onsdag 10 augusti 2011

Vikten av sömn

Igår åkte vi till huvudstaden en sväng. Vi fick åka väldigt tidigt. Så tidigt har jag inte gått upp på hela sommaren, om man inte räknar när vi var barnvakt. Jag tycker att det är svårt att somna kvällen före man ska upp tidigt. Paniken kommer när sömnen inte infinner sig på en gång. Varje sekund jag inte sover är en sekund förlorad. Då hetsar jag upp mig ännu mer så jag inte kan sova. Tankarna virvlar omkring i skallen och vill inte stanna av. Tokjobbigt. Strax innan tolv fick jag till slut den där efterlängtade sömnen. Vilket resulterade i ca 5.5 timmar sömn. Inte mycket i mina mått mätt.
Tågresan till Stockholm gick bra. En smärre försening vid ett byte, men det var överkomligt. Hela dagen gick också bra. Vi gick ganska långt och vi fick lite regn på oss. Det kunde varit mycket värre med tanke på hur mycket regn som kom när vi var inomhus!
Tåget från Stockholm gick bra. Bekvämt och skönt. Det var när vi skulle byta tåg som det gick galet. I högtalarna på tåget från Stockholm sa de att tåget till vår stad var inställt och att bussersättning skulle ske istället. Jag hatar verkligen att åka buss. Hatar. Ville jag åka buss skulle jag väl för tusan köpa biljett till det istället för tåg? Nu ver jag inte ens hur många gånger jag åkt buss på grund av att tåg varit inställda. Inte mitt val. Jag mår ofta väldigt illa på buss, speciellt långa sträckor. Åksjuka. Dessutom var det sent på dagen, vi var uppe tidigt och var supertrötta alla tre. Från tåget till ersättningsbussen var det också en lång väg. Långt från tåget till trappor, sen trappor upp, en labyrint vidare och sen en lång sträcka från stationen till en plats utanför nåt hotell. Långt bort från folk man kan gå till och klaga med andra ord. Fint uträknat. Där var vi exakt tid då tåget skulle ha gått. Vi väntade. Och väntade. Och väntade. Och så väntade vi lite till. Efter en halvtimme kom bussen! En halvtimme att stå och vänta vid en vägkant. Ingenstans att gå och fråga. Man ville ju inte springa tio minuter enkel väg och sen inse att man missat den där jäkla bussen.
På bussen mådde jag pyton hela vägen plus att bristen på sömn gjorde sig gällande. Jag kände mig helt apatisk. Det blir ofta så när jag inte sovit. Jag pallar knappt att prata, svara på tilltal eller göra nåt vettigt alls. Samtidigt som jag försökte parera illamåendet i bussen. 50 minuter för sent kom vi i alla fall hem. In i duschen, käka nåt snabbt och i säng med lillan.
Det var ju lite tidigt för mig att gå och lägga mig vid sju på kvällen, så jag fick hålla mig uppe ett tag till. Jag satt i soffan och läste bloggar, tog det lugnt och räknade sekunderna tills det var dags att sova. Så trött var jag.
Idag är jag fortfarande lite halvt trött, men bra mycket bättre än igår kan jag tala om. Mer sur är jag över SJ. Jag har utvecklat en så stark aversion mot denna organisation att det är galet. Mitt nya namn på SJ är SkitJärnvägen. Usch, barnsligt, jag vet, men nu får det räcka. Jag blir galen. Får hoppas att bilen fungerar som den ska hela vintern för måste jag åka tåg hamnar jag nog på nån institution när läsåret är slut.

ps. Fick meddelande från chefen igår. Plan B är inställd! Han har anställt kvinnan vi intervjuade igår! Halleluja! Lättad? jag? You bet!

13 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Hatar oxå att åka buss och blir åksjuk + får lätt klaustrofobi! Får man pengar tillbaka? Ursh! Hoppas besöket i Sthlm var ok? Det har blivit så kallt här nu... och regnigt... huuh.

Fan vad skönt att PlanB ställdes in!

Marina sa...

Nej, det är väl synd att påstå att SJ fungerar som det ska...verkar oftast vara mer krångel än det går bra, och snart kommer snön...!! Hoppas ni fick en dag i Stockholm som var värd besväret i alla fall!

mintekopp sa...

Usch och fy för att vara så trött och dessutom bli tvingad till att åka buss. Jag håller helt med dig om att tåg är bra mycket bättre. Sönt att plan B är inställd.

Hoppas att du piggnar till under dagen.
Kram

Husfrun sa...

Att plan B inte behöver införlivas är ju skönt. Men det där med dubbla lärarlöner kan ju fixas ändå, inte sant? :)
SJ fungerar aldrig. Så är det bara.
Och jag är precis som du, ska jag upp tidigt sover jag urkass. Så är det alltid, varför vardagar inte riktigt är min grej.

Husfrun sa...

Sv. Tack för din kommentar. Även om det gör ont att andra upplevt/upplever samma sak så känns det på något sätt skönt ändå att inte vara ensam om att vara annorlunda. Om du förstår vad jag menar. Även om vi alla är unika är det sällan trevligt att känna sig unik på ett negativt sätt. Du är en fantastisk människa. En stark sådan. De som inte vill umgås med oss får försöka ha trevligt någon annanstans :)

Christel sa...

Jo, vad trist det är när en fin dag får ett tråkigt avslut. Hoppas ändå att dagen överlag var bra! Kram.

Camilla sa...

Upp tidigt och resande tar på krafterna. 50 minuter sent hem med SJ är ju ändå ganska bra ;-)
Hoppas ni hade en bra dag i huvudstaden i alla fall.

Anonym sa...

Hope you had some fun. I know how annoying transportation problems could be-make me agitated. Hope today at home is better.
xoxo
N"S Nana

Beckis sa...

Ja, det strular mycket när man ska åka tåg. hade något av en mardrömsresa själv för några veckor sedan när jag skulle till sthlmstrakten. Inställt tåg p.g.a översvämning, buss till norrköping som tog för lång tid så vi missade våra anslutningar, ombokad typ två timmar senare, men ombokade igen och fick "bara" vänta 45 min. Efter 45min inget tåg. 20 min sent. Väl på tåget, kommer till flen, tåget dör. Byte till x2000 som var skapligt fullsatt, fick stå resten av vägen, missar anslutning i södertäljer, skulle få vänta en timme eller nåt, men kompis kom och hämtade. Ja, just det... en unge spydde på x2000-tåget, hurra... Ersättning från sj? Glöm det, sa de. Framme 1,5timme för sent (minst) och då fick jag ändå ta mig fram sista biten själv för att inte bli 2-3 timmar sen. Så dåligt!

Linnea i USA sa...

Ha! Känner igen mig inför "varje sekts är en sekund av förlorad söööömn". Skönt att det löste sig, trots buss o sömnbrist

Monica sa...

Konstigt att tågen ska krångla vilken dag det än är och inte är det is på rälsen heller, kanske hal av regnet:-) hoppas ni fick nån god mat i alla fall:-)

Min plats i solen sa...

Åh, vad jag känner igen det där med att ha svårt att smna när man vet om att man ska upp tidigt. Det är som om det bara låser sig och det går helt enkelt inte att somna.

Usch, vad trist att hemresan blev en sådan pina för dig vännen. Jag hoppas att du får sova riktigt gott i natt istället och känner dig mycket bättre i morgon.

KRAM

Trillingnöten sa...

Duktiga: Nej, inga pengar tillbaka! de slutade med det när de insåg att det kostade för mycket. Kanske borde stämma dem? Lite amerikanskt så där!

Marina: Jo, det var värt det tack och lov :) Huvva, snön orkar jag inte ens tänka på!

mintekopp: Ja, tåg är superbekvämt och buss lite mindre bekvämt :) Jag är så glad att Plan B inte gick igenom ;)

Husfrun: Ja, dubbla lärarlöner hurrar jag för. Gärna i år :) Och nu! Kram på dig vännen, du är unik på det där bra sättet!

Christel: Ja, resten av dagen gick ju bra, får tänka på det nu när jag lugnat ned mig :) Kram!

Camilla: Maken skrattade gott åt din kommentar att 50 min inte är så farligt när det gäller SJ. Sant!

Nana: It is a struggle here with the trains. All the time. Much prefer the subway in New York :)

Beckis: herregud! Blev helt trött av att läsa om din resa! Men tyvärr är jag inte ens förvånad.

Linnea: hahahaha, jag är helt galen. Måste sova. Annars funkar jag inte. Jag är som en zombie.

Monica: Man vet ju aldrig vad som ska komma när man åker tåg. Personal som försover sig eller är sjuka, inga tågvagnar lediga, is, löv på spåren, snö på spåren, signalfel, tågmöten, elavbrott...you name it.

Lotta: tack för dina varma ord :) Det finns alltid positiva sidor, även om man kanske inte ser dem där och då!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...