tisdag 15 november 2011

Andra människor liv

Jag läste alldeles nyss i nättidningen om den man som blev avvisad till fel land och nu sitter i fängelse i landet han blev utvisad till. Mannen är ursprungligen från Irak, men utvisades av den ökände Saddam på 80-talet. Då flydde han till Iran och blev medborgare där och har bott där sen dess. För några år sen kom han till Sverige, men fick sin ansökan om uppehållstillstånd avslagen och skulle utvisas till Iran enligt Migrationsverket. Varpå polisen sätter honom på ett plan till Irak. Polisen erkänner att det blev fel, men skyller också på att de irakiska myndigheterna godkänt detta och att mannen inte protesterade nämnvärt när han sattes på planet. Vilken ursäkt?! Klart att irakiska myndigheter tackar och tar emot någon som de kanske vill fängsla av oklar anledning. Klart att mannen kanske är livrädd. Han kommer ändå från den delen av världen där kanske inte ens polisen är pålitlig. Vem ska man då lita på?
Hur kan detta få ske? Åh inget plan till Iran idag? Men Irak? Bra, bra. Det känns lite som att polisen tyckte att Iran som Irak. Same shit, different name. Och så ryckte de på axlarna och skickade iväg honom. 
Total respektlöshet för en människas liv. Mannen har nu suttit fängslad i drygt två år (enligt artikeln). Bra gjort Sverige. Det är ju inte första gången heller. Tidigare läste jag om någon annan som skulle utvisas till ett afrikanskt land (finns många länder i Afrika så jag kommer inte ihåg exakt var) men blev utvisad till ett annat land i närheten. Varför gör man så? Afrika är inte ETT land, det spelar liksom roll var man hamnar. Mellanöstern är inte ETT land. Asien är inte ETT land. Kanske dags att skicka svenska myndigheter på kurs i geografi? Lite vett och etikett? Mänskliga rättigheter?

12 kommentarer:

Monica sa...

De där myndigheterna behöver nog lite uppfräschning i skolan:-) och ämnet empati behöver läggas till.

Freedomtravel sa...

Man blir upprörd... och skäms...

Jojjo sa...

Men du, jag såg först nu att ni ska flytta till NY under nästa år - spännande!! Är inte alls avis, haha. Blir det NYC eller någon annan stans i staden?

Husfrun sa...

Fy så gräsligt ohumant. Stackars man. Håller fullkomligt med dig.

Dorro sa...

Så hemskt. Låter helt klart som det finns några som behöver sättas i skolbänken igen. Så svårt är det inte med geografi. Bara titta i en kartbok.

Marina sa...

Jag säger som Tage Danielsson sa en gång "det är så osannolikt så egentligen har det nog aldrig hänt..." helt sjukt att det kan inträffa!!

Saltistjejen sa...

Fruktansvärt rent ut sagt! Fy Fan!!!! Jag tycker att svenska myndigheter rent allmänt gör ett jättebra jobb vad gäller att hjälpa svenska medborgare. MEN detta var bara för hemskt!!! Man undrar om de tycker att det inte är lika viktigt med utlänningar och immigrationsärenden?? usch!

ZtorZillen sa...

Om du bara visste vilka dagliga dilemman vi har med Migrationsverket och deras märkliga beslut om utvisning till länder som folk aldrig varit i..det är inget nytt..men det är inet någon ursäkt heller att det är okej..skriver ibland om sådant här i min blogg..men känner cokså att folk kanske inte vill veta..vill inte att främlingsfientliga personer ska få vatten på sin kvarn av mina åsikter kring detta..

Petra Mitt i Livet sa...

Upprörande!! :( Undrar om de som ansvarar för detta (och andra) misstag kan sova gott om nätterna??

Emmas Bokhylla sa...

Jag blev sa arg nar jag laste det har att jag inte riktigt visste vart jag skulle ta vagen. Hur #%^&^$$% tanker svenska myndigheter ibland?! Grr!

Emma sa...

Ja. Fy fan. Och så händer det gång efter annan. En gång i tiden fick jag för mig att "göra något" vad gällde detta. Så jag skrev upp mig som volontär för Amnesty på en "utslussningsförläggning" dvs. Ett slags fängelse för flyktingar som fått beslut om utvisning. Vi skulle prata med flyktingarna och se att de blev mänskligt behandlade och kontakta Amnestys advokater om det fanns ngt som tydde på att de utvisades på felaktiga grunder.... Jag pratade med två personer-en kines som -via tolk på högtLartelefon- förklarade för mig gång gång att han skulle avrättas med omedelbar verkan när han landade och en algerisk tjej som haft en utomäktenskaplig relation och riskerade hedersstraff-eller mord- som skulle utvisas till Frankrike eftersom hon landat där först. Bara det att halv hennes släkt bodde där, sa hon. Migrationsverket menade att dessa hostorier var påhittade.

Emma sa...

P.s det enda jag lyckades åstadkomma var att förläggningsläkaren skrev ut sömntabletter till kinesen-som gavs under kontroll så att han inte skulle begå självmord-vilket de tydligen bedömde som troligt. Va!!? Ngt gav honom ångest! jag pallade inte mer än en dag där. Det var så fruktlöst och jag kunde inget göra kändes det som. Fy faan! Men Amnestys närvaro går ut på att förhindra ännu mer omänsklig behandling... Ännu mer...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...