tisdag 13 mars 2012

Lätt att leva miljösmart

Igår läste jag en riktigt bra debattartikel på nyhetssidan. Den handlade om att det måste vara lätt att leva miljösmart. Och jag ville bara skrika AMEN!
Vi människor är lite lata av naturen. Det är inget fel med det. Vår hjärna funkar så. Spara energi, för när du verkligen behöver det för att överleva. Idag har vi ju inga problem med att få energi, det finns galet mycket mat för väldigt många.
Vi hade en sopstation utanför vårt hus. Där kunde man lägga allt som skulle återvinnas. Det var superbra. Väldigt oorgainserat visserligen, men man kunde källsortera och känna att man gjorde nåt bra för miljön. Plötsligt stängdes denna utan vidare information. Efter ett par månader fick vi veta att man skulle bygga om och organisera, men det tog tid. Under tiden kunde man åka till Återbruket för att sortera. Så, jag packade in mina sopor i skruttbilen och begav mig dit. Två lördagar (jag jobbar och har begränsat med tid på vardagarna). Sen var det slut med det. Orka. Jag bryr mig mycket om miljön. Anser att man ska sortera, åka kollektivt när det går, höja bensinskatt, hitta annan form av elförsörjning, plocka upp skräp, äta ekologiskt och närodlat. MEN, jag är också lat. Under nästan ett år blev det inget sorterande. För de som arbetade med sopstationen arbetade i snigelfart. Nu är stationen klar och jag sopsorterar igen.

Jag tänker också på de äldre som sorterar, som vill. De samlar sina burkar, påsar, förpackningar i flera veckor och sen drar de ut med rollatorn för att sopsortera. Vilka hjältar! Finns det inget som kan effektivisera detta sorterande så att fler gör det? Jag vet att man inte ska gör allt så himla lätt och tillgängligt. Det är nog omöjligt. Hur bekväm får man bli? Jag vet inte. Så bekvämt att det når fler kanske?
Vi samlar våra förpackningar på hög i en -två veckor och sen måste vi ändå gå ut i minus 20 och stå utanför ett hus och skicka in våra sopor i olika fack. Är det bekvämt? Inte direkt. Burkar och annat tar plats uppe i lägenhete. Att stå ute i 10 minuter för att kasta in sopor i många minus är heller inte bekvämt. Och det tar tid.
Ändå är det nåt jag gör. MEN finns det andra sätt? För jag kan tänka mig att många, många i
nte lockas av att göra det på det sättet jag är van vid. De som bor i hus, har de ens den möjligheten? Då måste man säkert betala extra? Eller åka själv till återbruket.

Kollektivtrafiken. SJ är ett skämt. Bussar tar aplång tid. Det är svårt att köpa biljett, man drar in tåg och buss så att det blir längre mellan avgångarna.
Ekologiskt är skitdyrt och det finns inte ens ett ordentligt utbud av ekologiska varor. Jag vet att som konsument kan man påverka, men kostar exempelvis en ekologisk vara nästan dubbelt så mycket som en icke-ekologisk, är det inte lätt att ha råd. Visst, folk kommer att skrika att man har råd att ta hand om sin hälsa, man har råd att köpa bra mat. Fine. Men alla tjänar inte massor av pengar. Om matkassen ska vara dubbelt så dyr finns det inte en chans att ha råd. Jag skulle inte ha råd. Fast jag vill.
Ekologiskt jordbruk är också bra för miljön. Utan gifter. Förresten, kan man lita på alla ekologiska alternativ? Att de verkligen är ekologiska? Jag vet inte. Det är också svårt att veta. Mer pengar så att alla jordbruk kan vara ekologiska.

Usch, nu blev det ett långt inlägg. Det är en viktig fråga som vi alla måste ta ställning till. Det SKA vara lätt att vara miljösmart. Men ibland känns det som att politiker gör det svårare.7 kommentarer:

Husfrun sa...

Vi bor i hus och brukar ta med återvinningen till Maxi när vi ska handla. Men håller med om att det borde finnas enklare alternativ.

Duktiga Tjejen sa...

Hm, är lite kluven... Jag fattar inte varför allt ska vara så himla lätt och bekvämt hela tiden. Vi har nästan allt lätt och bekvämt i Sverige redan! Folk är så himla bortskämda att jag blir mörkrädd. Vi har iofs återvinningsstation på samma gata, så det är lätt att sortera, men även om vi inte hade det skulle jag sortera. Så lat får man faktiskt inte vara tycker jag.

Och ekologiskt - såklart att det är dyrare. Det är mycket dyrare råvaror och oftast mycket bättre. Jag köper ekologiskt för det mesta och det är INTE dubbelt sådyrt. Förutom mjöl, det är dubbelt så dyrt och det är typ det enda jag brukar skippa ibland. Men resten, såsom ekologisk olja, nötter, frukter osv, det är INTE dubbelt så dyrt alls!! Sen slipper man oftast e-ämnen och tillsatser. Visst, jag har råd, men jag tror att de flesta andra skulle ha råd med några kronor mer om de prioriterade. Jag åker tex för det mesta kommunalt även om det tar längre tid och är jobbigt, men då har jag ju pengar över till ekologisk mat...

Nä, no excuses tycker jag!

Trillingnöten sa...

Duktiga tjejen: Jag förstår vad du menar med bekvämligheten. För MIN del är det helt okej med viss obekvämlighet. Jag sorterar gärna. Sen är det väl den stora massan man ska tänka på också. Inte bara bekvämlighet, men tillgänglighet. Är jag tvungen att ta BILEN till återbruket, känns ju lite väl? Närmare än så kan det ju gärna få vara. Eller att man ska ranta runt hela stan för en sopstation som inte ens hör till mitt område? Sånt kan man väl få begära i alla fall.
ALLT ekologiskt är INTE mycket dyrare, men kött är dyrt. Nästan dubbelt. Kyckling som är ekologisk kan jag inte ens få tag på för det finns inte många som föder upp (Bosarp är väl den enda?) och då är den svindyr. Jag är inte beredd att bli vegetarian ännu. Även om jag hellre skulle se att allt kött var ekologiskt, det vore perfekt.
Färska grönsaker är oftast bra mycket dyrare ekologiskt. Sen kan man ju också se hur det har transporterats, varifrån det kommer. Har det flugit runt hela jorden? Eller kommer det från bonden utanför stan? Hellre det.
Ekologiskt är inte alltid dyrt, men dyrare än annat. Prioritera javisst! :) Men jag har ärligt inte råd att äta 100% ekologiskt. Fast jag vill. Jag har testat. Nu väljer jag ut vad jag ska köpa ekologiskt.

Kollektivt är bra och jag skulle gärna åka kollektivt hela tiden. MEN mitt jobb tillåter inte att jag kommer sent. När jag åkt har det ofta varit förseningar med tågen, som är det mest miljövänliga. Tåg till min arbetsort går som bäst en gång i timmen. En buss i timmen. Oftast nästan samtidigt! Hur dumt är inte det? Är det inte bättre att ha det mer utspritt då?

Jag är gärna obekväm, men med viss måtta. :)

Lisa sa...

Jag vet vad du menar. När vi bodde i lägenhet hade vi en återvinningsstation utanför huset, vilket gjorde det himla smidigt att bara ta med sig påsen med mjölkförpackningar/konserver när man var på väg ut.
Nu när vi bor i hur har vi förvisso egen kompost, men sämre med återvinningsstationer. Den närmsta ligger en mil bort, vilket har resulterat i att hela källaren är full med påsar fulla med papp/konserver/glödlampr/glas ect ect.. På lördag ska vi låna ett släp för att åka till återvinningen med allt. fatta ett släp liksom!

Saltistjejen sa...

Jag förstår precis hur du tänker. det här med tillgänglighet är framförallt ngt jag funderar över då det gäller t ex äldre personer som kanske inte har bil. Hur ska de göra? Och som inte alltid har fysisk kondition så de kan gå och släpa tunga saker som glasburkar och tidningshögar till en sopstation som är en bra bit hemifrån. Inte lätt det där. Plus att jag kan tycka att det där med miljötänket kanske blir lite "fel då man M;ÅSTE ta sin bil (som spottar ut både CO2 och drar miljöovänlig bensin, för att ta sig till återvinningsstationen. Frågan är om det är "värt" det ur miljösynpunkt?? Har en ompis som ett tag sysslade lite med miljökonsekvensanalys och det var bl a frågor som "hur mycket energi kan vi GÖRA AV MED för att VINNA något? Alltså t ex är det en miljömässig vinst att köra x km med en bil för att komma till återvinningsstation, och är det en miljömässig vinst att använda uppvärmt vatten (som drar energi för att värmas upp) till att diska ur burkar, tetror etc som ju ska vara rena innan man tar dem till återvinningen? Sådana typer av frågor. Som är himla intressant. Tyvärr finna inga enkla svar för allt handlar självklart om fall till fall.

Sedan det där med ekologisk mat. jag skulle också önska att jag kunde handla enbart ekologiskt. Men HÄR i NYC är sk Organic mat VERKLIGEN otorligt mycket dyrare än vanlig. I Sverige tyckte jag iitne det var så mycket dyrare ändå. Lite olika beroende på varor såklart, men HÄR är t ex mjölken minst 3-4 x så dyr om man köper organic jämfört med den billigaste icke-ekologiska!!! Det är rätt stor skillnad! Och grönsaker, frukt och kött är ofta minst 2-3 ggr så dyrt. Med tanke på att matpriserna överlag är dyra så blir det ofta så att jag köper vissa varor ekologiskt men inte alla, Och inte alltid. Men jag försöker tänka att det är bättre att köpa ett par varor ibland än inga alls. Sedan VET även jag att man SKULLE KUNNA prioritera annorlunda också. Men jag känner inte att jag vill leva på nästan bara linsgrytor och bönor och annat sådant för att ha råd med endast ekologiskt. Det fungerar inte för mig/oss. Tyvärr. Men visst försöker jag så gott jag kan. Och någonstans måste även DET räknas tycker jag. :-)
Kram!

Anneli sa...

Jag håller helt och hållet med dig. I vår stressad värld, där livet går så otroligt fort måste det vara praktiskt och bekvämt. I alla fall om man vill att det ska fungera på absolut bästa sätt.

Vi har tur där vi bor, jag tror att vår kommun har en av Sveriges bästa sopsorteringar. Vi bor i eget hus och har tre sopkärl uppdelade i 9 olika sorters skräp och det fungerar utmärkt. Vi sorterar allt utan att det tar en massa extra tid av den otroligt dyrbara tid som vi har.

Vad gäller ekologisk mat så förstår jag inte varför man inte kan börja uppföda och odla bara sådan mat. Om det är bättre för miljön och för oss så vore det väl ganska logiskt att det bara ska finnas sådan. Eller? Här måste det också vara väl tillgängligt och drägligt i pris. Hur mycket man än vill vara ekologisk så får det inte kosta hur mycket som helst. Man vill ju lägga sina pengar på mer än bara bra mat.

Duktiga Tjejen sa...

Jag äter inte heller 100 % ekologiskt, men intressant att köttet är dubbelt då dyrt. Jag äter ju inte kött så jag tänkte inte på det... Jag köper inte all frukt ekologisk heller, men det mesta annat. Och återvinner alltid.

I Sthlm finns det naturligtvis bättre kommunal trafik än i vissa småstäder, men visst är det förseningar jämt och tar typ hundra år att komma fram... Men ändå. Jag mår så dåligt varje gång jag åker bil när det FINNS ett alternativ (även om det är jobbigare) just med tanke på miljön. Antagligen kommer vi bo så senare så att det blir svårt att åka kommunalt dock, och ja... Vad ska man göra? Sitt bästa, iallafall :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...