tisdag 25 januari 2011

Pigg som en mört

Igår var jag pigg som en mört efter att jag kommit hem från jobbet. Vanligtvis är jag halvt död, men igår gäspade jag knappt på hemvägen och jag formligen sprang till gymmet när lillan lagt sig. Jag undrar varför? Om jag visste hemligheten skulle jag fortsätta med den, för det var så skönt att vara så pigg. Slippa känna sig sömnig och tråkig. Vi får se hur idag blir. Man vet ju aldrig om det blir lika bra, men man kan hoppas och i alla fall börja dagen med den inställningen.

Jag läste om antikviteter på Lottas blogg idag. Antikviteterna det handlade om var kassettband.
Ni vet de där miniVHS-banden (VHS är alltså det som fanns innan DVD. En tjock, svart plasttegelsten som man sätter in i ett hål i en maskin och så visas filmen på TV) som man kunde spela in musik på. Kassettband är det som kom före CD-skivor (CD är en rund skiva,ungefär som en DVD för musik som man kan spela upp en musikspelare).
Nu undrar ni kanske varför jag sitter och förklarar dessa ord. Vet inte alla vad det är? Jag vill bara hänga med i tekniken som rusar fram och jag måste förklara vissa ord för mina eventuella yngre läsare också.
Jag hade nämligen en incident när jag jobbade för några månader sedan. Jag läste upp en text för mina elever och i texten förekom ordet "kassettband". Genast frågade eleverna vad sjutton ett "kassettband" var. De hade alltså ingen aning och hade inga som helst minnen av kassettband. Det var nästan lite skrämmande eftersom jag själv så väl kommer ihåg dem. Jag brukade spela in musik från radiostationer och spela av andras kassettband både hit och dit. Det var en stor grej. Ibland bytte jag också band med mina vänner.

När jag slutade i en klass, i årskurs 4, för att börja en annan skola, fick jag några presenter av mina klasskamrater och min fröken. Bland annat TVÅ CD-skivor! Oj! Det var så high tech så ni kan inte ana. Vi hade inte ens en CD-spelare! Den kom visserligen ganska snart, men just då var det riktigt häftigt att få CD-skivor.
Idag är ju läget annorlunda. Musik på internet, på ipods och andra musikmojänger. Till och med CD-skivor håller på att utrotas så sakta. När får jag undervisa den generation som inte vet vad CD-skivor är?
Tekniken går skrämmande fort framåt. De prylar vi köper är så gott som gamla redan när vi köper dem, för redan då sitter ingenjörer och filar på de sista detaljerna på nästa upplaga av den dator, telefon, Ipad, TV man precis köpt.
Det är väl bara att vänja sig. Den nya tiden är här.

Bild lånad

Bild lånad

10 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Hahahaa! javisst är man gammal vilket märks när man pratar teknik och elektronik.... ;-) Jag tycker det är fascinerande att barn idag inte vet hur en vanlig kamera fungerar. Nu när de flesta har digitala kameror där man kan se bilden direkt och kan ta hur många bilder som helst. Nästan.... Eller att det FANNS en värld innan internet!!! DET har till och med jag själv lite svårt att fatta idag måste jag erkänna.... hur gjorde man då? Egentligen? ;-)
KRAM!

Anonym sa...

Roligt skrivet...och jag, då, som minns när vi hade vevgrammofon!(fast den stod på vinden...)

Min man köpte en manick som kan föra över gamla videoband till DVD. Efter att ha gruvat sig ett halvår läste han instruktionsboken , kontaktade försäljaren och vips! kan han nu fixa detta. I och för sig tror jag aldrig att vi kommer att titta på de här gamla eländiga inspelningarna, men kanske nån forskare i framtiden vill se hur vi hade det på åttiotalet och uppfinner en manick som kan föra över DVD till det som finns då...
Monica P
(urgammal)

Camilla sa...

Ja, det går fort framåt.
Våra barn frågade någon dag vad det var för stora CD-skivor som stod i källaren, dvs LP-skivorna. Nu har vi gallrat bort dom. Vi insåg till slut att det inte ens gick att spara dom av nostalgiska skäl.

Anonym sa...

hej! Tack för att du kommer och besöker min blogg!
En fråga, hur ser det ut när du kokar ett ägg i gröten? Ser det inte konstigt ut? :)

Kram

Anneli sa...

Det är så många fina minnen som dyker upp när man hör om blandband. Jag spelade in massor med sådana.

Jag måste bara tipsa om en bok i ämnet. Kärlek är ett blandband: livet låt för låt av Rob Sheffield. Det är en mycket varm och fin bok.

Kim M. Kimselius sa...

Härligt! Får mig att tänka på att jag ibland får frågan om jag är född på 1800-talet när jag berättar att det inte fanns mobiltelefoner och internet när jag var ung... Kram Kim

Mrs Clapper sa...

Saknar blandband!! Och att vira upp bandet igen med en penna när man råkat dra ut bandet, härligt!

Stef sa...

Jag tycker det är lite jobbigt att det går så fort framåt! Har man en telefon som är ett år gammal ser den ut som om man köpte den på stenåldern jämfört med dom nya! Och skulle den gå isönder och man skulle vilja få den lagad bara skrattar dom åt en i affären, säger att den är ju så gammal så det finns inte ens delar till en sån grej längre, dessutom är det billigare att köpa en ny!...

kramar

Monica sa...

Lite mysigt var det med de där trassliga kassettbanden och kul du måste tänka på att berätta för dina elever om din barndom du som är ung själv:-)

Trillingnöten sa...

Saltis: Ja, fanns det verkligen ett liv innan internet?? :p

Monica P : Då är du urgammal! :) Vevgrammofon!

Camilla: :) Ha, ibland kan man undra varför man sparar på allt? Men det KAN ju användas så småningom, tänker man.

Anneli: Den boken ska jag titta efter!

Mrs C: och inga skrapade ytor. De där banden klarade allt!

Stef: Snacka om slösande samhälle!

Monica: Ja, om bara 10 år är jag lastgammal säkerligen inom teknik... :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...