onsdag 9 mars 2011

Jakten på lycka

Jag har börjat titta på den där "nya" serien på Svtplay om Hanna som åker runt och försöker hitta ett "recept" på lycka. Det är flera som har tipsat om den så jag kände att det var dags att kika på den. Dessutom är avsnitten knappt 30 minuter långa vilket är en fördel. Man kan titta lite närsomhelst man har tid.
Jag måste säga att jag tycker att den är väldigt rolig och väldigt klok. Nu har jag bara sett en så där fyra avsnitt och det är några kvar till att titta på.

Vi människor verkar vara så fascinerade av just lycka och av att uppnå lycka. Alla böcker som poppar upp överallt om hur man ska bli lycklig och finna sig själv, säkerligen kurser och föreläsningar dessutom. Och nu TV-program.
Men vad är lycka undrar jag? Det beror nog på vem man frågar. Är någon verkligen alltid lycklig? Jag tror faktiskt inte det. Om man alltid är lycklig, hur vet man då vad lycka är?
Det är ofta som människor väntar på lyckan, att man försöker uppnå den på olika sätt och bara man lyckas med det där lilla, lilla, då blir man lycklig. Bara man går ned de där sista kilona, då kommer lyckan och livet är perfekt. Bara man tjänar lite mer pengar, då kommer man att bli lyckligare och fri från oro. Bara jag får resa jorden runt och se alla platser jag vill se, då infinner sig lyckan och man får en slags lycksalig ro i själen.
Att finna lyckan i det vardagliga är nog svårare, men ack så mycket mer nödvändigt. För sanning är, ett par kilo på vågen till exempel, kan omöjligen vara den enda vägen till lycka.
Man får börja med det lilla, som att se det vackra i att befinna sig i livets oändliga hamsterhjul där närvaron oftast snurrar fort och däremellan långsamt. Det gäller att hitta lyckan i sin omedelbara närhet och inte ute någonstans i det okända. Att sedan få lite mer i plånboken, att få resa och se världens alla hörn och få bort de där extrakilona, det är ju bara en bonus.

Lycka för mig är att få vara hemma en helt vanlig dag med min familj. Att få gå upp när jag vill, att ligga i sängen och gosa med make och dotter en stund, att äta en god brunch tillsammans, att få välja att stanna inomhus en hel dag trots att solen skiner utanför och titta på TV eller film, att få läsa en bok i fyra timmar utan avbrott.
Lycka är solvarma jordgubbar en solig sommardag, den första vårsolen som värmer ansikte och själ, ett glas iskall mjölk och nybakta kanelbullar, en stor hård kram när man soom mest behöver det, en stor påse godis när man himla sugen.
 Lycka är att älska och bli älskad villkorslöst. Lycka är att bara få vara.

13 kommentarer:

Katarina sa...

Så klokt och moget sagt. Jag tror inte heller man är lycklig jämt, det går upp och ner.

Jag funderar också på vad lycka är. Det kan vara det lilla, att få en lång och härlig frukost tillsammans, utan att telefon eller annat stör ens morgon måltid, det kan vara en stor lycka får resten av dagen.

Kram

Saltistjejen sa...

Visst är det så! Jag tror att riktigt lycklig kan man endast vara om man har förmågan att se det stora i det lilla. Visst finns de där hissnande speciella ögonblicken i livet när man känner en särskild sorts lycka. Men konsten att leva ett s.k lyckligt liv tror jag handlar om att finna tillfredsställelse i sitt vardagliga liv.
Stor KRAM!

Kim M. Kimselius sa...

Så fint du har skrivit. Tänkte på att du och jag har skrivit om liknande saker idag, ovetande om den andre. Jag har skrivit om Ögonblick: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/03/ogonblick.html Bland annat om sådana ögonblick som du nämner i ditt blogginlägg!
kram Kim

Alexi sa...

Väldigt kloka ord! Finns så extremt mycket funderingar kring lycka, det viktigtaste är att göra sin egen lycka. Stor kram på dig!

Emma sa...

Lycka är att läsa bloggar som din :-D Kram

Tova sa...

bra skrivet!! jag har också blivit mycket bättre på att uppskatta och finna lyckan i det "vardagliga". Så fantastiskt, och jag känner ärligt talat inget behov längre av lycko-explosioner och storslagna situationer....
Att höra min son skratta duger så gott!
Kramar

Monika Häägg sa...

Så klokt och fint du skriver. Lyckan sitter för det mest i de små tingen. Det som ligger väldigt nära. Jag tror att vi är mästare på att stirra över mot den där gröna gräsmattan på andra sidan staketet eller på andra sidan jorden. Lyckan bor inom varje människa och den blommar ut tillsammans med andra människor!

Camilla sa...

Jag har sett en del av lycko-programmen. Jag tycker de sa så kloka saker i det sista programmet. Det hjälper inte att läsa alla lyckoböcker och annat sånt, vi bli nog bara olyckligare av att jaga lyckan.
Du har så rätt i att lyckan ligger i att njuta av det vi har.

Stef sa...

Du är så klok min vän! Du har så rätt så i det du säger! :) Dessa tre år som jag har bott hemma själv i sverige så har jag känt att lycka för mig är att få vara tillsammans med mina nära och kära och min pojkvän såklart. Lycka är också när kisekatten vill gosa och mysa! :)
kramar

Anna sa...

Jag gillade verkligen det programmet men så är jag ett stort fan av Hanna som är programledare :)

Monica sa...

Har abstinens redan:-). Sista programmet gick igår, såå bra och vilken programledare! Sen var det både roligt, varmt och rörande, intressant också. Sista programmet när du ser så hanns väldigt mycket med, var skickligt ihopsatt på 30 minuter. Ja det var lite lycka då och då att se programmet;-).

Anneli sa...

Du har så rätt och har beskrivit det så vackert. Lyckan är en sällsam fågel som inte låter sig fångas men som gärna hälsar på vid speciella tillfällen.

Trillingnöten sa...

Katarina: Lycka är olika för varje dag och varje person och det är så otroligt :)

Saltis: Så sant! Du är så klok!

Kim: Va kul att vi skrivit om nästan samma sak :) Ögonblick är så fantastiska!

Alexi: Man gör verkligen sin egen lycka, det har du rätt i!

Emma: Vad du är go! Kram!

Tova: Ja, jag håller verkligen med...det är så viktigt att verkligen så det fina i vardagen :) När man var "yngre" var det mer som krävdes tror jag...

Monika: Ja, verkligen! Det är lika kloka ord som du skriver :)

Camilla: Att läsa om alla andra och hur man ska uppnå lycka blir nog lite som du säger, svårare :)

Stef: Helt klart underbara saker att vara lycklig över!

Anna: Hon är nyupptäckt för mig och jag gillar henne också :)

Monica: Kan knappt vänta på att få se klart, fast ändå inte :)

Anneli: Helt sant!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...