onsdag 29 juni 2011

Träningstips

Nu tar vi en till önskerubrik som kommer från Minizillen tycker jag! Träning är något som ligger mig varmt om hjärtat numera. Eller, det har det väl alltid, men jag har liksom inte haft möjlighet eller direkt motivation att utöva sport. Jag har testat på det mesta; fotboll, handboll (min favorit än idag), innebandy, pingis, löpning, Bodypump, Aerobics och nu styrketräning. Det är roligt med sport, men ofta är det dyrt med både medlemskap och utrustning om man ska utöva nån sport. Det är speciella kläder och skor, kostnad för att ta sig till och från match (föräldrar som ska skjutsa när man är barn/ungdom) eller till och med till träningslokal beroende på var man bor.

Nu har jag hittat det jag gillar och det kommer jag fortsätta med. Att gå på gym i all ära, mycket kan man även träna hemma! Här kommer mina bästa träningstips:

 • Den bästa träningen är den som blir av! En klyscha kan tyckas, men ack så sann. Går du en promenad är det bättre än en timme i soffan. Logiskt. Så upp ur soffan nu!
 • Cirkelträning. Cirkelträning är fettförbrännande framförallt. Här finns det ett schema som Petra komponerat till en blogg för Röhnish förra året. Bra att starta med och lätt att göra hemma utan utrustning. Urjobbigt dessutom. 
 • Det är viktigt att börja lagom. Är man nybörjare ska man inte börja med att tokspringa intervaller en timme (det borde ingen egentligen). Börja lätt och öka successivt. Det är lätt att ta ut sig i början och sen tycka att det är för jobbigt att fortsätta. Inget sprint, det är ett maraton. Typ.
 • Variera! Det ÄR tråkigt att bara lyfta skrot på gymmet eller bara löpa samma bana fem dagar i veckan. Gör nåt nytt ibland. Fixa en tränings-DVD (Jag kan rekommendera Paolo Robertos 15 min träning till exempel), kör yoga, gå en gruppträning, spring intervaller istället för samma tempo i fem km, gör olika cirkelträning, köp en pilatesboll och ett par hantlar. Läs tidningar för att få inspiration att sätta ihop ditt eget träningsprogram.
 • Det behöver inte ta tid. Det finns föräldrar som har sjutton barn och hinner träna. Bara man prioriterar. Kan du sitta två timmar framför datorn eller TV:n varje dag har du tid att träna lika länge! Ett jobbigt tjugominuterspass är värd så mycket mer än ingen träning alls! Och vad man kan få ut på dessa tjugo minuter.
 • Det finns inga ursäkter helt enkelt. Jag går upp mellan 05.00-06.00 varje vardag, jobbar hela dagen, kommer hem, umgås med familjen, städar, lagar mat, handlar, badar och lägger (tillsammans med maken så klart) och efter att dottern lagt sig smiter jag till gymmet eller tränar hemma. Fast jag ibland är så trött att jag ser i kors. För sanning är att efteråt känns det himmelskt skönt och man får mer energi. Och vad hade jag annars gjort om jag inte tränat? Jo, 90% av gångerna hade jag satt mig i soffan och degat loss. Vem blir lyckligare av det? Det är klart att jag ibland verkligen inte vill eller orkar och skippar träningen i alla fall, men 9 av 10 gånger sticker jag iväg oavsett hur trött jag är.
 • Håll dig uppdaterad. Kolla inspirerande hemsidor och tidningar. Det finns massor med roligt att botanisera i som kan ge motivation att träna nåt, vad som helst! Här under ger jag tips på hemsidor som ger mig inspiration.
 • Tycker man det är tråkigt att träna själv, dra med en kompis
 • Är man rutinerad och tycker att det börjar bli slentrian på gymmet, investera i en timme med en personlig tränare. Den timmen är betald och du kommer att få så mycket nytta av de kunskaper en PT har i framtiden. Det är inte slöseri med pengar, tvärtom.
 • Utmana dig själv. Du är starkare än du tror och bättre än du vet. Den 1 juli ska jag köra en utmaning i tre månader för att fixa kondition och drömkroppen. Gör nåt liknande. Utmana dig själv att kunna klara 10 armhävningar på tå innan sommaren är slut, kunna köra plankan i minst 2 minuter utan avbrott, orka springa tjugo minuter utan att stanna. När man ser resultat vill man fortsätta att utmana sig själv.
 • Tänk att det tar tid att etablera en ny vana. Minst sex veckor tar det att få in en ny rutin som sedan känns normal. Ge allt nytt minst sex veckor innan du ger upp (men du kommer inte vilja ge upp efter det i alla fall!)
 • Sist, men inte minst (kanske till och med det viktigaste): se träningen som en investering i framtiden. Det är ditt liv, din hälsa som står på spel. Du blir starkare, lever längre och är friskare. Det kanske känns dumt just nu att tänka på att vara stark och kry när du är 80 år, men jag lovar dig, när du väl är 80 önskar du att du hade tänkt på det när du var 25! There is no other day like today.12 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Jätterbra träningstips! Och visst är det så att all träning som blir av är bra träning. Själv har jag fortfarande ett gnagande dåligt samvete över att jag inte kommit igång ordentligt. Visst, jag promenerar mycket men inte ngt direkt "cardio".
Kram!

my sa...

Vad inspirerande du är! Till och med jag blir ju sugen på att träna... :)
Var hittar du alla spännande utmaningar du är med på?

Duktiga Tjejen sa...

Exakt! Finns inga utsäkter och det är en investering för framtiden. Några hundra i månaden är förövrigt väl investerade pengar i medlemsskap om man har svårt att komma iväg själv (gruppträning är ju då ett superb alternativ!).

Camilla sa...

En massa bra tankar om träning. Lite egna utmaningar och inga ursäkter gillar jag mest!

Villa Frejas bokblogg sa...

I vanlig ordning har du så rätt. Jag borde ta tag i min träning mer effektivt. Längre promenader. Kanske simning också - och återuppta den där ridningen så snart jag får råd.
Kram.

Steel City Anna sa...

Väldigt inspirerande inlägg!

Karin - FitnessochHälsa sa...

Visst är träning härligt?!!! Bra tips du kommer med!

Monika Häägg sa...

Så mycket bra tips du ger! Jag tränar supertidigt på morgonen. Det är bara att "asa" sig upp ur sängen. I morgon skall jag få ny instruktion. Det är bra att variera då och då!

Marina sa...

Jo, jag vet...och jag ska...;)

Trillingnöten sa...

Saltis: Det kommer, som sagt börja lätt :)

My: De flesta hittar jag på själv :) För att det är roligt!

Duktiga: Verkligen! Det är det värt. Man slösar så mycket pengar på annat skit (t ex skräpmat), kan man lika gärna lägga på nåt bra!

Camilla: Tack!

Husfrun: Bra tänkt! Kör snäppet högre i växeln så känns det bra :)

Steel City: Tack!

Karin: Ja, det är underbart! Skönt att kunna säga det äntligen!

Monika: Vad skönt! jag ska också upp lite tidigare från och med imorgon. Ska bli toppen! Vad är det för instruktioner du väntar på?

Marina: Bra! I am waiting for you!

Min plats i solen sa...

Du är en sann inspirationskälla och jag beundrar dig för att du tar tag i saker och ting och har ett sådant jäklar anamma. Jättebra tips! Jag gillar speciellt "Den bästa träningen är den som blir av". Så sant, så sant!

Du inspirerar vännen!

Kram Lotta

Emmas Bokhylla sa...

Hm...maste se till att ta tag i mig, for tillfallet blir det inte manga knop gjorda.. :-(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...