tisdag 7 maj 2013

Speaka spanish?

Jag har pluggat en hel drös med språk under mina skolår. Franska, engelska, tyska, spanska, latin, teckenspråk...säkert nåt mer som jag glömt bort. Plus att man förstår lite av andra språk när man studerat så pass många.
Några av er kanske också kommer ihåg att jag och maken träffades under en spanskkurs i NYC? Jag läste den kursen mest för att slippa plugga så mycket. Lat som jag var.

Nu använder jag tyvärr språken alltför sällan. Jag förstår ganska mycket av alla (utom latin), men det är svårare att kommunicera. Dock är spanska något lättare. Mest för att NYC i princip är tvåspråkigt. Det finns många, många som pratar spanska här och all information kommer på de båda språken. Spanska hör man på gatan, på bussen, i affären, på sjukhuset..överallt. Men när man väl blir överrumplad är det inte lika lätt.

Idag kom jag hem från att ha hämtat upp dottern från skolan och en man "kastar" en dam som endast pratar spanska på mig. Jag försökte tappert på engelska till en början, men insåg att det inte skulle räcka till. Genast var det bara att vrida om knappen i skallen och försöka hitta den lilla spanska som finns kvar. Det jag förstod var att hon letade efter vaktmästaren i huset och att hon ville prata med honom personligen. Hon skulle hjälpa en kvinna i en lägenhet i huset. Med vad vet jag inte. Jag lyckades förmedla att vaktmästaren bor i den och den lägenheten, att han jobbar här men inte hela dagarna och att det är svårt att finna honom. Hon kan skriva ett meddelande om hon vill, men hon ville prata med honom personligen.
Allt detta på spanska. Självklart enormt dålig grammatik och ordförråd, men hjälpligt i alla fall. Puh! Måste nog öva upp min spanska lite.
Dottern har faktiskt spanska i skolan en gång i veckan...Dröjer inte länge förrän hon kan mer än mig skulle jag tro!

10 kommentarer:

Malin sa...

Tyvärr glömmer man lätt språk som man inte har som modersmål om man inte talar dem regelbundet. Liksom du har jag läst i skolan, engelska, franska, kinesiska och tyska (på college). Dock inte spanska. Maken är utbildad vietnamesisk tolk dessutom via USAF. Barnen har läst spanska två ggr i veckan på sin skola, men är inte särskilt intresserade, och de blev ju inte mycket av svenskan, suck. Modigt av dig att våga använda spanskan! Hoppas det inte var något allvarligt? Det är ju inte så bra att man inte kan ringa till vaktmästaren om man blivit utelåst eller annat akut.

Maria sa...

Visst är det kul att kunna såpass mycket att man ändå kan göra sig förstådd & förstå andra!! Många språk du kan!! Men tyvärr är det ju sällan man får utnyttja sina kunskaper. Man skulle ju kunna läsa lite mer böcker men jag tar mig tyvärr inte den tiden!!
=)

Villa Frejas bokblogg sa...

Vad duktig du är. Man glömmer språk snabbt om man inte använder det.

Anonym sa...

Om man inte håller språken vid liv så glömmer man, så är det bara. Börja läs barnböcker på spanska och se det som en utmaning att komma tillbaka till spanskan! Tips från mig :-)
Själv underhåller jag både engelskan och franskan genom att läsa så gott som varje dag.

Jojjo sa...

Skönt ändå att upptäcka att du kunde få fram ett budskap när du blev "tvingad". Och så många språk du läst, vilken grej! Önskar jag kunde fler språk och funderar ofta på att läsa franska.

Monica sa...

Det är roligt att man förstår så mycket ändå av språken även om de inte används, aldrig eller sällan, men nånstans ligger de där och väntar. Så bra att du kan läsa med dottern nu, då kan du börja om med grunderna och så följs ni åt, det tycker hon säkert blir kul. Och det är jättebra att repetera från början igen. Och du var duktig tycker jag, kul du kan spanska när det är så vanligt där hos dig, men lite ansträngande för huvudet att ställa om så där, säkert väldigt nyttig hjärnmotion och motar bort alla tendenser till demens:-), är nog bra att börja tidigt:-). Tycker själv jag blir lite hjärntrött av att prata engelska hela tiden i England, vet inte om det är inbillning, men att läsa känns mindre tröttande, men visst måste jag skärpa till mig mer som man inte behöver på sitt eget språk. Är annorlunda förstås om man lever med det jämt.

david sa...

Oooh, underbart! Ju fler språk the merrier, det är min devis. Vad roligt att få överaskningsmöjlighet att testa sina lunskaper sådär. Heja dig att du klarade av det. :)

Anonym sa...

Spanska är bäst, helt enkelt. Min är lite ringrostig, men märkte på Lanzarote att jag pratade flytande fortfarande. Kunde till och med skämta med sjuksyrrorna på sjukhuset osv.

Älskar språk!

Anna Granström.

Camilla sa...

Jag är urdålig på språk. Jag kan ta mig fram någorlunda med engelskan. Den lilla skoltyskan jag en gång läste är helt glömd.

För några år sedan gick jag en engelskkurs genom jobbet. Det viktigaste jag lärde mig på den kursen var att "den som lyssnar vill förstå". Det gör alltså inte så mycket om det blir fel här och där, den som lyssnar kommer att göra allt för att försöka förstå dig. Det där tänker jag ofta på och det gör att jag vågar försöka.

Emma sa...

Hurra för dig! Ett fantastiskt knep är just att våga! Det andra och bästa knepet är att vara tvungen. I Spanien kommer man ingen vart på varken engelska eller svenska så det var bara för mig att lära mig! Kul att du hittade dina kunskaper där inne i förrådet iaf!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...