Idag kör jag ännu en Önskerubrik och jag är så fräck att jag mixar två stycken önskningar som är snarlika. Duktiga tjejen önskade "Mina tio favoritböcker" och Monika Hägg önskade "De bästa böckerna jag läst från barn till vuxen". Det passar väl bra att blanda tycker jag? Det är himla svårt att välja ut bara några böcker ur den hög man hunnit läsa hittills. Ett hav av böcker ska reduceras till ynka 10 (kanske lite fler, vi får se).
Den bok som jag minns starkast från min allra tidigaste barndom är Bröderna Lejonhjärta. Vi hade den på kassettband med inspelning från filmen. Den var fruktansvärt läskig emellanåt, men klart fascinerande, sorglig, härlig och fin på samma gång. Nu har jag läst den för mina elever och de älskade den. Fast det är över ett år sen nu pratar de fortfarande om den. Jag har dessutom skrivit en jämförande uppsats på universitetet där jag jämförde boken med Liza Marklunds "Gömda". Högsta betyg. Det får bli min första bok.
När jag gick i trean och gick på skolbiblioteket tog min lärare fram Bilbo av JRR Tolkien. Den var säkerligen för svår för mig vid den tidpunkten, men det struntade jag i. Jag slukade den med hull och hår och älskade den.
Jag var storkonsument av böcker på alla bibliotek jag kom åt ända från trean upp till slutet på högstadiet. Det fanns massor med bra böcker som kom ut i serier. Ett exempel som jag gillade var serien om Miranda av Kerstin Sundh.
I femman läste vår lärare högt för oss. Den bok som fastnat och som jag själv kommer att läsa för mina elever nästa år är Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Den handlar om en pojke i London som skickas ut på landet under andra världskriget. Han hamnar hos Tom som tar hand om honom, Ett starkt band utvecklas mellan pojken och mannen under tiden han bor där. Lite motvilligt till en början. Sorglig och fin.
Min mamma hade en stor samling böcker av Danielle Steel. Under ett år slukade jag alla dem utan problem. De var romantiska, sorgliga och lätta att läsa. Jag kan inte välja ut en enda bok av dessa, men om jag var tvungen skulle jag välja Kalejdoskop. Mest för att det är den enda jag kommer ihåg namnet på :)
En bokserie som jag också tog mig an var Grottbjörnens Folk. Jag har läst alla böcker och fascinerades av Aylas liv. Jag har läst den bok som kom ut för en 7 år sen men ännu inte den senaste. Det kommer jag absolut att göra så småningom.
Under mina år på universitetet läste jag inte lika mycket som jag brukade göra tidigare. Det enda som fanns i min bokhylla ett tag var kurslitteratur. Mängder. Det var så mycket att läsa att jag inte orkade läsa skönlitteratur på min fritid. Mitt huvud var sprängfyllt redan. Som tur var läste jag en del litteraturkurser också, både på svenska och engelska så lite skönlitteratur fick jag i mig. Ni kan ju tänka er att ha 2000 sidor att läsa till ett prov i historia. När ska man orka läsa annat?
Sen flyttade jag till New York och hade fullt upp med att jobba och ha roligt. Jag läste fortfarande sporadiskt och köpte en hel del böcker. Det fanns massor på de olika bokhandlarna och jag var i himlen! Jag gick ofta till den stora kedjan Barnes and Noble och tittade på alla böcker. Och köpte en hel del som jag sedan inte kunde släpa med mig hem. Tyvärr!
Jag köpte en begagnad upplaga av Siddhartha av Hermann Hesse. Den gjorde stort intryck på mig och är faktiskt min favoritbok än idag. Jag skulle rekommendera alla att läsa den.
En bok som verkligen fascinerade mig när den kom ut var Da Vincikoden av Dan Brown. Jag sträckläste den och jag var helt fascinerad av historien och det komplicerade pusslet huvudpersonerna var tvungna att lägga för att komma fram till en lösning på gåtan. Den ultimata detektivboken.
Därefter kommer Millenniumtriologin av Stieg Larsson. Jag lånade första delen av min syster men hade inga förväntningar på den alls. Folk sa att den var bra, men det har jag hört förut och sen blivit besviken. Det var svårt att lägga ifrån sig boken! Och de nästkommande två också. Jag tyckte väldigt mycket om böckerna. Filmerna däremot. Jag började titta på första, men såg halva bara. Kanske jag ger dem en ny chans så småningom.
En sista favoritbok hinner jag med och det är Flickan med glasfötter av Ali Shaw. En saga som utspelar sig i modern tid. Fantastiska beskrivningar och miljöer! Vacker. Jag kan varmt rekommendera den!
Att välja ut endast ett fåtal böcker är svårt. Det finns så många bra böcker som jag läst. De flesta är bra på sitt sätt, beroende på genre. Många böcker har jag också glömt bort under åren men de kommer till liv när jag ser namnet på boken. Har ni någon absolut favoritbok? Bra med boktips inför framtiden!
Årets julkort
5 dagar sedan
14 kommentarer:
Jag tycker det är svårt med absoluta favoritböcker, men inser att din lista stämmer bra överens med vad jag gillar :)
Kram.
Eftersom jag läser det mesta och av väldigt olika genrer, har jag svårt att utse en favoritbok, får väl fundera ett tag!!
Bröderna lejonhjärta är en av mina favoriter oxå! Läste om de nyligen och den var tillochmed bättre än jag mindes.
Andra favoriter är Brättelsen om Pi av Yann Martel, Maken av Sundström, Room av Emma Donoghue, Tusen små bitar av James Frey, Lolita av Nabokov och en hel del till. Finns du med på bok.nu? Superb sida.
Älskar boktips!!
Kul att höra vad du gillar. Jag läser också mycket. Serien Outlander av Diana Gabaldon är en favorit och nyligen läste jag en trilogi som börjar med Hunger Games av Suzanne Collins. Egentligen en undgdomsserie säger det (och skall nu bli film), spännande, hemsk och säger en del om vart vi är på väg. Utspelar sig i framtiden.
Mysigt att läsa om böcker, det är något speciellt med de favoritböcker man minns från när man var liten. :)
Jag har en massa favvisar, men Michelle Magorians "En liten kärlekssång" är alldeles, alldeles underbar. Den har nog varit min absoluta favorit sen jag var 13.
Jag har aldrig orkar med Tolkien. Kanske en dag ... En bok jag precis läste som jag köpte billigt i Sverige i en sån där pocketbokhög var 'Campingland' vilket var en ganska rolig bok om en journalist som prövat på Sveriges campingliv och rapporterar om både det ena och det andra, ofta med humor.
Favoritböcker annars som är lagom enkla att läsa såhär på sommaren (dock med mycket innehåll) är allt av Hjalmar Söderberg.
Husfrun: Kul att du gillar liknande böcker som jag!
Marina: Jag håller med. Det är svårt och jag läser ju också allt!
Duktiga: Tacck för boktipsen! Och nu är jag medlem på bok.nu. Bra sida!
Malin: Supertack för fina tips! Ska kolla upp dem!
My: Michelle Magorian är duktig. Den måste jag läsa!
Steel City: Vet du, jag tänkte läsa lite Söderberg, men biblioteket har tydligen inte många av dem kvar. Kanske inte lika poppis längre?
Svårt svårt svårt. Böcker liksom film tycker jag det är svårt att välja för det finns så många olika genre. och favoriter har man i flera av de olika genren som finns. Som barn älskade jag nästan allt av Astrid Lindgren. "Bröderna Lejonhjärta" och "Mio min Mio" var och är stora favoriter! Men även Bullerbyböckerna och madicken var sådant jag fullkomligt älskade. Och senare även Ronja när en kom. (haha det var väl typ när du föddes eller nå´t ditåt :-)).
Innan och under tidiga tonåren läste jag mycket av Maria Gripe också. Älskade "Tordyveln flyger i skymningen", "Agnes Cecilia" och böckerna som börjar med "Skuggan över stenbänken". Lite senare minns jag att jag älskade Aidan Chambers böcker också. Jag älskar ju Fantasy och som du läste jag Tolkien, men när jag var lite äldre tror jag??? Bilbo fastnade jag aldrig sååå mycke för som själva Ringentrilogin. Men då var jag väl typ 13-14 eller så och jag har sedan dess läst de böckerna säkert en 4 ggr var eller så hahahaha!!! Läste även Narnia-serien när jag gick på mellanstadiet och älskade den också.
Senare har jag läst rätt mycket olika typer av böcker. Jag gillar ju deckare och thrillers mycket. Sådant som många andra tycker är "skräpliteratur". Men jag kan tycka det är så skönt att läsa lite mer lättsmält och lättläst. I deckargenren gillar jag t ex Roslund och Hellströms böcker. Om du inte läst deras bok om"Edward Finnigan" (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185625205) så rekommenderar jag den varmt! och så är ju en av mina absoluta svenska favoriter John Ajvide Lindqvist. Haha exakt min typ av texter. jag som älskar skräck!!! :-) MEN med intellekt bakom! :-) Fast jag har full förståelse för om man inte kan läsa sådant han skriver fr mycket är verkligen väldigt äckligt. Men jag älskar hans mörka texter, undertonerna och att det finns såååå många olika bottnar och nivåer. Att tolkningsmöjligheterna är så stora. Främst tror jag att jag tycker om "Människohamn". Sådana underbara karaktärer och miljöer. Och sedan kärlek, sorg och ja såklart skräcken då....
Älskade "The kite runner" också som du skrev om tidigare. Samt "A thousand splendid suns". Likaså Anna Gavaldas "Tillsammans är man mindre ensam" (tror jag den hette på svenska). Läste Da Vinci koden men trots att den är berättad på ett vis så att man hela tiden vill vidare så kände jag aldrig för den. På ngt vis var den bara alltför "enkel" rent språk- och strukturmässigt. Den kändes mer som ett filmmanus. Och jag var aldrig sugen på att läsa mer av Dan Brown. Milleniumtriolgin har jag såklart läst men tycker det är stor skillnad på första boken och de övriga. Vet inte men ngnstans i tvåan kände jag att det bara blev "för mycket" så även om jag gillade t ex Lisbeth Salander som karaktär mycket så tappade jag den där "wow-känslan" i de andra böckerna.
Om du inte läst Toni Morrison så rekommenderar jag även henne! Älskade hennes "Beloved" och även "Sula". Och en av mina svenska stora stora favoritböcker är Juloratoriet av Tunström. Den var en av de få böcker jag faktiskt tog med mig hit när vi flyttade. Den kände jag att jag bara måste ha med mig. Den plus två böcker av Peter Pohl som jag älskar och har haft med mig i livet sedan tonåren. De senare heter "Regnbågen har bara åtta färger" och "Medan regnbågen bleknar" och är helt fantastiska. Språket lyser. Jag har de böckerna lite som sådana där "riktigt gamla vänner" som jag ibland återkommer till och bara läser vissa favoritstycken i. För att skratta, gråta eller boosta mig. :-) Jag kan berättelserna utan och innan så bra att det inte längre är just historierna det handlar om utan känslan de framkallar. DET är för mig underbar litteratur!
Stor KRAM!!!!
Kul att läsa inläggen med önskerubriker. Jag försökte också komma på någon önskerubrik, men hade nog för mycket annat att tänka på just då. Tur att andra har kommit på så bra rubriker.
Jag gillar många av de böckerna du skriver om men kan komlettera listan med några fler av mina favoriter:
- Böcker av Haruki Murakami. Jag gillar allal jag läst.
- Tätt intill dagarna av Mustafa Caan är en mycket gripande bok om Mustafas mamma.
- Flyga drake och Tusen strålande solar av Khaled Hosseini (såg att du läst Flyga drake nu)
- Kamomilla stad är en underbar barnbok att läsa högt.
- Johan Theorins böcker som utspelar sig på Öland gillar jag för miljöbeskrivningarna.
Saltis och Camilla: Underbara tips! Tack för att ni tog er tid att skriva så många fina tips också! Jag ska skriva ned de jag inte redan läst. Jag läser nu t ex Theorin, första boken jag läser av honom och den är riktigt bra!
Så trevligt att läsa din lista med böcker från barn till vuxen. Flera av dem är också mina favoriter. T.ex. Tolkiens och Godnatt Mr Tom. Serien med Grottbjörnens folk läste jag med stort intresse på 80-talet. Milleniumtrilogin var väldigt spännande.
Tips från mig får bli: Boktjuven av Markus Zusak och den senaste favoriten: Niceville av Kathryn Stocket!
Ah, haaarliga bocker! Jag alskade ocksa Broderna Lejonhjarta, fastan den var ratt laskig bitvis...
Jag har precis inhandlat " Munken som sålde sin ferrari" av tips från en bloggvän. Ser fram emot att börja vända blad i den! Just nu läser jag Kaj Pollak´s böcker. Fantastiska !
Älskar Godnatt Mister Tom!! Är nog en av de bästa böcker jag någonsin läst.
Skicka en kommentar