tisdag 20 mars 2012

Det gäller att planera

Jag läste nyss att en ettåring satts i kö för seniorboende i Stockholm. Spännande tider! Och så klart leder detta till ytterligare tankar. Det var barnets mormor, som just nu bor i lägenhet på seniorboendet, som satt sina barn och barnbarn i kö. Tydligen är det en väntetid på runt 20 år att få en lägenhet, både på seniorboendet och i Stockholm i övrigt. Det är en fasligt lång tid kan jag tycka.
Och jag menar, det kan ju hända mycket på 20 år, och ännu mer på 65 år. Det finns väl egentligen ingen som kan vara helt säker på var detta barn vill bo i sin egen framtid? Kanske är det Stockholm? Då är det ju snällt att det finns plats för honom/henne då. Kanske skulle familjen ge sig ut i landet också och ställa barnet i kö i andra attraktiva städer också, för säkerhets skull? Så han/hon har lite valmöjligheter.

Dessutom såg jag en reklam på TV igår för ett äldreboende. Där skulle man minsann få välja själv vad man vill göra om dagarna, och bara för att man är gammal betyder inte det att man slutar leva. En av de boende hyllade stället och bad folk söka dit.
Det är därmed en ny era som startar. Den då folk planerar sina barns ålderdom. Den då folk är rädda för att hamna på ett ålderdomshem utan kärlek, omtanke och frihet. Jag hoppas att denna medvetenhet bidrar till en förbättring av äldrevården så att man slipper oroa sig...En förbättring både för de som bor där men också för de som valt detta som sitt arbete...


12 kommentarer:

Fighting Spirits sa...

Ja då borde den få en lägenhet när tiden är inne i vart fall.. ;)

Katarina sa...

Ja, vad säger man.. Jag tror nog mer på att man får bo i en barack med hjul på,, som de flyttar dit arbetskraften finns, när man blir gammal. Ingen ide att ställa sig i ett seniorboende förrän det finns ett mobilt hem.. Jag som älskar att resa vill ju inte gärna sitta fast på en och samma adress heller!

Kram

Marina sa...

varför inte - bra idé det där med mobilt äldreboende...

Marina sa...

varför inte - bra idé det där med mobilt äldreboende...

Duktiga Tjejen sa...

Kan tillägga att det i min bostadskö är 30-40 års väntetid på en lägenhet i stan, däremot ca 20 för att få i en fattig förort utanför. Jag har stått i kö sedan 1986... Kan inte få mycket på det ska jag säga dig. Den här stan är helt GALEN. Den där mormorn gör nog rätt i att ställa i kö. Det betyder ju inte att man måste utnyttja det sen, men bra om möjligheten finns!

Saltistjejen sa...

Tycker att bostadsköer i alla former är så knasigt med tanke på att man flyttar så mycket nuförtiden. De flesta kommer kanske inte att bo kvar i samma stad där de är födda och växer upp? Kanske kommer den där 1-åringen att flytta till Melbourne eller Peking senare? Who knows.... Men visst, man kan ju alltid gå ur en kö. Men rent teoretiskt kan man fundera över om de långa köerna inte är sådär suuuuperlånga jjust för att folk ställer sig i dem utan att veta om de egentligen borde stå där? Sådana där "just-in-case" platser...??
Kram!

Malin sa...

Tänker mycket på det där med att bli gammal. Jag har alltid trott att jag vill vara gammal i Sverige, men med hur äldreboendet beskrivs numer, så verkar det skrämmande. I USA finns ju en massa alternativ om man har pengar. Helst vill jag nog vara nära barn och barnbarn dock oavsett stad eller land.

Camilla sa...

Ska alla ställas i dagiskö, skolkö, bostadskö, ålderdomshemskö när man är ett år? Vilka långa köer det kommer att bli överallt. Vilken fasa för föräldrar som ska försöka lista ut var barnet kommer att bo om 20 och 60 år. Jag vet ju inte ens var jag kommer att bo om 10 år.

Husfrun sa...

Det jag hittills har sett av äldrevården efter att ha jobbat i den i flera år är inga vidare positiva bitar. Äldre har ett tråkigt och understimulerat liv.
Så vill inte jag ha det! No way.

ZtorZillen sa...

Mina föräldrar gjorde det samma när jag var liten..dock inte seniorboende..men boende i Stockholm...sedan kunde man tydligen byta poängen till andra städer som har samma bostadsbolag...tyckte det va smart jag ;)

Västgötskan sa...

Va? På allvar? Hahaha! Förlåt, men.... Hahaha! :-D

Anneli sa...

Det är mycket köande i det här jordelivet får man väl säga : )

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...