tisdag 18 januari 2011

Sötsuget anfaller

Jag brukar köra en månad sockerfritt då och då och januari är en sådan månad. Jag gör det för att rensa ut, för att må bättre, för att se att jag klarar det. Med tanke på de månader jag kört hittills är jag ganska säker på att jag är sockerberoende. Men vem är inte det? Jag beundrar de som kan äta EN godisbit och sen lägga ifrån sig den och GLÖMMA bort påsen i nåt skåp. Min hjärna glömmer inte. Min hjärna kommer ihåg minsta gömda godisbit.
Första veckan i januari var ganska svår. Jag tänkte på sötsaker konstant. Allt onyttigt samlades i skallen och det blev en fix-idé. Efter veckan gick det ganska bra. Jag kände mig stark, att det skulle gå vägen.
Så kom helgen som var. Och det enda jag kunde tänka på var onyttiga saker. Pizza, hamburgare, KLADDKAKA, Marabouchoklad, prinsesstårta, jordgubbstårta, smågodis, mashmallows, ballerinakakor, nutella, Aladdinaskar, munkar, nybakta kanelbullar, nougat, till och med glass som jag mycket sällan äter (ska jag slösa kalorier ska jag minsann göra det på nåt rejält och inte glass!)...Det snurrade i skallen. Jag dreglade nästan, så sugen var jag!
Precis då läste jag en artikel på Expressens hemsida, att man kan tänka bort sötsuget. Seriöst. Jag testade och det fungerade. Kanske är min hjärna extremt lättlurad, jag vet inte, men som jag skrivit tidigare är hjärnan mäktig. Man kan påverka den på otroliga sätt.
I alla fall. Tricket är tydligen att tänka på det man är sugen på. Inte bara att tänka "mmm choklad, gott" utan faktiskt tänka på ATT man äter chokladen. Man käkar på inne i hjärnan. Gör man det blir man mindre sugen. Jag testade så klart och så far so good. Det känns bättre, inte ett lika påtagligt sug. Jag ska testa igen när suget slår till. Om det fungerar då så vet jag att det inte bara är en engångsgrej.

Att helt sluta med godsaker känns inte aktuellt :) Man lever bara en gång och inget ska missas. Trots det kan man ju försöka begränsa sig en aning. Om inte annat för att LEVA lite längre så man kan äta mer godsaker.

Bild lånad.

Jag saknar all choklad tamejtusan!

15 kommentarer:

Unknown sa...

Svårt att tänka mig att jag kan tänka på ett chokladsug, försöker istället att stoppa i mig annat, lite nyttigare, med inte mer än tre timmars mellanrum och det stävjar sötsuget en del...;-)
Ha en bra tisdag.

Camilla sa...

Smågodis kan jag utan vidare glömma bort, men choklad...

Hörde en gång ett program på radio där de sa att om man är sugen på choklad så är det bättre att äta lite choklad. Äter man något annat i tron om att suget ska gå över så är man fortfarande sugen på choklad. Då kan det sluta med att man ätit både något annat och chokladen. Då är det ju bättre att äta lite choklad och sedan vara nöjd.

Detta kanske inte ska tillämpas flera gånger om dagen, men ibland.
Ibland blir jag så sugen på kexchoklad och då äter jag en. Sedan kan det gå en månad till nästa gång. Oftast har jag inga problem att låta bli godisen om den inte finns hemma. Kladdkaka och bullar och sånt är en annan sak...

Anonym sa...

Hej! Jag hittade din blogg genom Anna Drott. Kul!!
Jag kommer tillbaka! ;)

kram

my sa...

Alltså, jag blir konstant lika imponerad av dig och dina rutiner och grejer som du faktiskt för det mesta lyckas hålla! (Jag lyckas typ aldrig med sånnt!). Helt fantastiskt!
Bara lite mindre än två veckor kvar av januari nu - you can do it! Do it for your fans (me!). haha.

En fråga, när du säger sockerfritt, håller du dig undan från frukt osv också, eller det är bara sliskiga, onyttiga sötsaker som undviks?

Anneli Stålberg sa...

Kul! Choklad är nog det som är svårast att lura hjärnan på men annars tror jag stenhårt på tankens makt :)
Kram!

Unknown sa...

Jadu, funderar om jag också är sockerberoende...är som du en godisbit och sedan en till och...tills påsen är slut.

Det bästa är ju alltid att inte ha något hemma. Men nu ska jag testa att tankeäta nästa gång jag blir sugen. Hoppas att det fortsätter att fungera för dig.

Kram

Saltistjejen sa...

Hahaaaaa! Underbar bild och kommentar!!!!!! :-)
Men jag är en riktig gottegris. Fördelen med att bo i USA är väl att det mesta godiset här är så jädrans äckligt (tycker jag då.,..) så det är absolut inget jag är sugen på. Däremot svenskt godis!! Mmmm..! De gånger vi har svenskt godis hemma vet man såklart om det, men man snålar ändå lite för att det ska räcka länge. Så jo det brukar kunna finnas lite choklad eller så i skåpen hos oss. Fast M är urdålig på att snåla så ofta är det jag som är Godis-Nazin här hahaha! ;-)
Jag är annars en sucker på salt. Så har vi itne SVENSKT godis hemma brukar det bli mycket popcorn för DET älskar jag! Är nog en Popcornberoende person....
Lycka till nu med ditt "trick" och hoppas du kan hålla upp med sockret så länge det bara går!
Kramar!!

Alexi sa...

Jobb går ju tyvärr inte att undgå. Annars låter din dag toppen ju =D.. Gud vad jag känner igen mig i ditt inlägg, har samma besvär. Jag ser det som så att allt ska ätas med måtta. Jag unviker choklad i den mån jag kan men jag kommer aldrig att sluta äta choklad helt :p

Anonym sa...

Bra tips! det ska jag prova!

Monica sa...

Tror säkert det kan funka det du gör att tänka du äter, men riktigt lika gott kan det inte vara,-). Ett bra knep tycker jag är att köpa riktigt goda, dyra, läckra chokladpraliner såna som man egentligen tycker att "nej så dyra kan jag väl inte köpa så där utan anledning". Men dom äter man inte upp på en gång utan det är lättare att bara ta en och bra kvalitet ger längre njutning så en kan räcka. Ibland är det ok att ge efter också och frossa lite, så kanske det dröjer till nästa gång.

Emma sa...

Hehe, "saknar du någon choklad"... Jag har iaf insett att jag gillar mörk choklad -förut var det mjölkchoklad och praliner för hela slanten. Kan sitta och liksom suga på en chokladbit som en annan tant.

Det där med att tänka sig att man sitter och äter något...funkar det säger du? Hmm. Måste testa. Minns mitt svensk pizzasug i december-det stillades inte förns jag faktsiskt satt där hemma hos mina föräldrar och slukade en.

Aj, fasen, nu blev jag sugen igen. Provar ditt knep: "Jag skär tårtbitar ur pizzan, äter sedan med händerna. öser lite pizzasallad på. In i munnen. Skön kontrast med den kalla salladen över den ugnsvarma tomaten och smälta osten..och onstrasten mellan den söta ananasen och den salta pizzabotten..."

Det funkar nog ta mig fan! I alla fall för en stund.

Steel City Anna sa...

Haha, jomen ät lite choklad då, livet är kort!

Stef sa...

Åh jag köpte ett marabou choklad idag! :) det ligger i skåpet och lurar, jag får inte äta allt på en dag!

Kramar

Johanna sa...

Jag ar precis likadan. Finns det godis blir jag som besatt och kan inte tanka pa nagot annat tills det ar slut. Aven om jag egentligen inte ar sugen. Fast om jag har riktigt mycket godis hemma, sa orimliga mangder sa till och med jag inser att allt detta kan jag inte ata pa en gang, ja da kan jag faktiskt ibland (jag sager ibland) noja mig med en eller tva bitar.

Godisfri manad tror jag inte jag skulle fixa sa jag ar imponerad av dig! Min satsning stracker sig till att inte kopa godis i automaten pa jobbet. Jag har fixat det tre veckor, vet inte om det ar sa imponerande direkt ;)

ha en bra dag!

Min plats i solen sa...

Jag har gett upp hoppet om det där! Jag vet att får jag en grej i huvudet är det lika bra att jag äter det direkt och blir nöjd. Annars kommer jag att stoppa i mig allt annat möjligt istället och slutligen iallafall ta den där chokladbiten eller vad det nu var som jag längtade efter. För är det just choklad jag längtar efter funkar det inte med russin, morötter, nötter eller en frukt. Det är ju chokladen jag vill ha! Och varför plåga mig själv då. Men det gäller att inte ha några "lager" hemma. Det funkar inte för mig för då ryker ju allt, bit för bit. ;)

Kram Lotta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...