fredag 1 juli 2011

Hos doktorn i Korpilombolo

På nåt fantastiskt sätt hann jag på vår korta resa till Stockholm få med mig en souvenir i form av skräp i ögat. Det började på tisdag kväll med att det var svårt att blunda, det skavde och grejade och var allmänt jobbigt. Jag hade svårt att sova på natten för det värkte som tusan. I onsdags köpte vi ögondroppar för att lindra och på kvällen kikade maken i mitt öga. Där, nästan mitt i ögat, satt en liten brun fläck som vägrade flytta på sig trots upprepade ögonsköljningar.
Därför ringde jag läkarmottagningen igår morse för att få en tid bokad. Snabba puckar blev det för inom en timme satt jag hos doktor Eva.
Doktor Eva visade sig vara en ganska förvirrade dam i 60-års åldern (inget ont om damer i den åldern generellt!). Hon var allmänt småvirrig och bad mig tveksamt sitta på britsen i sitt mottagningsrum först, där hon sedan kikade på ögat med nån lampa och kunde konstatera att nåt fanns på hornhinnan. Därefter visade hon mig till ett annat rum, men var tvungen att ordna en nyckel för några såna hade hon inte (här kommer mitt första frågetecken). Väl inne fick hon avmaskera en sån där anordning där man sätter hakan på nån skiva och pannan mot nåt annat för att kunna lysa in i ögat och kolla med förstoringsmojängpryl. Den manicken kunde hon inte ordentligt. Var slog man på lyset? Oj, där var det visst redan på! Var finns bedövningssalva? Papper att torka med? Hur lyfter man bordet så att det blir lättare att undersöka? Var finns den där grejen man ska skrapa med? Frågetecknen samlades på hög och ju mer den högen växte, desto oroligare blev jag. Skulle hon ordna detta? Eller skulle jag gå ifrån med endast ett öga i behåll i bästa fall?
Till slut fick hon till nån bedövningssalva i ögat som gjorde lite småont och sen fick jag sätta huvudet i mackapären. Doktor Eva tog fram en metallskrapa (föreställ er ledmotivet till Hajen här) och mitt hjärta började banka lite extra. Hon vred och vände på den och sa nåt i stil med att hon inte var så van vid just ögonåkommor (det gjorde mig inte mindre nervös kan jag tala om). Till sist ångrade hon sig och sa att hon skulle skicka en remiss till ögonkliniken i storstan istället. Tack och lov! skrek jag inne i huvudet. Praise the Lord Almighty.
När vi sen satt i det först rummet och hon ringde till ögonmottagningen för att boka tid åt mig sa hon att det var bättre att skicka mig till en specialist när det nu gick.
- Det kanske hade varit annorlunda om det varit i Korpilombolo, fortsatte hon.
Korpilombolo? hann min plötsligt blonda hjärna tänka, vilken del av ögat är det? Typ den svarta grejen i mitten? Sist jag kollade hette den i alla fall pupill, men å andra sidan var det ju länge sen jag läste biologi...
Rassel, rassel, pling, katsching! Och där trillade slanten ned och jag fattade skämtet. Pinsamt. Tur att jag inte hann säga nåt dumt!
Jag fick en tid senare på eftermiddagen och den läkaren jag träffade då osade rentutav själförtroende när det gällde att skrapa ögonen på folk. Det verkade som hon inte gjorde annat än skrapade ögon dagarna i ända med rullandebandprincipen. Chop, chop så var saken ur världen ögat och vi kunde fara hemåt.
Nu har jag endast antibiotikagojs att spruta i ögonen fyra gånger för infektionsriskens skull och sen ska detta vara avklarat. Och jag har båda ögonen i behåll.

9 kommentarer:

Sara sa...

Jobbigt när ögonen krånglar sådär, men skönt att du fick komma till en kunnig läkare.

my sa...

Huvvaligen vad läskigt, men vad bra att hon insåg sina begränsningar till sist och skickade dig vidare. Det är inge skoj när man får skit i ögonen.

Emmas Bokhylla sa...

Gaaa, vad laskigt med en lakare som inte alls verkar veta vad de haller pa med! Tur att hon slutade i tid!

Saltistjejen sa...

TUR du inte blev en enögd pirat!!!!
:-)

Steel City Anna sa...

Haha, vilka människor det finns! Undrar vad det var för nåt i ögat. Hoppas det blir bra nu iallafall.

Husfrun sa...

Men aj. Jag förstår att du var nervös hos dr Eva. Ögon är liksom inte gjorda att peta och skrapa och pilla i bara så där utan vidare.

Sv. jag ringde två studievägledare i dag men fick inte tag i nån. Så jag sände iväg ett mail och hoppas få hjälp. Tyvärr har jag inte så många csn-veckor kvar så en termin extra kan ställa till det. Å andra sidan kan jag kanske läsa samtidigt som jag jobbar sen efter examen. Allt löser sig när man är målmedveten.

Kram.

Min plats i solen sa...

Hu, virriga läkare är INTE vad man vill mötas av då man söker vård. Vilken tur att allt gick bra till slut och att du har ögon och syn i behåll.

Ta hand om dig vännen!

Kram Lotta

Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen sa...

USCH! Med en ögonskada i färskt minne vet jag hur otroligt ont det gör med något på hornhinnan. Hade det gått hål på hornhinnan, som hos mig?

Fasiken, vissa saker ska man se specialicerade läkare för. Ögonspecialist till ögonen, gynekologen till underlivet. Inte något annat, eller tvärtom! :-P

Antagligen samma salva som jag fick, antibakteriell klet. Kolla era olycksfallsförsäkringar, jag får ut på dem! Lycka till!USCH! Med en ögonskada i färskt minne vet jag hur otroligt ont det gör med något på hornhinnan. Hade det gått hål på hornhinnan, som hos mig?

Fasiken, vissa saker ska man se specialicerade läkare för. Ögonspecialist till ögonen, gynekologen till underlivet. Inte något annat, eller tvärtom! :-P

Antagligen samma salva som jag fick, antibakteriell klet. Kolla era olycksfallsförsäkringar, jag får ut på dem! Lycka till!

Trillingnöten sa...

Sara: Jag tackar min lyckliga stjärna!

My: det sa jag till maken med. Bra att hon inte visade sig på styva linan!

Emma: Jag tog en lättad suck!

Saltis: HAHAh, tänk om! Skulle ju bli coolaste läraren iaf!

Steel City: Vette tusan alltså. Den första läkaren snackade om nån metall som rostat. Men hon visste ju inte mkt i övrigt så det litar jag inte på...

Husfrun: Då förstår jag! Det går säkert att plugga och studera samtidigt, eller ta ut färre veckor fram tills dess. Kanske ta ut 75% om det går att jobba under tiden...

Lotta: Nej, man vill ha lite självförtroende tack :)

Skrotis: Som tur var gick det bra och inga hål! Jag hade dig i åtanke när jag var hos läkaren faktiskt. Ska kolla detta med försäkringen...var jag nu har den, erm...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...