ha mask eller vapen. Då finns det inte mycket att välja på för en 7 åring LOL. Han skall vara astronaut för tredje (!) året i rad. Lillebror skall vara lokförare. Pumpkin patch undviker vi i år då mina ungar inte gillar det, men pumpor måste vi ändå köpa då vi är bjudna på pumpkin carving party...

Trillingnöten sa...

My: Absolut! Pynta, ha mysigt och träffa vänner! Vad mer kan man begära? :)

Emmama: Vad underbart att bo just där det finns en massa sånt. Här är det inte lika stort ännu så man får vara uppfinningsrik!

Anneli: Ja för sjutton! Låt oss fira Kwanza, Thanksgiving och det judiska nyåret också! :)

Saltis: Ja, overkill är rätta ordet! Julpynt i juli och ännu tidigare :) Dock, är det ju roligt om man gör det till sin egen grej och kanske modifierar lite till sin egen familj. Och E är ju i en fas som sagt! Jag hoppas ni får roligt i alla fall!

Anna: Visst är det så att man kan vara vad man vill! Det är ju mycket roligare än bara en massa spöken och monster!

Stef: Hahahahaha! Tack för den!

Monica: Mysigt!

Marianne: Ja, ja håller med om det till viss del! Speciellt tar man ju seder och bruk från USA, vilkey kan bli trist. Å andra sidan är ju USA ett mishmasch av traditioner från alla världens länder. Det glömmer man lätt! Det skulle ju vara roligare om vi tog traditioner från de invandrade länder vi har här! Men då är man ju så rädd för att allt det svenska ska försvinna :)

Malin: INte ens superhjälte? Men...mask och vapen kan jag ju förstå, men superhjälte. Astronaut är ju jättefint tycker jag!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...