onsdag 20 oktober 2010

Logik?

"Kriminalitet är det sista man tänker på när man träffar Maj-Britt Westerlund. För vilket brott skulle denna 77-åriga frälsningssoldat kunna ha medverkat till? Svaret finns hos åklagarkammaren i Helsingborg. [...] En viktig del av den välorganiserade brottsligheten har förberetts i Maj-Britt Westerlunds kök i hemmet på Kapellvägen i Landskrona, för att senare fullbordas 1,5 kilometer därifrån i stadens centrum. Även hennes man, Hugo Westerlund, har varit djupt indragen i den olagliga hanteringen, vilket möjligen skulle kunnas uppfattas som ytterligare en försvårande omständighet." Oj, vadan detta? undrar ni alla säkert nu. Är det hash? Amfetamin? Sprängämnen? Molotov cocktails? Fel, fel, fel! som Brasse skulle skrika. Den "olagliga hanteringen" handlar om tio stycken kanel- och kardemummakransar som bakats i Maj-Britts kök för att senare säljas på Frälsningsarméns kaféverksamhet. Utdraget är hämtat från "Döden i grytan. Om vår rädsla för riktig mat" skriven av Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson som handlar om hur bland annat hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Färskvaror är numera förknippat med risker medan processad mat uppfyller alla sorters myndighetskrav. Att de är proppade med E-nummer och annat oigenkännligt är inget som anses farligt. Små skolkök, sjukhusbespisningar och andra mindre köksanläggningar får lägga ned på grund av dyra ombyggnader för att kunna klara av alla de hygienkrav som ställs på dem. Detta till förmån för tillagning i centralkök som sedan leverar smaklösa maträtter i portionsformar (som mer liknar hundskålar) för att värmas i micro på respektive sjukhus/skola etc.

Jag har precis börjat läsa boken och jag blir upprörd av det som står. Förskolor som inte kan låta sina barn medverka vid enkel tillagning av mat på grund av "riskerna". Om detta skulle tillåtas måste extra rum byggas till för hantering av potatis (skalning), extra handfat för tvättning av händer placeras, inköp av skyddskläder (dvs heltäckande skyddskläder, hårnät, skoskydd) till alla barn (som också ska förvaras på speciellt ställe)...Det är bara några av de krav som finns för att få baka en äppelkaka eller göra hemmagjord potatismos på förskolan.

Varför är vi så rädda? Matförgiftning? Enligt boken påstår livsmedelsverket att uppåt 350 000 människor drabbas av matförgiftning varje år. Den studie de syftar på är från 1994. Kommunerna själva har rapporterat in 800-3000 fall per år sedan 1992. Man kan få vilket resultat som helst beroende på hur studien är gjord. Frågar man hur många som mått illaa och då accepterar de symptom som är ganska flyktiga blir siffran relativt hög. Om man istället efterlyser tydliga symptom och försöker koppla illamåendet till en speciellt maträtt blir siffran istället låg.

Jag tycker att det är en skrämmande utveckling! Mat är något essentiellt och bör verkligen prioriteras. Ska vi så småningom inta vår föda via piller för att få minsta möjliga kontaminering? Hur överlevde egentligen våra förfäder utan hygieniska kök och E-nummer?

Boken är verkligen värd att läsa! Återkommer med fler skrämmande fakta så småningom.

5 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Men himmel!!!! det är för sorgligt. mat ska väl förknippas med lust och glädje. Både vid tillagning och förtäring. Helst iallafall.

my sa...

Oh vilket bra och aktuellt inlägg! Och right up my alley! Jag blev superduperförbannad för något år sedan när min ungdomsförening som jag jobbade för inte fick baka bullar och sälja för att få in pengar eftersom det är olagligt att sälja bullar som inte bakats i specialkök. Jävla trams!

Jag säger fram för hembakat och hemlagat! Ungarna lär bli mycket hälsosammare om de själva får vara med och laga och baka i skolan osv än om de bara blir serverade superkontrollerad storköksmat.

Denna boken ska jag försöka hitta!!
Tack!

Anneli sa...

Det är verkligen helt galet. Det borde finnas viktigare saker att ta tag i, tycker man. Hembakat är alltid bäst!

Trillingnöten sa...

Saltis: Jag kan inte annat än hålla med! Det är ruskigt. Tänk så mycket bättre maten smakar när man tillagat den själv och man lyxar till det!

My: Ja, hitta den boken! Jag har kommit halvvägs nu och är inte sugen på att äta kyckling längre...jag tror nog att jag ska bli vegan. Det känns lite så...och bara ekologiskt.

Anneli: Ja, verkligen! Finns det inga mördare och våldtäktsmän att hitta?

Camilla sa...

Jättebra inlägg. Jag har läst en tidigare bok av honom och det är skrämmande. Hur kan mat tillagad på dagis vara farligare än maten jag lagar hemma? Snart kommer väl hälsomyndigheterna och granskar våra kök och då skulle jag få näringsförbud och behöva äta halvfabrikat i stället. Hua..

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...