tisdag 23 augusti 2011

Förväntningar på sig själv

Ibland blir jag galen. Både på mig själv och på andra. Speciellt när jag hör hur folk använder (och
även jag) uttrycket "försöker". Det finns en plats och tid att använda "försöka" som är rätt, barn får gärna använda ordet till exempel. De försöker sig på allt för att öva, för att lära. Perfekt!

I går läste jag en artikel om den svenska VM-truppen i friidrott. Deras förväntningar är att de ska ta finalplatser. De funderar inte längre på att ta någon medalj. Ambitionen är att ta finalplats, då är man "nöjd". En medalj är bonus, kan man säga. Snacka om att inte tro på sig själv! Redan före tävlingen går man ut med att sänka förväntningarna. Kanske för att ingen ska bli besviken när det "bara" blev brons eller "bara" finalplats? När man är elitidrottare bör man väl vara beredd på att gå All In liksom. Satsa gärnet. Bära eller brista. Sikta mot månen, för då hamnar man i alla fall bland stjärnorna om man missar! Hur ska man annars ens hoppas på att vinna, om ens ambitioner är låga från början? Man kan vara skadad, trött, inte i sin bästa form. So what? Ska man tävla, göra nåt, så gör det ordentligt. Jag ställer inte upp i en tävling för att nå finalplats. Jag ställer upp för att ta medalj, att vinna. Det finns ju andra tillfällen då man kan ha personliga mål att nå i en tävling. Jag är medveten om att det finns olika aspekter på problemet. Men hallå, elitidrottare!

Detsamma gäller oss alla. Så snart vi sätter "försöker" före ett påstående har vi redan öppnat dörren till misslyckande. Förväntningarna har sänkts, man har garderat sig för ett eventuellt misslyckande. "Jag ska försöka gå ned i vikt", "Jag ska försöka bli starkare", "Jag ska försöka bli bättre på matte", "Jag ska försöka sluta röka", "Jag ska försöka bli en bättre människa".
Vet ni, ta bort det där "försöka" och se att det blir bättre. Jag SKA gå ned i vikt, Jag SKA bli bättre, Jag SKA sluta röka. Bara för att man SKA behöver inte det betyda att det ska ske imorgon. Eller ens nästa vecka. Små steg. I varje beslut du tar i din vardag, se till att de sker mot ditt mål. Om du bjuds på fika och ditt mål är att gå ned i vikt, ta en halv bulle istället för en hel. Välj den minst kaloririka måltiden ute på middagen, välj att ta en promenad istället för bussen. Man misslyckas, man omvärderar, man prövar igen. Tar nya steg och hittar sin väg. Men "försök" inte snälla. SKA istället. Tro på dig själv.


“Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in.”
- Bill Bradley

18 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

På sommarkonferensen med jobbet nu hade vi en Fd elitidrottare som föreläste. Han sa att alla de tränades med medalj som mål, aldrig lägre än så. Men så var han oxå från UK. Jag har dock hört att alla elitidrottare oavsett land tränas så, alltså att den mentala träningen att lyckad är skitviktig och att de alltid satsr på medalj, så jag blir förvånad av det du skriver om finalplats...

Trillingnöten sa...

Ibland tror jag att det är svenskheten i ett nötskal...att sänka lite i fall att det inte blir som man tänkt :) Förbundskaptenen uttalade själv orden. Menade på att våra idrottare inte var lika duktiga i princip. Jag tycker nog att alla borde träna sina idrottare som den föreläsaren pratade om!

Husfrun sa...

Jag håller fullkomligt med dig. Jag satsar själv alltid lite högre, mycket högre för att kunna nå dit jag vill. Jag vet att jag många gånger gör "för mycket" för att nå resultatet, men skulle jag sänka mina krav gör jag automatiskt sämre ifrån mig. Försöka finns inte.

Jojjo sa...

Du är så klok. Jag brukar säga att jag ska göra mitt allra bästa, det brukar funka bra eftersom jag har höga krav på mig själv men samtidigt för att inte vara alltför hård mot mig själv om jag faller ifrån eller inte gör så bra som jag "borde". Kanske feghet det med, haha.

Monica sa...

Försöka låter lite halvhjärtat i mina öron när vuxna använder det, förresten barn har utmaningar hela tiden så de tänker nog inte på ordet, tror inte de använder det om inte vuxna säger före. Anstränga sig lite mer tycker jag är bra, det skulle många vuxna behöva;-)

Katarina sa...

Mål når man och en till en vision strävar man sig till.

Kolla gärna in min av mina bekantes sidor, Stig wiklund som jobbar med idrotts stjärnors mentala bilder.. http://www.positivakicken.com/system/Nyheter.asp?HID=918&FID=861&HSID=16944

Kram

Trillingnöten sa...

Husfrun: Men du, helt rätt! Sats lite mer än man måste så brukar det bli perfekt :)

Jojjo: Det allra bästa efter förmåga är det som gäller...och pusha sig lite när det behövs...

Monica: Ja, eller hur. Halvhjärtat är ju inte rätt väg att gå och man vill lyckas! Vuxna måste pushas lite extra!

Katarina: Tack för tipset! Jag ska kolla in den. Mycket intressant!

Dorro sa...

Du har så rätt men av någon underlig anledning är det så svårt att riktigt bestämma sig. Det finns alltid en massa OM. Jag brukar säga: "Ett misslyckande är på vägen till ett lyckande." Har man misslyckats så betyder det i alla fall att man har ansträngt sig. Det är bra.

kram på dig!

Marina sa...

Skulle vilja säga: alldeles rätt tänkt! (därför säger jag det...!)

Stef sa...

Hmm jag jag kan ju inte tänka mig att toppidrottarna, dom som verkligen tar medalj tänker eller säger så. "Jag hoppas på finalplats, och oj det blev ett guld, vilken bonus" Nej för fasen dom siktar på medalj redan från början. Om man inte har det som mål hur ska man då komma dit? Och man ger väl sig in i tävlingar med hoppet om att ta medalj och pusha sig själv till det absolut bästa, annars hade man väl inte tävlat?

kramar

Linnéa i USA sa...

Haha, jag är en typisk "försökare". Här i USA är det annorlunda, här är man FIRST LOOSER om man kommer på andra plats. Det är vad Caseys tränare skrek åt honom som liten knatte på baseball planen.Tycker jag låter sorgligt.

Malin-Charlotta sa...

FASEN vilket bra inlägg! Inte ofta jag tar till såna ord, men nu måste jag! HAHA! TACK!

Och...Vad skiljer en vinnare mot en förlorare? Jo, förmågan att tro på sig själv!

Trillingnöten sa...

Dorro: Javisst finns det en jäkla massa OM :) Men jag tror att OM man vill nåt riktigt mycket, finner man ork och mod att göra det!

Marina: Rakt på sak med andra ord! :)

Stef: Eller hur! Man måste tro på det man gör! Finalplats, pyttsan :p

Linnea: Ja, men lite tidigat att bli looser! Det är ju helt sjukt! Jag är glad att den mentaliteten inte finns här ännu...barn är fortfarande barn...

Malin- C Tack! Du är go som attan :) Och har så rätt själv! Tänk vad vi är kloka :)

Malin sa...

Liiite tigermamma tror jag är bra, att ha förväntingar på sig själv och andra, att sätta upp delmål och mål-önskedrömmar. Annars når man ju aldrig dit, om man inte tror att man kan. Visst tycker jag att det är lite svenskhet i ett nötskal. Inte sticka upp, ingen killer instinkt, inte vara bättre än andra. Men ibland kan det ju vara bra att vara bättre...

Trillingnöten sa...

Malin: Jo, man kan ju inte mesa på i all evighet :) Tigermamma light kan man ju alltid vara! Och sen ösa på ju äldre barnen blir! Men att kalla en liten ettagluttare First loser är ju lite harsh kan jag tycka :) Peppning är bra, i lagom mängd. Så svenskt det låter. Lagom!

Malin-Charlotta sa...

Wow ja visst är vi! Kloka som två små ugglor sitter vi hungrigt och nyfiket väntar på mer kunskap för att dela med andra :) Tusen Tack för du finns, Trillis!

Anneli sa...

Japp,du har så rätt! Det finns ingen tid för att mesa omkring, livet är för kort för det. Ett underbart citat som jag nog måste låna med mig :)

Trillingnöten sa...

Anneli: Verkligen, du har så rätt!! Låna på du :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...