onsdag 8 december 2010

När fick jag detta PM från regeringen?

Jag bara undrar NÄR detta PM/meddelande skickades ut? Och varför fick inte jag det meddelandet också? Var det under tiden jag var i New York runt 2005 kanske? Och varför valde de just det att proklamera? Anordnades en folkomröstning? Och är det lag på detta? Det verkar lite så tycker jag.
Ni kanske undrar vad jag snackar om? Mat så klart.

Det verkar nämligen som att alla i Sverige äter TACOS som fredagsmat/mysmat! När hände detta och varför? På senaste tiden har jag hört väldigt väldigt många som äter det som fredagsmys och som liksom säger i förbifarten att "jo, men det är ju fredag så vi käkar tacos". Senast LÄSTE jag det i en bok som jag läser högt för barnen i skolan. Och det stod där som en självklarhet. "Eftersom det var fredag valde Alice tacos att äta till middag".
Jag fattar ingenting. Varför tacos? Varför fredag? Varför alla? Jag tror den svenska likformheten börjar bli lite överdriven. Alla måste göra allting lika. Köra likadana bilar, äta likadan mat på samma dag, säga likadana saker...Och nu ska alla äta tacos på fredagar annars blir barnen mobbade i skolan. Jag vet inte jag. Jag är kanske mest förvirrad.

9 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Hahahaaaa! Hm, vi åt aldrig tacos enbart på fredagar utan när andan föll på. Men kasnke är tacos barnens nya "psagetti o köttfärssås" som var en av mina favoriter länge som barn. Och när barnen får välja själva blir det därför tacos. och fredagsmyset som jag har förstått är STORT i hela Sverige kanske involverar just "middagen väljs av barnen"???

Monica sa...

Måste vara svårt att hinna med fredagsmyset alltid varje vecka när hemmet står på ända:-). Men det pratas mycket om det och är liksom ett begrepp och tacos är ett måste, kanske det går bra att mysa på lördagar också eller en måndag rent utav och äta nåt annat?:-). Kul det t o m står i böckerna.

Min plats i solen sa...

Visst är det ett spännande fenomen? Jag minns att jag skrev ett inlägg i min bloggbörjan om just "Fredagsmyset" som fenomen och att just Tacos har blivit det stora måstet på fredagsmyset. Och hur denna förändring har kommit bara på några år.

Det är så intressant att se hur vi människor fungerar. Vi är verkligen flockdjur och av någon anledning har vi ett stort behov av att göra precis som alla andra. Att höra till en grupp. Trygghet. Och alla som faller ur mallen betraktas med viss skepsis. Intressant hur en "norm" uppstår.

Kram Lotta

Mrs Clapper sa...

Så är det verkligen! Haha! ALLA har taco-mys! Det roligaste är dessutom att jag hört uttrycket "svenska tacos"... Hur svenskt är tacos undrar jag då?! Tokstollar!

Camilla sa...

Nej, hos oss är det inte tacos varje fredag men visst hör man många som har det nästan varje fredag. Då är ju nästan hela veckans meny klar; Fisk på tisdagar, soppa på torsdagar, tacos på fredagar och söndagsstek.
Spännande att tacosfenomenet till och med kommit in i barnböckerna.

Hos oss kan det lika gärna bli fläskfile en tisdag och blodpudding en söndag. Stackars mina barn!

Anna sa...

Jag kommer ihåg första gången jag åt tacos på ett barnkalas när det var nytt och ganska trendigt, och jag minns hur jag med bestämdhet avgjode att tacosskal smakar svett. Jag gillar faktiskt tacos nu men jag kan inte riktigt komma över den där åtta-åriga förnimmelsen av att, nejmen, vad sjutton är detta? Och smakar de inte faktiskt lite svett, funderar jag sedan. Dom där köpta skalen, de smakar inte som på riktig mex-restarang iallafall.

Det har blivit mycket tacos i mina dagar men det här att det skulle ske på en fredag måste vara nåt nytt. Det är ju jätteroligt!

Nåt annat när det gäller mat - jag läste en artikel om julmat från olika länder och det är nästan bara i Sverige som vi alla har en så klar och likadan uppfattning om vad ett svenskt julbord ska innehålla. I andra länder är det kanske en grej som håller ihop dem, typ kalkon eller finska kålrotslådan, men sen kan saker skilja sej från stad till stad och det är liksom inte så noga. Lite intressant tycker jag!

Anneli sa...

Ibland vet man inte riktigt hur saker går till. Egentligen. Plötsligt har det bara hänt.

Vi gillar tacos och har det ibland på fredagar men vi vill alla ha lite variation hemma hos oss. Räkor, fisksoppa och sushi är andra favoriter. Och så pizza då och då.

Kram!

Malin sa...

Vi äter tacos ofta, inte bara på fredagar, men det är nog något många barn väljer om de får välja och det skall vara lite "finare" eller mysigt. Här finns ju dessutom Taco Bell, så man behöver inte ens kliva ur bilen om andan faller på.

Trillingnöten sa...

Saltis: Kanske är det så att barnen får välja och då blir det så! Du har nog rätt. Sen sprider det sig bland barnen i skolan :)

Monica: Jag måste testa om det går :p iof är jag inte i tacosträsket ännu, men det kommer väl nu då när det är lag på det :p

Lotta: Amen! Det stämmer så precis! Hur fungerar det? Och hur är det så just i Sverige?

Mrs C: Svenska tacos? Dra mig baklänges! iofs är det ju kanske inte exakt mexikanskt vi äter, de skulle nog inte känna igen detta som vi äter :p

Camilla: Barnen är skadade för livet är jag rädd. Fläskfilé en tisdag? Jösses :p

Anna: Hehehe, jag komme rnite ens ihåg förstaå gången :) Å andra sidan var det många au-pairer från andra länder när jag kom till USA som aldrig ätit tacos tidigare...det tyckte vi var konstigt!
Lustigt det där med svenskt julbord, men jag måste nog hålla med. Alla vet vad som ska finnas på ett julbord. När maken kom med sina idéer till julbord blev jag lite perplex först...men nu är jag redo att introducera nytt, bara det är gott!!

Anneli: Ja, det är sant. Man gör det en gång och så en gång till...och kanske en tredje...och så är man fast :p

Malin: Ja, det är ju bra med Taco Bell :) Lätt å gott faktiskt. Den snabbmat jag gillar bäst i USA...och Subway förstås...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...