måndag 21 juni 2010

Uppmuntran

TV kan verkligen få ens hjärna att börja jobba på högvarv! Igår såg jag en trailer för ett nytt program som ska starta här i USA i sommar. Serien heter "Huge" och handlar om ett läfer för tjocka barn. Det är ingen realityserie utan det är skådespelare som har rollerna och det är en påhittad storyline. I trailern visas hur dessa överviktiga barn får träna och äta rätt, men så är det en tjej som till slut vägrar. Lite girl-power och "jag-duger-som-jag-är" är det över det hela. Nu har jag ju inte sett serien så jag vet ju inte vad som kommer att hända till slut och vad serien egentligen handlar om, men trailern fick mig att tänka lite.
Jag tycker att det är jättebra att man skapar nåt som uppmuntrar överviktiga barn och ungdomar. Man ska duga som man är och man ska älska sig själv. Samtidigt går det en våg av uppmuntran till människor som är väldigt överviktiga där mottot är : Du duger som du är, du behöver inte gå ned i vikt för att bli älskad!
Givetvis ska man bli älskad för den man är, men samtidigt ska man också älska sig själv så mycket att man vill ha en hälsosam livsstil. Vad som händer här i USA och resten av I-länderna är just detta. Folk blir bara tjockare och tjockare på grund av den mat man äter och för lite motion. Därmed får fler människor sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar etc vilket förkortar ens liv och förstör livskvaliteten. Är det något vi vill uppmuntra?
Jag menar nu inte att alla ska vara modellsmala eller ens i närheten av det! En hälsosam vikt är något som alla borde sträva efter. Inte genom att svälta sig själv, utan genom att äta bra mat och röra på sig. Genom att älska sig själv helt enkelt.
Därför är det viktigt att vi uppmuntrar ungdomar att ta hand om sig själva, att älska sig själva så mycket att de väljer att ta hand om sig själva. Många gånger är det inte deras "fel" att det blivit som det blivit. Det är vi vuxna som påverkar våra barn. Med "våra barn" menar jag samhällets barn. Vi är alla ansvariga för att barn och ungdomar ska få "the right message" vad gäller mat, motion och självkänsla. Så börja påverka!

En liten notis: Igår hörde jag en debatt på TV här i New York angående att Obama vill starta en hälsokampanj där han vill få bort dålig och fet mat. Speciellt i de grupper som äter sån mat: de fattiga och outbildade. Då menade en av debattörerna att det var fel. Först tar Obama bort deras bilar med högre skatt och nu tar han bort deras "burger and fries". Vad är det för attityd? Visst är det mat, och billigt, men är det inte bättre att se till att dessa människor får bra och näringsrik mat som leder till att de slipper övervikt och sjukdomar? Det betyder mindre kostnad för sjukvård (både för staten och för människorna i fråga) och mer arbetföra människor.... 

5 kommentarer:

Marianne sa...

Ja hade övervikt inte inneburit sjukdomar och för tidig död hade det väl inte spelat någon roll. Dessutom svårare att röra sig och att orka. När det är ett sånt jätteproblem som det är i US kan man tycka att chips & fries & soda borde vara belagda med skyhöga skatter. Men det är nog inte genomförbart av tusen olika skäl. Men skolorna borde verkligen vara en grogrund för god kost och motion, vilket jag har förstått att de verkligen inte är. Tror det är omöjligt att lära gamla hundar sitta i det här fallet, men unga hundar ...

Kram!

Malin sa...

Känner precis som du. Ofta blir saker så extremt i USA, antingen/eller. Antingen är folk väldigt intresserade av sin hälsa eller så är det helt ointresserade och inser inte hur valen påverkar deras barns liv. Fat camp är ganska notoriskt för att inte hjälpa i längden, för man måste ändra alla sina vanor hemma också. Vuxna kanske kan klara av det, men barn har ju svårt att göra förändringarna när de kommer hem. Dessutom att gymma ofta och äta rätt ger ju resultat under lägret, men man kanske inte har samma möjlighet hemma.
Tyvärr är det ju så att det är de som inte har det så bra socialt ställt som hamnar i snabbmatsfällan och inte har tid/råd att varken laga mat eller idrotta regelbundet...
Men visst är det en epedemi!

Emma sa...

Det är som du säger helt sanslöst att uppmuntra fetma. De har fått det hela om bakfoten. Klart att ungarna ska älska sig själva - men inte älska att vara ohälsosamma. Det är som att uppmuntra rökning.

Jag läste en artikel om hur många i USA som lider av en ohälsosam övervikt inte anser sig själva vara feta eftersom det finns många mycket mycket tjockare runt omkring...

Saltistjejen sa...

Jag tycker nog framförallt att det är just i SKOLORNA man borde vara hårdare med vilken mat som säljs/serveras där till lunch. Om jag fattat det rätt är det mesta verkligen rena skitmaten! UCSH!!!!
Sedan ska självklart vuxna ta ansvar både för sig själva och sina barn men det skulle nog vara omjligt att reglera mat med hjälp av skatter eller så här. Klimatet är så annorlunda här jmfrt med Sverige. Sedan är jag inte helt säker på om jag egentligen är fullt positiv till iden heller. Jag föstår att man vill hjälpa men det handlar ändå mycket om andra saker också. Som kunskap och att försöka få folk att inse vad och varför man inte ska äta fel. Att enbart sätta tryck med hjälp av priser tror jag inte är smart längden.
Kram!!!!

Trillingnöten sa...

Marianne: Jag håller med, hade det bara handlat om utseendet vore det väl rent ut sagt skitsamma. Bara man mår bra med sig själv. Men nu vet vi att fetma leder till ett förkortat liv med många sjukdomar...Det är tragiskt tycker jag! De unga kan man påverka, men mycket här handlar om mat som inte är bra för dig tyvärr. Även i skolorna.

Malin: Ja, Fat camp är ju bara tillfälligt. Det måste också fortsätta hemma eller helst börja där. Annars kommer det inte att fungera. Man går tillbaka till samma mönster igen. Det tar tid att skapa nya vanor och som barn måste man få hjälp med det, speciellt hemifrån!

Emma: ja, det förstår jag. Om man ser många som har övervikt (oavsett lite eller mycket) förändras bilden av vad som är "normalt". Nu mener jag inte att ett par kilo övervikt är heöt fel (jag är själv inte trådsmal), men mer än så är inte bra....Jag tror jag läste att ca 75% av amerikaner är överviktiga...eller kommer att bli.

Saltis: Ja, skolorna har ett jätteviktigt jobb! Maten som jag har sett är ruskig. Där borde presidenten göra nåt drastiskt. Det går att laga nyttig mat som är billig också...bara man tar sig tid. De som jobbar i skolköken lagar ju inte ens mat, de värmer upp! Helt sjukt!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...