onsdag 11 januari 2012

Äsch, lika bra att spela martyr så man får lite medkänsla

Igår hade jag ett kort möte med en mamma till två av barnen i min klass. Hon ville veta lite om läxor och annat. Först kör man ju lite såna där artighetsfraser och grejer ni vet. Mitt i allt frågor hon hur jag mår. Jag har blivit så "smal i ansiktet". Förut var jag rund och vacker. Tjohej du. Jag vägde några kilo mer. Hon såg uppenbart bekymrad ut och fortsatte med att hon förstår att det måste vara jobbigt med alla barn jag har i klassen. Själv har hon ju tre barn och förstår att 14 måste vara övermäktigt. Inte undra på att jag är så "smal" och undernärd. Vad gör man i ett sånt här läge? Nickar och säger att det är väldigt jobbigt och stressande, men mycket givande, så klart. Visserligen sant, fast det är ju inte därför jag går ned i vikt. Det är ju ett mer medvetet val under de senaste åren. Men varför inte spela lite martyr ibland för att få lite cred och erkännande? It doesn't hurt anyone.
Vidare fortsatte hon med att det kommer att jämna ut sig så småningom. Gud skriver ned i sin stora bok alla fina gärningar jag gör som lärare *vilket i sin tur absolut blir världens längsta bok och inte "Eldvittnet"*. Lärare är högt uppskattade i de här länderna (alla "mina" barns föräldrar är från arabländer). Till skillnad från Sverige. Vilket får mig att inse att:
1. Mitt runda utseende uppskattas bättre på en annan kontinent (ja, typ, Asien räknas väl den delen till)
2. Likaså mitt yrke uppskattas mer där borta.
Slutsats: Jag är född på fel kontintent.

16 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Det är så dumt att lärare har fått lägre status nu än förr! I Sverige alltså. I andra länder är set inte alls så.

Roligt det med utseendet oxå. Jag var tillsammans med en arab några år, och de gillade verkligen former och runda kinder. Fast han hörde till Nord-Afrika. Det vore fint om alla fick vara vackra så länge de är hälsosamma.

Och - så himla bra jobbat av dig att uppnå dina mål!

Stef sa...

Hahahahahah! Jadu, ibland är det inte lätt, vad svarar man! Det roliga är att en "svensk" hade aldrig sagt något rakt ut till dig;) moahahahaha! Kramar

Husfrun sa...

Oj - jag hade nog blivit alldeles ställd där :) Som lärare får man ibland trolla med både mimiken och med orden ;)

Spanienfrugan sa...

Men så knäppt att kommentera ditt utseende så där mitt i allt! Skall väl hon skita i.

Dorro sa...

ja det är intressant hur olika vi ser på saker beroende var i från vi kommer. Vad härligt att ha föräldrar som uppskattar dig och månar om dig tycker jag. Visst kanske underligt att prata om din vikt. I alla fall från ett svenskt sätt att se på det men för henne var det säkert ett sätt att visa att hon uppskattar dig och ser vad du gör. Härligt tycker jag.

Marina sa...

Jaha ja, det låter ju bra...fast vi får väl hoppas att han bara skriver ner de bra sakerna i den där boken...;)

Monica sa...

Intressant tycker jag och lite upplyftande med andra kulturer än vår lite tråkiga som jag kan tycka svenska;-). Dels att hon SÅG dig, tror andra föräldrar har fullt sjå att knappa på alla sin appar och en lärare, vad är det liksom? Nåt nödvändigt som barnen ska dras med en tid. Och hon tyckte säkert att Gud skulle skriva särskilt gott om dig:-). Och att hon SA vad hon tänkte. Maken som har vuxna elever, de är bekymrade att han går i jeans och inte alltid trendigaste skjortan, så de hade gått till rektorn och undrat över hans lön:-). Men helt naturligt, de som undrade var vana att möta läraren i kostym och slips. Och jag sa till honom: du kan gott klä dig snyggare när du står inför folk, skadar inte med lite uppgradering där:-).

Fru Fantomen sa...

Hihi! Det är kanske dags att emigrera ;) Här hos oss klagar vissa över att de måste titta i skolans kalendarium för att se när eleverna har prov. De vill ha veckobrev hem så att de har koll på sina 15:åringar :P

Steel City Anna sa...

Trevligt när nån bryr sej om en lite :) Var en kille från Zimbabwe som skule beskriva mej får en kollega som blandade ihop mej med en annan tjej - Anna är mycket tjockare och vackrare :)

ZtorZillen sa...

Intressant läsning! Jag gillar att läsa ditt sätt att se på de olika kulturerna, roligt att höra från "andra sidan". Vi får ju bara träffa de med "problem"...annars kommer de ju inte till soc. Förutom mina kids då...men vi har inte så mycket araber. Mongolerna verkar ha stor respekt för lärarna också...det är iofs också asien...!(min erfarenhet i alla fall)

Om jag var din träningskompis sa...

Men vilken grej att kommentera ditt utseende sådär! Känns ju sådär...

Johanna sa...

Håller med Om jag var din träningskompis: konstigt sätt att kommentera någons utseende på!

Anneli sa...

Lärare borde ha den högsta statusen man kan ha. Ni gör verkligen ett fantastiskt och viktigt jobb.

Katarina sa...

Ja, då kan det betyda att du inte äter vitaminer, för i reklamen blir man mullig av att äta vitaminer :)

Kram

Emmas Bokhylla sa...

Jag med, min runda lekamen ar bra mycket mer uppskattat har i TZ an hemma i Sverige! ;-)

Emma sa...

Haha, jag gillar din reaktion! Och samtidigt som hon menade att du såg "friskare" ut förr är ju du nöjd med att ha gått ned lite (mycket?) i vikt. Så det var ju en komplimang samtidigt som du fick sympati och re-spect för ditt arbete. Inte fel.

Jag bodde i Sudan ett halvår. Där stannade blivande brudar inomhus och åt en månad innan deras stora dag: bröllopet. Detta för att de skulle bli så vackra som möjligt. D.v.s vita i skinnet och runda i hullet. Tvärtom vad svenska blivande brudar gör mao.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...