torsdag 20 januari 2011

Supermänniska

Jag själv har inga direkta super powers som jag kan delge tyvärr. Det skulle vara lite roligt att kunna säga att man kan flyga eller böja sina armar och ben i konstiga vinklar. Om inte annat är det snygga partytricks.
Jag och maken såg på "CBS 60 minutes" för att par veckor sen. Programmet i fråga handlade om människor med superminne. Fem stycken personer filmades och intervjuades och de hade alla förmågan att komma ihåg ALLA dagar i sina liv (hittills så klart). De kom ihåg saker som hände för 20 år sen, som om det var igår. På riktigt. Inte bara stora händelser, utan hela sin vardag. Man kunde slänga ut ett datum som 6 april 1987. Personerna kunde genast berätta vilket väder det var den dagen, vad de hade på sig, vad de åt till lunch, hur matchen de såg hade slutat och vilka som passat och gjort mål, hur de hade mått...De beskrev det som det var i går. Tänk er att komma ihåg varje enskild dag av ditt liv! Riktigt häftigt.

Maken såg ensam ett program härom kvällen om supermänniskor. En man hade sitt matematiska centrum i hjärnan lagt i den delen av hjärnan där reflexerna sitter (fråga mig inte hur det fungerar!) och kunde därmed räkna ut enorma tal snabbare än en miniräknare. Bara så där. Han hade alltid kunnat det. Bara så där.
Det häftigaste i programmet var dock en blind man som hade utvecklat sitt eget ekolod. Han smackade med munnen när han gick och kunde säga exakt vad det var som stod framför honom (en stol, bord, människa), ungefär hur långt det var dit från där han stod, tjocklek, höjd på dörringång...you name it. Den här blinde mannen använde inte den vita (annars) obligatoriska käppen, han cyklade till och med!

Människans hjärna är fantastisk på så många olika sätt, som jag skrivit om tidigare. Jag tappade hakan när jag hörde om dessa människor. Att flyga är ingenting i jämförelse kan tyckas. Så jag omvärderar flygandet. Jag skulle nog vilja ha nåt mer ovanligt som super power...vad? Det får min hjärna tänka ut helt enkelt. Jag återkommer.

8 kommentarer:

Anna sa...

Jag som har fullt sjå med att komma ihåg gårdagen händelser...;-)

Camilla sa...

Imponerande sånt där.

För ett tag sedan frågade sonen mig vad jag skulle vilja ha för superkraft. Jag tror jag föreslog att kunna flyga. Själv kom han ju på något mycket häftigare förståss. Jag tror att det var någon sorts röntgensyn. Tyvärr har ingen av oss fått våra superkrafter än.

Malin sa...

Visst har du en superpower även om du inte använder den just nu;) Har en tröja där det står

I make milk, what's your superpower?

Martina sa...

Vilka människor!
Min man har ett fantastiskt minne när det gäller det han arbetar med, som forskare.
Han blir ofta tillfrågad att hålla föreläsningar om sina resultat och har aldrig några "fusklappar" med sig men kan återkalla all möjlig information "from the top of his head".
Tyvärr gäller detta inte det vardagliga livet då han glömmer saker hela tiden...suck!

Saltistjejen sa...

Visst är hjärnan helt otrolig! :-)
Jag tycker det mest fantastiska är att den faktiskt ständigt utvecklas. Även på oss vanliga "dödliga" så spelar det roll HUR vi använder hjärnan. Man kan faktiskt hålla sig i trim väldigt bra genom att använda hjärnan och stimulera den och därmed förhoppningsvis hålla demens och sådant borta lite längre.
Fast min hjärna känns tyvärr ofta som om den är alldeles för full med olika kom-ihåg-saker att jag ständigt glömmer dem... Lite overload...
;-)
Kramar!

Kim M. Kimselius sa...

Jag som tyckte jag var duktig som kunde göra flera saker samtidigt. Wow, vilka människor du berättar om. Ja, en superkraft skulle inte vara så dumt. Härligt om man kunde klona sig till två människor till exempel. Tänk vad många böcker jag skulle hinna skriva då! Kram Kim

Monica sa...

Hjärnan är fantastisk och under ständig utveckling, finns både neuropsykologi, neurofysiologi och neurovetenskap på KI, jag har gått alltihop:-), du kanske kan hitta nån kurs du kan gå om du vill fördjupa dig, är ju jättebra med tanke på din lärarroll, du blir en superlärare, tror du redan är en väldigt bra lärare, men alltid kul att lära mer och du har ju hela livet på dig. Tror inte jag skulle vilja komma ihåg varje dag;-)

Stef sa...

Jag såg också det programmet! helt sjukt! mattegrejen var skitcool, tänk vad man kan göra med det!

Kramar

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...