söndag 14 augusti 2011

Att se framåt

Att leva i nuet. Visst låter det vackert? Leva här och nu. Det finns inget förflutet och ingen framtid. Det finns bara här. Nu. Tiden står stilla. Njuta. Carpe Momentum. Jag är en sådan som har svårt att njuta här och nu. Mina tankar far alltid framåt. Det kan vara en minut från nu, en timme, en dag, en vecka, ett år. Att stanna upp är för mig oerhört svårt. Jag försöker och blir bättre på det. Ännu är jag inte i hamn. Visserligen skulle det vara svårt att ständigt leva i nuet. Aldrig tänka på morgondagen, eller på minuten efter nuet. Lite som att vara galet carefree, till den grad att man riskerar sitt liv, sin framtid. Kanske skulle det vara skönt att slippa oroa sig för det som komma ska.
Nuet är så flyktigt på nåt sätt, att det blir svårt att greppa. Jag lovade mig att bli bättre på detta under året och ännu är ju inte året slut. Faktiskt.

Jag gillar också att ha nåt att se fram emot. Något att längta till. Något man kan låta tankarna beröra när något känns tungt eller när vintermörkret sänkt sig som en filt över jorden (i alla fall vår del) och hotar att kväva en.
Jag har tur som har en make som också gillar att "fira" olika saker. Bara så där. Bara vi. Något att planera och se fram emot. Som alla årsdagar (när vi träffades, bröllop, förlovning etc) och Halloween, kanske Thanksgiving i år, jul, nyår, Alla Hjärtans Dag...Lite festliga tillfällen. Eller tillfällen man själv gör festliga på något sätt. Det gör mörkret lite mer uthärdligt. Kanske en resa, en utflykt eller en trerätters middag. Bara för att. Inget speciellt tillfälle.
Jag gillar att göra planer. Att planera och fixa. Det är något jag gärna gör och tar på mig. Göra det där lilla extra som bryter vardagen. Jag skrev ju tidigare om att lyxa till vardagen lite mer. Och det ska jag minsann göra i höst och vinter. När jag jobbar ser jag också fram emot helgen. Det är en skön känsla tycker jag och nästan det bästa med att jobba och ha rutiner. När man är ledig flyter alla dagar in i varandra. Ibland vet jag knappt om det är onsdag eller lördag. Idag blev jag förvånad att affärerna verkade tömmas på folk runt halv tre. Sen insåg jag att det var lördag och fullt normalt.

Nu ska jag leva i nuet med min dotter och make på min sista semesterdag. Imorgon börjar allvaret igen. Ny kollega, gamla kollegor, nya elever, gamla elever om en vecka och så lite nytänk. Alltid bra med nytänk. Men nu som sagt, dags att fånga det flyktiga och undanglidande nuet...10 kommentarer:

Mrs Clapper sa...

Vilket härligt ljus du fångat på balkongen!

Och jag känner igen det där, man planerar och försöker bestämma hur livet ska te sig framöver. Jag kan bli superstressad både av att göra det och att försöka låta bli att göra det... Så ska försöka göra som du, leva mer i nuet tills det blir en vana! Sluta att bara fokusera på karriär, det finns mer än så... ( SA jag precis det där haha?! Du förstår inte vad du startat här alltså... ;) )

Duktiga Tjejen sa...

Lagom är som vanligt bäst. Att leva i nuet men lära sig av dåtid så att framtid blir bättre.

Njut av sista dagen på semestern nu!

Anna sa...

Åh...jag önskade jag kunde leva mer i nuet. Just nu har jag bara oroligheter i magen inför en höst på jobbet.
Ha en skön sista söndag i ledighet.

Husfrun sa...

Även om man tänker på det förflutna och minns det, samt planerar och ser fram emot morgondagen så är det inte att inte leva i nuet. Anser jag. Det är när man ständigt längtar in i framtiden, efter något annat som man inte njuter av stunden. Men jag hävdar att "längta" och "se fram emot" är två vitt skilda sätt. Att se fram emot och planera guldkorn i vardagen är att leva och fånga nuet också :)

Jojjo sa...

"Minns gårdagen, planera för framtiden men lev i nuet" finns det ett ordspråk som säger och så skulle jag vilja leva. Tror dock jag blivit rätt bra på att leva i nuet, kanske för bra ibland (impulsivitet kallas det visst, haha).

Och det där med vardagslyx - ovärderligt. Det är nåt av det bästa jag vet. Man måste inte alltid spara det lilla extra till helgerna, bio på en onsdag kan vara helt fantastiskt t.ex!

Karin - FitnessochHälsa sa...

Jag behöver också bli mycket bättre på att leva i nuet. Bra påminnelse för mig idag då jag också har min sista semesterdag idag innan jobbet börjar imorgon.

Monika Häägg sa...

Det är härligt att kunna leva i "nuet". Det är nästan bara när jag står och berättar om mina böcker och träffar läsare som jag riktigt lever i nuet (njaa, kanske inte bar då) men då kan jag inte tänka framåt och jag kan inte heller tänka bakåt. Jag måste vara där och bara där. Men jag tycker om att då och då reflektera bakåt. Tänka på trevliga och annorlunda händelser i stort och smått som har betydelse för livet.

Malin sa...

Hoppas allt går bra det första dagen! Har ni vägarna förbi Washington DC så är ni välkomna på besök.

Anonym sa...

I love the concept of living in the moment. I think it makes life sweeter and purer whatever the moment is delivering to you. I don't believe it means not planning ahead or not savoring delicious memories from time to time, or not learning from unpleasant ones. It does mean however, I believe, that we should be present for all of our experiences and then we won't have to live with the regret of our life passing us by because we are fixated on what was, and what could be, and never navigating what is. What is, right now, in this moment is the true essence of life. I think.????????
Fellow teacher, have a wonderful school year! As you know it is always fresh, and exciting. Enjoying the new shiny school year and children. Doing your kind of work forces you to be present, if you are going to be good at it. So here's to a year of living in the moment! Good luck but you won't need it.
N's Nana

Anonym sa...

Hoppas att du får en bara start på det nya läsåret. Hoppas att jag också får det för imorgon är det dags. :)
Jag håller med dig om det här att leva mer i nuet. Jag vill lära mig att stressa mindre och oroa mig mindre. främst för jobbrelaterade saker.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...