fredag 21 januari 2011

Så var det med det

Nu är det alltså fredag. Igen. Vart tar veckorna vägen undrar jag? Veckan känns så himla lång när man befinner sig på måndag morgon. Trots det är man lika förvånad att det faktiskt är fredag igen. Det bästa med att jobba är att man har helger att se fram emot. Är man ledig går dagarna oftast i varandra om man inte har saker inplanerade.
Det är skönt att längta till något. Oavsett om det är helgen, sin älskling, våren, en resa eller nåt annat spännande. Just nu känner jag våren i kroppen. Jag vill att det ska vara vår NU. Speciellt när solen har kommit ut och retats lite både igår och i onsdags. Då känner jag en innerlig längtan efter varm vårsol i ansiktet och en skön, lång promenad (utan ett ton kläder på kroppen) med möten med glada och leende människor som också är lyckliga att våren är kommen. Fågelkvitter, doften av vår, de första knopparna och lek i parken...Det är sånt man kan längta till när vintern känns tung och som gör att våren blir ännu ljuvare när den väl kommer.

Idag ska dottern till tandläkaren igen. Sist hon var där var hon en så där 10 månader och hade inte en endaste tand i sikte. Den första tanden kom nästan på dagen två veckor efter det besöket. Idag har hon aningens fler tänder : ) Det ska bli roligt att se vad tandläkaren säger. Jag hoppas att det är positivt.
Sist vi var där pratade tandläkaren att de ofta får in barn under tre med massor av hål i tänderna! Trots att det "bara" är mjölktänder det handlar om har det många gånger hänt att de varit tvungna att laga hålen eftersom barnen lidit av dem. Inte nog med det. Oftast har de varit tvungna att söva barnen eftersom det är stora ingrepp om man ska laga så många hål...
Jag ser många barn i skolan där jag jobbar som har svarta beläggningar på sina tänder, barn som jag hör äter godis nästan dagligen och barn som inte borstar tänderna. Det är ju inte barnens fel direkt, men det är de som får lida. Många resonerar säkerligen så att det "bara" är mjölktänder och dessa är inte lika viktiga. Visserligen får man nya, men får man hål gör det lika ont oavsett vilka tänder man har för tillfället. Dessutom skapar man ju vanor redan tidigt och det är lättare att få barnen att borsta tänderna när de blir äldre om de börjat med de rutinerna när de är små.
Nog om det! Lite musiktips så här på fredagen kan jag väl också bjuda på.Katie Melua är en fantastiska sångerska och låtskrivare. Lite deppade sånger ibland, men samtidigt väldigt vackert...Njut  och ha en fantastisk fredag! Imorgon är det sovmorgon :)

7 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Ha en underbar fredag och helg! Jätteintressant att läsa om barnens tandstatus nuförtiden. Tycker att barn får äta godis alltför tidigt och alltför ofta. Förr var det något speciellt med godis, något man bara fick ibland, på kalas, eller om det var något speciellt. Nu känns det som många äter godis istället för mat. Eller vad tycker du? Kram Kim

my sa...

Tack för att du la upp just den låten, en av mina gamla favoriter från gymnasiet (spelade till och med in en egen version av den under ett av våra musikprojekt (estet) tror jag). Hade halt tappat bort den dock... Tack!

Och oj vad din vårlängtanbeskrivning är exakt mitt i prick. Jag vill också ha vår! Helst i går! haha

Hoppas ni får en trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Oj! Här verkar man inte gå till tandläkaren före 3 års ålder om barnet inte har problem. jag frågade för jag hade ingen aning om när man skulle ta E dit. men de sa att var det inga problem var det dags efter 3 för de ville att barnet skulle kunna prata okej först så de skulle kunna svara lite på frågor etc från tandläkaren. Så vi har inte gått än. Fast det är ju tur då att E gillar att borsta tänderna.
Ha en fin helg nu!
Kramar!

Anneli sa...

Ja, tiden rusar verkligen förbi. Men det är skönt med helg.

Tandvården på barn är så viktig. Jag är stenhård vad gäller tandhygien. Det finns inget värre än att få dåliga tänder och så är det ju svindyrt att gå till tandläkaren. Hoppas att det gick bra för dottern hos tandläkaren.

Den där låten är så fin jag har den på min spotifylista.

Ha en riktigt skön kväll!

Anna sa...

Låten känns som en musikallåt, jag skulle kunna tänka mej den typ i Chess :) Hon borde ringa Björn och Benny ;)

Min plats i solen sa...

Jag hoppas att det gick bra hos tandläkaren för dottern? Det är skrämmande att tandstatusen sjunker och många barn har förstörda tänder av allt för mycket sött. En stor bov är nappflaskorna som fylls med både välling, nyponsoppa, juice och saft. För att inte tala om läskkonsumtionen. Detta i kombination med dålig tandborstning bli katastrof för barns tänder.

Våra barn har tack och lov ärvt sina bra tandgener från sin pappa och har ännu inte haft ett enda hål i tänderna och det är skönt så länge de kan slippa. För ärligt så är ju inte tandläkaren speciellt roligt att gå till. ;)

Trevlig helg!

Kram Lotta

Malin sa...

Ja det här med tandvård. Min älste son har haft ett hål i tänderna som lagats flera ggr då fyllningen ramlat ut. Till sist satte tandläkaren på en stålhylsa. Då tog jag honom till en tandläkare i Sverige för jag tyckte det var så fult (den syns när han ler). I Sverige sa de att man inte sätter på hylsor på barn men att man borde göra det. Istället borrar de och lagar om och om igen (då fyllningar faller ur eftersom barn har mer saliv än vuxna) och tillsist måste kanske tanden (mjölktanden) dras ut. Lillkillen hade hela 8 hål första gången han gick. problemet var napp som förs in och ur med bakterier samt att han ärvt mina dåliga tänder. Han fick sövas. Frågade än en gång i Sverige och de sa att man inte ofta lagar tänder på treåringar. Han fick även sk sealants på sina bakre tänder. En vit yta på tanden som förhindrar att det blir hål. Mycket vanligt i förebyggande syfte på både mjölktänder och permanenta tänder i USA. Har man pengar blir det tandfärgat, har man inte det blir det stål...

Folktandvård finns inte. Tandläkare kostar pengar och tandvårdsförsäkring täcker inte speciellt mycket. Det är helt upp till föräldrarna om barnen får tandvård alls. Amerikaner är dock tokiga i vackra leenden och tandställning får man tidigt vid 7-8 år. Den har man i flera år. Istället för att dra ut tänder som man gör i Sverige så används tandställning för att vidga käken så att nya tänder får plats. Dessutom är det många som gör behandlingar för att få vitare tänder.

Hoppas det går bra för N

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...