fredag 28 januari 2011

Nu är veckan snart slut, slut, slut

En väldigt lång vecka lider mot sitt slut. Trots den fantastiska början med en givande studiedag och pigghet till tusen, blev mitten och slutet väldigt intensivt. Eleverna har varit i uppror hela veckan och jag har fungerat som en hel krisgrupp nästan dagligen. Man är inte bara lärare utan i en och samma person bor också kurator, rådgivare, relationsexpert, polis, domare och kökspersonal.
Klassen som jag har hand om är väldigt annorlunda. I en "vanlig" klass går kanske 25 tredjeklassare eller 30 andraklassare. De eleverna har säkerligen olika mognad och intressen och svagheter och styrkor trots att de har samma ålder allihop.
I min klass går alla åldrar blandade. Dock är det "bara" tretton elever just nu. Den yngsta är 5,5 år (och har precis börjat hos oss) och den äldsta 10 år. Det ger ytterligare en dimension till problem. Sen finns det också många andra variabler som jag inte kan gå in på av förklarliga skäl.
Många gånger spenderas en eller två lektioner till att medla mellan elevgrupper efter en rast (och ibland leker hela klassen tillsammans på rasten!) och det tär på både mig, barn och undervisning. Den här veckan har det varit extremt mycket konflikter och jag har börjat planera hur vi ska gå vidare nästa vecka. Jag tror det blir några övningar tillsammans varje dag under en ganska lång tid. Kanske kan 20 minuter om dagen av lite samarbetsövningar och positiva vibbar hjälpa? Just nu är jag väldigt frustrerad, trött, sliten och uppgiven.
Därför kan det vara bra med en helg av bara mys och vila. Idag är det faktiskt fredag! Måndagar är bra att börja om på. Det får bli en nystart på jobbet helt enkelt.
Njut av denna fredag, för den kommer aldrig igen...

5 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Oj! Styrkekramar till dig!!!!!! :-)
Det låter tufft. Blandade åldrar låter svårt. iallafall SÅ blandade. Börjar man verkligen skolan så tidigt förresten som vid 5 års ålder???? Låter supertidigt i mina öron. För att vara Sverige.
Hoppas i vart fall att du får en riktigt skön helg!
Kramar!!

Kim M. Kimselius sa...

Oj, vilken arbetsvecka. Var arbetar du som lärare där de har sådana blandade åldrar i klasserna? Hoppas att nästa vecka blir lugnare för dig. Kram Kim

Monica sa...

Det är tragiskt att det ser ut som det gör i samhället. Och det behövs fler händer och huvuden med allt jobb det innebär att ta hand om människor. Vi har nästan Europas högsta ungdomsarbetslöshet med en generation, kanske två som lever på bidrag och fortsätter med det hela livet, förmodligen skulle många kunna göra en insats på olika områden. Nu är det inte bara att slänga in någon i en klass, då kan du få en till att ta hand om;-) men det finns säkert de som kan utföra något vettigt och säkert finns det utbildade också som saknar arbetsuppgifter, alltmedan resten arbetar ihjäl sig. Intressant om du berättar om USA, jobbade du som lärare där också?

Stef sa...

Efter en sån vecka förtjänar du helgmys och att bara ta det lugnt! :) Njut av helgen och hoppas du kommer på nåt bra till din klass, vi hade kompisring varje veckan när jag var yngre, där pratade vi om vad som hänt under veckan utan att peka ut någon, och kände man sig lite träffad så brukade man självmant gå och be om ursäkt lite privat sådär sen efter kompisringen, och så blev det bra igen. Vi hade väldigt bra stämning i vår klass på det viset, man märkte direkt om vi inte haft en kompisring en vecka. Men barnen i din klass kanske är lite för små, vi gick i fyran. Kramar

Emma sa...

Vilken hjälte du är. Din text för mig tillbaka till grundskoleåren, konflikterna...vikten av läraren. Av att läraren brydde sig. Du Är sliten och uppgiven just nu just för att du gör det!

När jag tänker på mitt liv och vilka personer som betytt extra mycket för mig så inser jag att där står ett gäng lärare och trängs bland föräldrar, farföräldrar och mostrar.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...