söndag 24 oktober 2010

Tvättmarodörer

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Tvättstugor är fantastiska tycker jag. När man får tvättid vill säga. På vårt område har vi en tvättstuga med en liten stuga (en tvättmaskin och tumlare) och en större (tre tvättmaskiner, två tumlare och torkskåp). Man bokar dem var för sig. Den stora kan man få ungefär varannan vecka om man inte kan tvätta på vardagar. Vilket jag ju inte kan. Där emellan får man skarva i med den lilla stugan så att man får lite rena kläder att ha på jobbet. Det uppskattas av kollegor och elever kan jag säga. Rena kläder alltså.

Förra veckan fick jag boka om den lilla från lördagen till söndag eftersom jag hade glömt bort något annat jag skulle göra samma tid. Jag kollade extra noga att det var den tid jag ville ha och kunde. Sedan skrev jag mitt bokningsnummer. Dubbelkollade igen innan jag gick. Jag känner mig själv ganska väl.
När det sedan var dags gick jag ner i stugan 20 minuter tidigare i fall att den skulle vara ledig. Två timmar att tvätta på är ganska kort tid om man har en hel del kläder och annat. Därför är några extra minuter guld värda. På väg in mötte jag en tant som såg lite halvt förvirrad ut. Hon babblade nåt om att hon precis stoppat in en maskin. Jag sa, att det var lugnt så länge den var klar till fyra och så stövlade jag in och la säckarna med kläder i rummet och gick upp till lägenheten igen. 
När klockan var fyra gick jag ned för att verkligen poängtera att jag behövde maskinen pronto. Tanten var där och hade massor med kläder i andra kassar. Det såg ut som hon skulle tvätta ett par maskiner till.
Jag tittade på bokningsschemat igen och upptäcker att det står ett annat nummer än mitt! Vad i hela....
- Ursäkta, men vad har du för nummer? frågade jag tanten. Hon låtasades titta på sin nyckel och kom fram till det nummer som stod istället för mitt på schemat.
- Konstigt, sa jag, för jag bokade här igår. Var det inget nummer här när du kom? 
Jag tittade extra noga och kunde se mitt nummer lite svagt under hennes, som om någon suddat ut det.
- Nae, svarade tanten lite släpigt, det var i och för sig en etta där som jag suddade ut (mitt nummer har fyra siffror), så jag suddade ut den och skrev mitt.
- Jaha du, det var kanske inte så smart. Det är min tvättid, jag bokade den i går.
Dessutom såg jag ju att ingen annan kunnat sudda mitt nummer av misstag eftersom andra hade skrivit med bläck.
-Mmm, ja....började tanten, om du behöver den kan du ju ta den....jag kan ju tvätta en annan dag jag. Och sp himlade hon med ögonen. Jag orkade faktiskt inte bry mig. Jag hade sex maskiner att tvätta på två timmar.
Seriöst, hade det inte varit hon som snott min tid medvetet hade hon ju aldrig gett upp tvättiden så snabbt! Det skulle inte jag har gjort i alla fall. Hon måste ju ha suddat ut  numret helt enkelt och hoppats på det bästa. 
Nu fick jag tiden, men nästan en halvtimme för sent. Det var bara att tvätta som en galning innan tiden tog slut.

Något som också är irriterande är när man har bokat en tid, som jag hade gjort idag. Så kommer man ner när det är en timme kvar och ska lägga tvätten i tumlaren och upptäcker att någon har tagit ur kläderna ur tvättmaskinerna och själv börjat tvätta! Men! Vad är det för stil? Jag hade dessutom lite till att tvätta. 
Visst, om människan frågar när jag är där nere om det är okej att tvätta om jag inte ska använda maskinerna mer. Självklart är det okej! Men har man bokat en tid är det inte okej att börja kasta ur kläderna ur maskinen innan tiden gått ut...

Lite sånt jobbigt man blir irriterad på en lördag. Dock är jag glad över att N faktiskt inte hade feber idag! Det var nåt snabbt övergående igår. Lite trist att vi missade syrrans överraskningsfest. Hon fyllde ju år för ett bra tag sen (18 år) och vi fixade en liten fest idag. Jag ville inte gå i fall att N skulle vara sjuk. 
Så här glad var N ikväll i alla fall. Inte så sjuk minsann.

                                                                                                

6 kommentarer:

Monica sa...

Konstigt att folk krånglar med andras tider och inte förstår. Och förstår du blir stressad. Är ju vanligt fortfarande med lite tvättstugekrig om man läser i bostadstidningarna:-). Där vi bor är sådant här helt perfekt och tvättstugorna rena lyxmiljön, det är kanske ovanligt?

Anna sa...

Hej.
Ja, det är mycket man kan säga om tvättstugor, tider, städat eller inte osv. Har du läst boken "Den som inte tar bort luddet ska dö" av David Batra? Om inte...så rekommenderar jag den...handlar om alla lappar folk skriver och då bl a i just en tvättstuga.

Du och jag har ju blivit pocket-bytes-vänner. Det ser jag framemot och jag måste nu försöka lära mig lite mer om dig och vad du gillar för typ av böcker.
Hälsn Anna

Anneli sa...

Folk kan vara så fräcka. Man blir lika förvånad varje gång.

Ha en skön söndag!
Kram!

Saltistjejen sa...

Tvättstugor är nog en av de saker svenskar bråkar mest om tror jag. Minns att det kan vara såååå frustrerande när folk inte respekterar varandras tider i just tvättstugan, eller om folk skitar ner där och itne städar efter sig. Tycker du ska ta upp med bostadsbolget där du bor att ni ska byta ut de där listorna mot sådana där "boards" med nyckellås. De är mycket bättre tycker jag för då går det ju verkligen inte att flytta ngn annans lås.
Skönt att höra att N mår bättre också!
Kram!

Min plats i solen sa...

Jag lovar att aldrig mer beklaga mig angående tvättning. När jag är på väg att göra det ska jag genast tänka på dig och vara tacksam över att jag har min egen tvättmaskin och torktumlare och kan tvätta precis när jag vill och ingen som lägger sig i vad jag gör. Hade vi bott lite närmare varandra hade du gärna fått komma hem och låna min tvättmaskin vännen. ;)

Skönt att höra att N mår bra igen. Barn är fantastiska på det viset. De kan ha feber och vara helvissna ena dagen och nästa är de precis som vanligt igen. En annan ligger klubbad en hel vecka nästan om man drabbas av feber. ;)

Sköt om dig!
Kram Lotta

Trillingnöten sa...

Monica: Ja, visst är det skumt? Jag skulle aldrig få för mig att göra nåt sånt! Kanske skulle bli granne med dig :) Verkar vara ett toppen-place!

Anna: Hej!
Vad spännande! Jag har varit inne och kikat hos dig med och kommer tillbaka. Ska bli jätteroligt! Kram

Anneli: Visst blir man? Fast borde man bli förvånad egentligen? :)

Saltis: På den stora tvättstugan har vi nyckellås tack och lov, annars skulle jag blli tokig. Men på den lilla får man forfarande skriva. Man tycker ju att vuxna människor ska kunna hantera nåt sånt...men t o m gamla tanter på 70 bast är marodörer nu för tiden!

Lotta: Ja, var lycklig :) Skulle vara skönt med egen tvättmaskin faktiskt. Kanske skulle införskaffa en så småningom :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...