måndag 28 juni 2010

Tillgänglighet och valfrihet

Det jag gillar nästan bäst av allt här i New York är tillgängligheten och bekvämligheten. Det spelar ingen roll när på dygnet du du är sugen på nåt, eller är i behov av något speciellt, du kommer med största sannolikhet att finna det på direkten här i stan som aldrig sover. För sover, det gör den faktiskt aldrig.
Runt hörnet har vi en "affär" som säljer det mesta man kan behöva som mjölk, godis, bröd, medicin (både över disk och recept), hygienartiklar, presentartiklar, tidningar. Den är öppen dygnet runt varje dag.
De flesta affärer har öppet måndag som söndag och på humana tider. Man behöver alltså inte gå upp i ottan för att få saker och ting gjorda på en söndag. Du kan gott ligga och mysa i sängen fram till eftermiddagen om du har lust med det. Ingen panik.

För att inte tala om bankerna! Den banken jag hade när jag bodde här var fantastiskt. Alltid öppet kändes det som (nu är den tydligen nerlagd men i alla fall). Inget 10-15 här inte. Här kan man gå till banken efter klockan 18 om man har lust med det och om man har rätt bank givetvis.  

Det bästa av allt är att man kan få saker fixade (och gå till doktorn om man har försäkring) även under semestertider - för det finns nästan ingen semester! Förra året skulle vi installera ett badkar i vårt badrum i Sverige. Jag ringde i mitten på juli och fick till svar av bostadsmänniskorna att det var semester nu och det betyder förseningar. Mitt på augusti? frågade jag då. Kanske, svarade tanten i andra änden.Badkaret kom i mitten på september. Boka tid hos familjeläkaren i juli i Sverige? Såvida du inte är döende är det svårt att få en tid innan augusti.

Transporten här i stan är också förstklassig. Kanske inte alltid den mest bekväma, men man kommer alltid dit man behöver så småningom. Bussar och tunnelbana går upp och ned, till höger och vänster. Ibland är de fyllda till bristningsgränsen av stressade medmänniskor som alla trängs på samma lilla plätt, ibland nästan tomma.
Behöver man komma fram snabbt eller om man har en massa packning finns alltid taxi redo. Inte alltför dyrt och inte besvärligt att få tag på en. Såvida det inte är dåligt väder, strejk på tunnelbanan eller rusningstid. Då kan man få vänta ett bra tag.

Andra saker att nämna; ingen personlig bokning på tåg från New York ut i landet (jäkla SJ), ingen platsbokning på biografen (kom när du vill, men var beredd på lite sämre platser om du är sen), mat att köpa om man är hungrig på biografen (visst, det kostar en slant, men det kan det vara värt ibland), hemkörning av matvaror från affären (inte alla, men en del) för en liten summa, hemkörning av alla slags maträtter från indiskt till italienskt...

Här är det" när man vill och hur man vill" som gäller. Oftast är det bra tycker jag! Valfrihet är bra!
Ibland kan jag dock sakna den svenska byråkratin. Som platsbiljetter på bion för att slippa gå tidigt för att få bra platser. Det är nog det enda jag kommer på nu i alla fall...

6 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Haha just platsbokning på bion är något som jag saknar. Det är USELT här där man måste vara minst 40 minuter tidigare på bion för att få ok platser!!!! Jag emnar, då försvinner ju hela "spontanitetsgrejen"! Är man superspontan här och går in på en bio så får man usla platser. Såvida det inte är en film som gått länge eller är mindre poppis. Men även med platsbiljetter skulle det ju bli samma sak med en ej så poppis film. Massor med bra platser kvar alltså. Så där förlorar man inget. Däremot förlorar man på att INTE kunnda boka plats på bion när man vill!

Jaja. Annars håller jag med dig. Man blir grymt bortskämd här av all tillgänglighet. Att det emsta är öppet jämt. Att folk inte har semester så och även om de har det så är det bara kanske högst en vecka man måste "vänta". nackdelen är såklart att MAN SJÄLV inte har semester..... Vilket är ngt som jag som svensk kan tycka känns väldigt jobbigt faktiskt. En av de saker som gö att jag inte känner mig helt bekväm med tanken på att bo här framöver...
Maten är dock det bästa här! Att det finns såååå mycket mat att få tag i. Från de flesta kultuerer och prisklasser! Mmmm!
Hur och när har ni tid att ses förresten?
Maila gärna om säg om det är ngn dag som verkar passa er.
Kramar!

Mrs Clapper sa...

Visst är det så!
Det är det som gör att man njuter av att kunna vara hemma i sin lägenhet när man bor i en sån miljö, för man VET att vad man än vill göra eller ha, så finns det precis utanför dörren. Det är en otrolig tillfredsställelse att allt är inom räckhåll och kan hända... Det saknar jag!

Kim M. Kimselius sa...

Igår önskade jag att jag hade haft den tillgänglighet du talar om i ditt inlägg. Bor mitt ute i skogen på landet och minuterna innan middagsgästerna anlände upptäckte jag till min förfäran att mina tre hundar på fem minuter hade hunnit äta upp all middagsmat som stod färdiglagad på spisen. Då önskade jag verkligen att jag hade kunnat lyfta luren för att beställa hem mat, eller springa över till affären för att köpa något. Det blev pyttipanna på rester som fanns över från midsommarhelgen, inte alls lika kul, men vad gör man! När du berättar om tillgängligheten blir jag lätt avundsjuk, ändå... i morse när jag gick min hundpromenad, med tystnad och endast fågelkvitter och hundarnas trampade på stigen som sällskap. Då hade jag inte velat bo på någon annan plats i hela världen. kramisar Kim

Ida -www.lippstick.se sa...

Service och business tycker jag verkar helt suveränt i USA i sverige kan man knappt få tag på någonting efter kl 10 på kvällen..
/ Kram Ida

Malin sa...

Visst är tillgängligheten ett plus. Måste träna om mig varje sommar när vi bor på landet i skåne. Affären stänger före 6 och är inte öppen på söndagar. Att få ett läkarbesök bokat är inte att tala om, knappt frissan heller. Iochförsig har jag märkt att semester oftast tas lite senare nu för tiden, kanske pga EU anpassning?

Vi går aldrig ut och äter i Sverige som familj, det är alldeles för dyrt, men i USA gör vi det relativt ofta. Vi bor i en förort så vi måste ha bil, men vi bor också nära en tunnelbana, vilket verkligen underlättar när man har besök. Man kan hämta eller släppa så klarar folk sig själva resten av dagen.

Trillingnöten sa...

Saltis: Jag håller med om att man blir lite "bortskämd" och jag förstår om amerikaner kan tyckas lite fräcka när de sedan åker på semester och "förväntar" sig viss service eller standard eller bekvämlighet. Jag håller också med om att maten är en superhärlig sak med New York speciellt. Vad man vill ha, när man vill ha det, och hur dyrt eller billigt man vill!!

Mrs C: Jag håller med också! Vad som helst är tillgängligt när som helst. Och det finns så mycket valfrihet :)

Kim: Oj! Vilken misär du hamnade i där! Då hade verkligen tillgänglighet varit en fantastisk sak. Men som du säger, det är viktigt med lugnet också. Det är något som jag kan sakna här. Att hitta en plats där man är ensam eller där det inte finns en massa ljud överallt...

Ida: Ja, visst är det irriterande! Är man sugen på nåt gott eller tvungen att köpa lite mjölk till morgonen - planera bättre liksom :p You are on your own!

Malin: Ja, det är en stor omställning när man reser åt båda håll. Man får liksom planera lite extra när man kommer hem till Sverige : )

Och jag håller med om att äta ute också. Vi äter knappt ute hemma, men här är det liksom en vardagslyx. Älskar att pröva nya maträtter för en billig penning...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...