söndag 12 juni 2011

Konst och donation

Maken har skaffat sig kontakter. Och inte vilka kontakter som helst. En familj från Brooklyn, New York. Som bor här i vår lilla håla. Bara så där. I tisdags träffade maken på en ny pappa vid förskolan som visade sig vara konstnär från Brooklyn som bor här med sin svenska fru och lilla dotter sedan ett par år tillbaka. Vi blev inbjudna till en vernissage på stadens konstmuseum där en ny utställning presenterades med konst från bland annat honom och hans fru plus några andra konstnärer. Givetvis gick vi dit igår. Vi bor dessutom bara ett stenkast från museet.
Väl där pratade vi och minglade lite. Träffade på ytterligare en amerikan från Chicago, men som bott i Sverige väldigt länge nu. Brooklyn-mannens fru kom en stund senare och hon var också väldigt trevlig. Vi fick kontaktuppgifter så det kanske blir nåt mer umgänge så småningom. En väldigt trevlig lördag blev det i alla fall. Bara så där!

Sen vill jag också tipsa om min svärmors insamling som hon startat för att samla in pengar till böcker till sin skolklass. Min svärmor jobbar som lärare på en skola och i New York och övriga USA brukar man ibland starta insamlingar för att få ihop pengar till speciella ändamål. Nu vill hon köpa in ett gäng böcker till klassen eget bibliotek för att sporra barnen att läsa mer och få uppleva fantastiska äventyr. Barnen är också mindre bemedlade och har ofta inte denna möjlighet hemifrån (att läsa). Jag har donerat 10 dollar, vilket är ca 60-70kr. Totalt hoppas hon få in åtminstone 500 dollar. Här kan ni läsa mer om projektet och även kanske skänka några dollar! Först får man läsa om projektet och även om vilka böcker hon tänker köpa in när målet nås. Till höger på samma sida finns en ruta där man kan skriva in en siffra man ville donera. Sedan trycker man på den gröna knappen "Give" och leds vidare. Man kan betala med kontokort eller paypal. Väldigt enkelt! Varje bidrag är välkommet.

Många skolor i New York har en tradition att elevernas familjer skänker en bok till klassen när barnet fyller år. Jag tror att vi ska starta samma tradition på vår dotters förskola här i Svedala. När hon fyller år ska vi skänka en bok till hennes avdelning. Visst är det en fantastisk idé? Böcker är dyra och det finns så mycket som skolor ändå måste köpa att ibland får böcker en lägre prioritering (eller så kan man inte köpa in för många eller nya böcker allteftersom). Tänk om alla gav en bok då och då, vilken rikedom man bidrar till då!

Nu ska jag fara till Stockholm för att uppleva en dag med Personlig Träning, kostinformation och motivation! Äntligen! Ni får höra om allt trevlig i morgon!

8 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Ha det så härligt i Sthlm! Bra grej att skänka böcker osv, läsning är så himla viktigt.

Marina sa...

Himla bra idé, det där med att skänka böcker...absolut något att ta efter! Ha en bra dag i Stockholm1

Monica sa...

Så spännande allt, jättebra idé om böcker. Träningsdag låter intressant och var det Aguélimuseet ni var på? Så roligt det låter med de kontakterna. Om det var det museet fick jag en personlig visning där en gång när mamma låg på sjukhuset och jag hade vakat länge och behövde nytt syre så gick jag in där för att titta och konstnären som ansvarar för museet visade och berättade, undrar om han är kvar.

Malin sa...

Självklart donerade jag till detta och la upp på min FB också. Hoppas de når sitt mål. Vet hur priviligerad mina söner är som får gå på privat skola där de har engagerade föräldrar och lärare som även har resurser. Mattias läser gärna Henry and Mudge och Marvin Redpost böckerna som fanns med på listan! Du kan väl låta oss få veta hur det går med svärmors insamling?
Kul att maken hittade lite vänner också. Vet hur det känns att vara en expat och många av mina svenska vänner här skulle jag kanske inte ha haft något gemensamt med i Sverige, men iochmed att vi bor här så har vi automatiskt något gemensamt...

Villa Frejas bokblogg sa...

Vilken jättebra idé.
På våra barns skola har vi turen att ha ett riktigt bra skolbibliotek medan man på många andra skolor lagt ner biblioteken. Det är en stor synd och skam.

Sv. jag postade paketet med bokmärkena i torsdags så du borde få dem på måndag.

Kram.

Katarina sa...

Ha de så kul i Stockholm nu. Bra med bok projektet, påminner lite om det jag kör på Filippinerna. Jag köper in 100 böcker per läsår till skolan och sedan enskilda böcker till eleverna. Att få en EGEN bok är verkligen uppskattat bland eleverna. Lycka till med bok projektet.

Kul att träffa nya bekanta!

Kram

Saltistjejen sa...

Så kul att ni träffat den här "nya" familjen!!!!!
och du vad bra att din svärmor kämpar för att barnen ska få läsa. Här är det ju även vanligt med att föräldrar donerar böcker till dagis och skolor även utan att det är födelsedagar. Vi har alltid en Book Fair varje höst, och sedan en annan under våren. Jag tycker det är super!!!
Kram!

Trillingnöten sa...

Duktiga: Det är verkligen toppenkul! Och bra!

Marina: Ja, lite till mans tycker jag att vi borde skänka mer sånt här i Sverige också :)

Monica: Du har så rätt! Du är verkligen bevandrad i min stad! :) Kan det vara ÅC Danell som du tänker på? Han har varit där väldigt länge och är väl en del av inredningen vid det här laget? haha

Malin: TACK vännen! Du är fantastisk!!

Husfrun: Jag fick de fina bokmärkena igår! Fantastiskt! Tack!

Katarina: Du gör så mycket för barn att det är otroligt. Du inspirerar verkligen!

Saltis: Jag håller med! det är fantasiskt att alla försöker bidra med nåt. Då blir världen ett bättre ställe med all säkerhet! Älskar Book Fairs!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...