måndag 24 januari 2011

Planering och Måndagslista

I helgen var det dags att börja planera månadens stora matshopping. Min plan var att se hur många olika rätter vi brukar laga till och sen se till att nya rätter kommer in i huset. Det visade sig att vi faktiskt äter väldigt varierat. Trots att det inte känns som det alla gånger. Oftast känns det som att man lagar samma mat om och om igen. Man tröttnar. Jag hittade lätt på minst 30 olika rätter som vi brukar laga. Visserligen tar man till vissa sejfa rätter när man inte orkar tänka på vad man ska äta till middag (eller om man bara har vissa ingredienser hemma).

Min matinspiration kommer från flera håll. Vi har inte massor med kokböcker hemma, trots att jag gärna skulle vilja köpa massor. Numera är ju nätet en outtömlig källa av recept och inspiration av olika slag. Faktum är dock att jag älskar att titta i kokböcker! Det känns mer äkta på nåt sätt, mer som att någon har lagt ned mycket tid på både recept, text och bilder för att sedan trycka upp på papper. Det finns så många vackra kokböcker dessutom. Omslag, papperskvalitet och underbara bilder.

När jag flyttade till USA skickade syster C en receptbok att fylla på recept i. Den är nu full. Inte bara av recept från USA utan också härifrån.
Igår kikade jag dessutom igenom flera böcker jag har hemma. En kokbok fick jag efter en gammelmoster som gick bort. En typisk 80-talsbok, tycker ni inte?


I den hittade jag lite spännande och annorlunda grejer. Eller vad sägs om inbakad falukorv?


Eller något som för mig bytt namn (undrar när man bestämde det nya namnet för denna? Och nu syftar jag inte på Dajmen):


En alldeles ny kokbok som jag inhandlat hos min bror som sålde jultidningar är Medelhavsbufféer. Det lät väl spännande och gott?


Förutom trevliga kokböcker snor jag åt mig tidningar från Coop med receptförslag, klipper ut söndagsbilagor och tanttidningar. Det blir en hel hög till slut.


Som sagt, internet är en fantastisk källa till insirpation och min favoritinternetsideinspiration är absolut, utan tvekan Linnea. Hon bjuder alltid på lite annorlunda skapelser och fantastiska bilder. Kika gärna in där!

Oj! Tiden flyger iväg! Idag är det ju måndag och jag är glad för att:

  • Vi har studiedag idag. Jag hoppas kunna fixa klart en massa pappersjobb so mligger och skräpar.
  • detta är sista veckan i januari
  • lönen kommer in imorgon.
  • min nya kurs på Gävle Högskola börjar på onsdag
  • jag har en fantastisk familj som finns där när jag kommer hem!
Ha en superfin måndag mina vänner! 


7 kommentarer:

Saltistjejen sa...

OJ 30 rätter! Kanske kan du lägga ut några i bloggen så man kan få tips?!?! Jag har svårt med inspiration till vardagsmat nuförtiden tycker jag....
Kram!

Stef sa...

Ojdå jag är imponerad av din receptsamling. Jag försöker också samla på mig men sen glömmer jag att jag har en massa recept och så tittar jag aldrig på dom. Kan ha något att göra med att jag inte tycker om att laga mat och kommer att överlåta detta åt älsklingen så fort han sätter fot i lägenheten, jag diskar mer än gärna! :) Jag gillar att baka mer!

Kramar

Anna sa...

Jag tycker den inbakade falukorven är stor humor, faktiskt fick den på gott humör efter en lång trist stressig dag, och det är inte illa. Gillar boken!

Monica sa...

Bra att planera som du gör så det blir omväxling och allt går smidigare också. Samlade förr allt som såg gott ut men rensat ut och har kvar det som jag verkligen gör, helst så enkelt som möjligt att laga till. Och tar jag min bok med recept så vet jag det är testat. Sen samlas igen förstås och mat- och kokböcker är härliga att titta i.

Trillingnöten sa...

Saltis: Recept kommer som en ny sida! :)

Stef: Jadu, här är man husmor på hög nivå! hehe

Anna: Jag kan inte annat än hålla med. Och bara för att ska jag faktiskt laga till den en gång så ni får se den live!

Monica: Ja, visst är det så. Nu har jag inte testat alla recept, men ambitionen är den att göra det. Bara de bästa och enklaste kommer med!

marie sa...

Har också en pärm m recept men kollar sällan där.
Jag äter inte fisk o skaldjur så det är lätt att få idetorka. Kycklingen blir smaklös eller torr. Är inget vidare på matlagning. Äter du korv eftersom du har barn?
Lägg gärna ut lite vardagsrecept

Trillingnöten sa...

Marie: Jo, det händer att det blir korv. Kanske en gång i månaden ungefär. Mest Falukorv. Jag lägger gärna ut lite enkla recept! Det kommer.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...