måndag 25 oktober 2010

Nu är jag klar

Nu har jag läst klart "Döden i grytan" och jag vet inte riktigt på vilket ben jag ska stå. Om jag ska skratta eller gråta eller skrika. Jag kan väl börja med att säga att det är en bok fylld med fasansfulla fakta helt enkelt. Jag är fortfarande i chock. I veckan berättade jag för maken att det kommer att blir mer vegetariskt här hemma i framtiden. Inte bara på grund av hur man behandlar de djur som ska slaktas utan också hur bara ett fåtal producenter har förändrat köttindustrin och småskaligt lantbruk.
Att äta grönsaker är heller inte riskfritt på grund av de stora "köttfarmerna" om man nu skulle tro det. Visste ni till exempel att för att få i sig lika mycket vitaminer som EN tomat innehöll år 1940 måste man idag äta TIO stycken? Så mycket har vi utarmat jorden på grund av bekämpningsmedel och annat skit.
På en enda paprika har man hittat mer än 29 gifter! Visserligen små doser, men alla 29 tillsammans, hur kan man säkert veta hur dessa påverkar kroppen och hur dessa eventuellt förstärker varandra? Författarna menade också att kroppen inte uppfattar mindre mängder av gifterna som farligt utan släpper in det i kroppen. Hade det varit en större mängd av samma gift skulle kroppen ha gett utslag på en gång.
Att sedan undvika alla E-nummer, alla gifter och annat som finns i maten är nästintill omöjligt. En vanlig konsument har svårt att navigera runt detta. Det finns massor med trick för fabriker och tillverkare att missleda oss genom kryphål i lagar och förordningar. Något positivt är dock att många fler efterfrågar mindre tillsatser och mer ekologiskt. Så gör det ni med! Byt ut en eller två varor hemma mot något bättre. Ingen kan göra allt, men alla kan göra nåt! Och läs boken på egen risk. Det finns en chans att ditt liv förändras drastiskt.

9 kommentarer:

Katarina på Filippinerna sa...

Oj, vad jobbigt det låter, att ha läst boken! Precis som du skriver, det är svårt att göra allt, men man måste nog börja någonstans.

Visst är det bra att fler och fler efterfrågar ekologiskt, men min favorit affär i USA var Wholofood,som odlar mycket ekologiskt, det har nu visat sig att de har arbetskraft som har sk. slavkontrakt, dvs. man har ägar relationern till sin arbetskraft.

Det är mycket man ska tänka på,,,

Jag ska nog beställa boken så jag har den när jag kommer hem till Sverige i jul, men läser den nog efter julhelgen :).

Ha en bra dag och tack för boktipset!

Kram

Saltistjejen sa...

ja det är svårt det där som konsument när man inte längre odlar själv. Å andra sidan vore det kanske inte heller optimalt...
Vi försöker köpa s k organic här men det är fortfarande mycket mycket dyrare än vanligt producerad mat så det blir inte 100% direkt. Men försöker med de flesta grönsaker och frukter. Kött ibland och mjölk till E köper jag i stort sett alltid organic men det är DYRT här!!!! Tror ett stort paket organic kostar ca 4.5 USD jmfrt med kanske knappa 2 USD för icke-organic!
Jag tror man får göra såmycket man själv kan. Dessutom har jag min egen teori om att det bästa nog är att mixa så många olika gifter som möjligt, hahaha! Det är ju oftast DOSEN som är skadlig och om man itne äter en massa av EN och SAMMA sak och därmed får i sig samma gift borde det gå ok. Med dagens mått sett alltså....! Visst är det tragiskt det hela, men jag tror att man bara måste se på det hela med liiite humor cokså. Annars kan man lika gärna ta livet av sig på en gång. För luften är skit, vattnet likaså. Jorden... Ja, man måste försöka ändra sina konsumtionsvanor en del men jag tror även att man inte helt kan gå in för detta till 100%. Iallafall klarar inte JAG det. Såpass mycket tid samt bra ekonomi har jag tyvärr inte. Jag prioriterar fortfarande en del saker som t ex att flyga. DET borde man ju VERKLIGEN inte göra om man värnar om miljön! Men tja, jag har inte tid att åka båt till Europa när jag ska till Sverige på semester. och även här i USa så har vi flygit när vi ska längre bort eftersom det annars skulle krävas minst 3 ggr så lång semester.... Så är det bara, Men visst, kanske måste vi alla tänka om i framtiden...?
Kram!

Anna sa...

Hej.
Du får fråga vad du vill och jag ska försöka svara.
Jag kan inte säga att jag "brukar" sticka, det senaste var en lång halsduk i diagonalstickning...ett inlägg i bloggen för några dagar sen. Jag har en tanke att jag ska sticka en stor schal, en så som jag har att svepa in mig i tv-soffan. Några vantar har jag gjort, men jag är en ingen stickerska i den meningen. Gillar att prova på lite olika hantverk som det faller sig.
Träning är nåt jag får tvinag mig till, men jag försöker att vara duktig och gå 1 till 2 ggr/vecka på styrketräning.
Favoritfilm...ja, inte skjuta och våld utan romantik, drama...såsom Broarna i Madison county.
Musik, lite allt möjligt, dock inte opera, jazz...just nu lyssnar jag på en senast inköpt cd av Christel Alsos. Gillar bl a Jill Johnson, Michael Jackson, Gardot Melody, Freddie Mercury, Lasse Stefanz....ja, du ser vilken blandning :-)
Hoppas detta gav dig något.
Ha nu en bra tisdag.
Kram Anna

Stef sa...

Hej du glade!!!

Jag har svarat på din kommentar i min blogg! :)
Och jag har faktiskt inte läst döden i grytan men den verkar vara väldigt intressant. En annan bok jag vill läsa heter "eating animals" och det är en bok av nån professor i usa som ska vara något liknande men då mer fokuserad på just köttindustrin!
Kramar

Camilla sa...

Ja, det är mycket att tänka på. Risken är att man ger upp. Det där med tomaten var läskigt. Inte konstigt att vi "behöver" en massa extra vitaminer.
Som du säger så kan alla göra något. Jag köper så mycket ekologiskt som det går. Jag försöker laga mer vegetarisk mat, men det är inte heller helt lätt för barnen omvänder man inte hur som helst.

my sa...

Heja heja!
Ska leta reda på boken så fort jag är i Sverige och läsa. Tack för inspiration.

Jag kanske kan erbjuda lite ost i framtiden? Ekologiskt framställd i småskalig produktion och fullpackad med nyttigheter. :)

Marie sa...

Hej, har inte läst boken men däremot sett filmen Food Inc som handlar om samma sak. Huga. Det är svårt att veta vad man ska handla och vart allt kommer ifrån. Bäst att odla själv. Eller? Kram

Monica sa...

Det är ruskigt mycket tillsatser och gifter i maten! Främst tänker jag på vad barnen får i sig i förskola och skola. Vi köper ekologiskt så långt det går hemma. Jobbigt kan det vara och tar tid, den ena affären har det och den andra det andra:-). Karlen blir tokig när jag tvingar honom runt i olika butiker:-). När man läser på förpackningar som också tar tid måste man (jag) ibland lägga tillbaka för det innehåller så mycket elände. Försöker äta mycket vegetariskt och var vegetarian i många år tidigare men det blev lite tråkigt i längden och tog mycket tid och utematen var ofta hemsk. Blir vegetariskt rätt ofta ändå ser jag utan att tänka så mycket på det.

Trillingnöten sa...

Katarina: Du har helt rätt! Det är inte bara att det ska vara ekologiskt och nyttigt, djurvänligt men också att det inte är "slavar" som producerar detta också...jobbigt!

Saltis: Men visst!! Gud, om man skulle tänka på allt som är farligt i världen (mestadels tack vare oss själva) skulle vi inte kunna leva...man kan inte äta köttet, inte fisken och inte grönsakerna. Vattnet är uselt, luften ska man inte andas...aldrig skulle man kunna leva så. Bra att du skrev det också! Det är lätt att glömma!! Och ekologiskt är superdyrt! Därför kan man ju ta det man har råd med....

Anna: tackar!!!

Stef: tack för tipset! Jag måste nog faktiskt läsa den också!

Camilla: Nej, verkligen hemskt att tänka på! Barnen får långsamt vänja sig helt enkelt :)

My: Läs den!! Ost vill jag gärna ha! Gratulerar till jobbet gumman! Du rockar!

Marie: den ska jag titta på också! Jadu, man undrar ju om det är lönt med tanke på att jorden utarmas :p lika bra å äta piller kanske...men det är kemiskt och inte bra för en heller...

Monica: Ja, herregud! Det är en djungel där ute. Det man trodde var bra är inte det och tvärtom...och kemiska tillsatser, gifter och djurrätt...fy...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...