tisdag 8 november 2011

Bilköer

När jag åker hem från jobbet lyckas jag för det mesta undvika den allra värsta rusningstrafiken. Jag hinner åka precis före alla andra kan man säga, ibland efter. Ibland är det omöjligt att undvika och man hamnar mitt i smeten. Det är otroligt vilken skillnad det är på bara nån timme. Igår hade jag ett möte inbokat (ett möte jag trodde jag hade förra tisdagen och jag var där. Men ingen annan. Visade sig vara denna vecka. Typiskt.) Well. Jag kom iväg strax efter att rusningen börjat och det verkade lovande först. Inte så mycket trafik. Tills jag rundade hörnet. Det var en lååååååång kö till rödljusen. Lång. Och kön bara fortsatte. Och fortsatte vid nästa korsning. Och i de två efterföljande rondellerna. Unt so weiter liksom. Det tog mig säkert 20-25 minuter att bara ta mig ut ur jobbstaden och sedan är det en väg på ca 35 minuter hem. Att sitta och vänta är väldigt enerverande. Man kommer liksom ingenstans alls med bilen och det finns ingen chans att ge upp och säga att "Nä, jag vänder nog". Det är ju lätt att göra om man går eller till och med har cykel. En bil har inte riktigt den möjligheten om den står i kö. Det som också slog mig var att de flesta bilarna som jag såg, endast hade en person - föraren. Man ser ju ganska många bilar i just rusningstrafik och majoriteten av bilarna hade bara förare. Snacka om slöseri med resurser (säger någon som också åker själv, men som tidigare hade en passagerare i alla fall)...dels plats (ingen rusningstrafik utan bilar), dels usläpp (många bilar är lika med mycket avgaser, få bilar lika med mindre avgaser). Å andra sidan förstår jag alla. Bekvämlighet. Ska man samåka blir det mycket vänta för någon. Bussar innebär väntan. Med tåg vet man inte när man någonsin kommer hem, om man kommer hem alls. Ja, ni ser. Någon som har ett bra förslag på hur detta kan lösas?
Jag skulle mycket, mycket gärna åka tåg till jobbet. OM jag visste att tågen skulle gå i tid varje morgon och eftermiddag och inte bli inställda och ersatta med buss. Har jag köpt ett tågkort är det väl meningen att man ska åka tåg och inte buss? Då hade jag ju köpt ett busskort från början? Eller är det jag som tänker fel?
Idag ger jag mig av hemåt strax före rusningstrafiken. Det måste gå!

OBS! Bild ej från gårdagen.

11 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Ja du biköer är verkligen något som känns sååå "onödigt"om man tänker på vad man gör med sin tid. Om man sitter på ett tåg eller en buss en längre tid kan man ju alltid göra något. Läsa, sova, skriva (jobba?). Men i en bil är det svårare.
Tyvärr är det ju så att om det inte finns fungerande tåg- eller busstrafik så måste folk ta bilen istället. Samåkning är ju jättebra men då måste man ju bo på ungefär samma ställe och man måste åka till samma ställe och dessutom ha ungefär samma tidsschema för dagen, och det är ju inte alltid man har det så.

Husfrun sa...

Jag åker gärna kollektivt så långt det går, tycker det är skönt att slippa vakna till så pass att jag kan manövrera bilen själv ;) Skönt också att sitta och läsa en bok eller blogga...
Men samtidigt är det irriterande när tågen är försenade eller inställda. Så jag förstår dig. Men kanske sätta upp lappar ang. samåkning?

Duktiga Tjejen sa...

Ja vad ska man säga... Mitt förslag är att åka kollektivt och det gör jag oxå. Då kan man läsa (som nu) och bespara miljön :) Här är det förövrigt rusning mellan ca 5.45-8:30, så de få gånger vi åker bil måste vi åka senast 5.45, annars tar det nästan 2h för M med bil till jobbet (tar 1.5h kollektivt) enkel väg. Hatar köer!

min tekopp sa...

Ja, usch det kan verkligen vara otroligt stressande med bilköer och framförallt på morgonen. Själv har jag lyxen att kunna cyckla till jobbet, tar bara fem minuter och det är helt underbart att få sig lite frisk luft på morgonen dessutom. Du har inte funderat på att åka kollektivt?

Katarina sa...

Bilköer är väl ändå då man funderar på andra alternativ. Men ibland är det oudvikligt, man är ute med alla dom andra samtidigt.

Här är det allatid bilköer, tycker ajg. Jag föredrar tåget inne i stan, det går snabbt och punktligt, man slipper parkeringskaoset och sitta fast i en kö.. som ibland känns att den aldrig kommer att ta slut.

Marina sa...

Det är fördelen med att bo och arbeta i en stad av mindre storlek, det gå fort och smidigt att ta sig fram med deflesta färdmedel-och till de flesta ställen går det faktiskt att ta sig med cykel!

Malin sa...

Usch ja, bilköer. Vi bor i i ett närområde som har något av de sämsta commuten i hela landet. Många kör två timmar (!)ena hållet till jobbet. Maken kan just nu ta tbana till jobbet. Det tar en dryg timme men det är ju ingenting här. Nackdelen är att det tyvärr är mycket dyrare än att köra bil. Parkering och avgift är inte subventionerad. Månadskort finns inte. Bensin är ju jämförelsevis billigt i USA. Trist men sant. Något förslag har jag tyvärr inte, möjligtvis om det fanns någon direktbuss (commuterbus) som bara stannade på några få ställen på vägen. Om många pendlar till samma stad som du så tycker man ju att det kanske finns en marknad för detta? Här finns även något som heter slugging. Vissa filer på vägarna är för HOV (high occupancy vehicle) man måste vara mer än en i bilen för att få köra i den filen. Slugging är informell carpool. På vissa ställen samlas folk för att samåka. Kostar inget och poängen är att föraren får köra i snabba filen. Själv försöker jag alltid kolla trafiken på nätet innan jag beger mig någonstans.

Christel sa...

Ibland är det fint att bo och arbeta i en lite mindre stad! :)

Kim M. Kimselius sa...

Bilköer är inte kul! Då är det bra att lyssna på en ljudbok, då gör det liksom inte så mycket att det tar 25 minuter extra, eftersom boken (förhoppningsvis) är spännande och bra!
Kram Kim

Anneli sa...

Jag förstår verkligen att det kan vara mycket frustrerande, men när det är som det är, så får man väl hitta på något att fördriva tiden med :)

ZtorZillen sa...

HAHAHA! Helt underbar reflektion det sista du sa ang att köpa tågkort är för att åka tåg inte för att åka buss, då hade du köpt busskort. Har köpt TÅGkort en gång i mitt liv, det gör jag inte om. SJ ställde in de flesta tågen, så under den månaden pendlade jag mest med ersättningsbussar istället för med tåg, som var meningen!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...