måndag 1 augusti 2011

Pensionärsträff

Det är ju inte långt kvar till pensionen, en så där 30+ år och det är väl dags att börja träna inför dessa dagar. Det finns en förening på vår gård som brukar anordna träffar varje månad för alla i bostadsområdet. Det kan vara soppluncher, köraftnar, Lucia och såna saker. Vi brukar aldrig gå på dessa av olika anledningar. Jo, vi hamnade mitt i en grillning för två år sen ute på gården. Av misstag.
Igår var det i alla fall grillning igen och lappen har suttit upp ett antal veckor. Den här gången tänkte jag och dottern minsann gå! Det är mest pensionärer som brukar närvara vid evenemangen. Faktiskt bara pensionärer. Så sagt och gjort, vi gick. Det var en uppsluppen stämning och det märktes att alla kände varandra ganska väl. Dottern N var i sitt esse efter en stund. Hon gick runt och pratade med alla och fick dem att skratta. Vid vår bordsände satt ett gäng damer i sina bästa år och pratade med varandra. N passade på att bjuda på lite smaskigt gräs. När hon la upp delikatessen på bordet framför dem utbrast en av damerna:
- Gräs är ju för kor! Fast ja, det kan man ju tänka sig att vi är, i alla fall jag, fortsatte hon och skrattade högt tillsammans med sina vänner.
Sen blev det korv och saft, lite fika och kaffe. Väldigt gott med grillat! Efter korven "bjöd" N på lite oidentifierade bär från en buske som ingen vågade äta. N sprang runt och pratade med ett nytt gäng tanter som satt i en grupp. En dam blev mycket förtjust i N och grabbade tag och kramade om henne gång på gång. Efter en stund halade hon upp en tjuga som hon gav N också. N strålade som en sol av all uppmärksamhet och pensionärerna lyste lika mycket de.
Visst borde det vara så att förskolor och åldervården skulle samarbeta mer? Tänk vad roligt äldre tycker det är med små barn och små barn tycker det är minst lika roligt att hänga med dem! Det finns säkerligen massor med äldre som inte har barnbarn eller barnbarnsbarn som skulle tycka att det var roligt. Och många far-och morföräldrar är ju väldigt unga nuförtiden och jobbar och står i. Det är få små barn som har möjlighet att träffa mycket äldre personer. Allt är ju så uppdelat nuförtiden. Unga går på dagis och skola, sen jobbar alla, och när man inte kan sköta sig själv när man slutat jobba hamnar man på nåt hem. Annat var det förr.

En mysig söndag var det i alla fall och idag är det den första dagen i augusti. Är det bara jag, eller har luften förändrats en aning? Det tycker jag varje år. Så snart augusti gjort sitt intåg förändras luften till att bli mer höstlik, trots att det finns varma dagar kvar att se fram emot. Kanske är det psykologiskt? Ha en fin första augusti!

11 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Mysigt! Jag tycker dock att det är väldigt svenskt att ha det åldersuppdelat. Jag är uppvuxen med Sydamerikaner och på alla fester osv är det alltid folk från typ noll till hundra år och det saknar jag ofta på svenska sammankomster. Mer åldersblandning åt folket!

Husfrun sa...

Ja, tänk ändå om kommunerna ville bygga äldreboenden, 65+-boenden och förskolor bredvid varandra. Ta våra barn som exempel, de har ingen äldre generation, inga äldre förebilder på så sätt. Mina svärföräldrar lever inte och det finns inga mor- eller farföräldrar för mig och C heller. Antingen lever de inte längre, eller så närvarar de inte, eller så bor de långt härifrån. De har bara min yngsta faster med familj, men hon är inte gammal å andra sidan.
Vad hände med klassmorfar och klassfarmor tex?

Kim M. Kimselius sa...

Husfrun: Klassmorfar och klassfarmor finns kvar, i alla fall i många av de skolor jag besöker när jag är ute och föreläser. DET är jättekul att de finns och de uppskattas väldigt mycket av barnen.

Tyckte mycket om ditt inlägg Trillingnöten, tänk vad mycket gott du och N gjorde för pensionärerna. Två av mina barnbarn har just åkt och det känns tungt, för nu dröjer det ett par månader innan jag ser dem igen. Men snart dyker nästa barnbarn upp och då känns det lite lättare.

Håller med dig om att ålderdomshem och skola/dagis borde ligga i närheten av varandra. Många barn träffar aldrig äldre människor och får inte lära sig att respektera de äldre. De besitter ju massor av kunskap som de kan dela med sig av, nu delar de kunskapen med sina likar på hemmet. Tänk vad fint om all denna kunskap kunde föras över till nästa generation istället!
kram Kim

Amy sa...

Håller absolut med dig om att förskolor och äldreboenden borde samarbeta. Massor med glädje för både gamla och små. :)

Ida's Lippstick sa...

Det lät som en väldigt mysig söndag!
Man borde verkligen umgås mer mellan åldrarna i sverige!
Hoppas du fick en bra start på veckan och månaden! :-D
/ Kram Ida

Steel City Anna sa...

En dag helt i min smak :)

Monica sa...

I min också:-) även om ett gäng pensionärer kan bli för mycket ibland men oftast är de så här söta:-), tror som du det är jätteviktigt att mötas för alla, ni verkar haft en kul dag och lönande för dottern;-). Minns en mamma som var på sjukhuset och hennes lilla dotter var en baddare origami, hon gjorde lite affärer med mig först, så gick hon till doktorerna och de frågade vad ska man betala;-) ge en guldpeng tyckte jag, drabbade ju inga fattiga, till slut hade hon fickan full och vi kom överens om att hon skulle dela med lillasyster hemma sen:-)

Mariah sa...

åh, jag gillar pensionärer. När de är i den där åldern innan de blir för gamla, Min mormor har alltid varit lite av min bästa vän och lärt mig mycket här i livet, och nu när hon är i sina äldre dagar så är hon en riktig bullmomma, man ska äta hela tiden när man är där. Haha, man är iallafall inte hungrig när man är hos henne :P

Marina sa...

Du har så rätt, vi för en alldeles för uppdelad tillvaro, vilken till stor del - tror jag - beror på det stressade samhälle och den tidsbrist vi lever i...så varje tillfälle som det går att umgås lite mer är egentligen guld värd.

Trillingnöten sa...

Duktiga: Så borde det vara överallt...alla mår bra av det och jag tror att de äldre också mår bättre på många sätt. Kanske inte behöver vara på hem och sånt skit...

Husfrun: Samma här. Inga äldre förebilder. Och inga klassfarmor och sånt. Ännu i alla fall. Mer sånt åt folket tycker jag!

Kim: Amen! Precis så! Det finns så mycket att lära sig. Och respektera de äldre som människor, inte bara som några långsamma varelser som är ivägen...Mer blandning åt folket!

Amy: Helt klart!

ida: Ja, det tycker jag med! :)

Steel City Anna: Jag tänkte lite på dig där när vi satt med pensionärerna :)

Monica: Åh vilken go historia! Man blir ju glad och barnen blir minst lika glada!

Mariah: Haha, SÅN vill jag bli! Baka och ha massa gott hemma till barn och barnbarn!

Marina: Ja, allt är uppdelat och det är så sorgligt...livet är ju så mycket mer än där man är just nu. Det är det förflutna och framtiden också...

Emmas Bokhylla sa...

Åh, vad mysigt! Jag tror du har rätt, om man kunde sammanföra barn och pensionärer oftare så tror jag att alla skulle vinna på det!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...