söndag 16 maj 2010

Miljövänligt i New York

Förra sommaren då vi åkte på semester till New York upptäckte vi en alldeles ny trend. För oss i alla fall. Nämligen tygkassar och andra "reusable bags". Nästan varenda affär hade sina egna tygkassar med sina logon på som man kunde köpa. Och köpte, det gjorde vi. De var billiga som tusan. Vi köpte Coops tygkasse året innan i Sverige. Den kostade 60 spänn. Lite väl saftigt för att man skulle köpa en 10 stycken att ha hemma och ta med när man handlar. Dessutom var den ganska klen och hade alldeles för långa handtag.
I New York kostade de ca 2 dollar (ungefär 15kr) styck. Någon kostade kanske 5 dollar, men i alla fall. Dessutom var många rikftigt snygga. Många olika färger och stilar. Vissa enkla och andra lite mer konstnärliga. Vi samlade på oss från alla affärer som hade tygkassar och jag tror vi kom hem till Sverige med 10-15 stycken. Väl värt pengarna! De använder vi när vi handlar mat, när jag ska ta med nåt till jobbet, när vi är på utflykt nånstans, eller som förvaring ibland. Jag hoppas verkligen att denna trend finns kvar då vi åker till NY i sommar!

Dessutom är det bra för miljön att inte använda plastkassar. I New York, till exempel, är det vanligt med mycket tunna och små plastkassar. Man packar heller inte själv sin egen kasse, utan det gör kassörskan. Det brukar resultera i att det packas några varor i en påse och för att det ska hålla tills man kommer hem, trär de på ytterligare en påse ovanpå. Och eftersom påsarna är så små och taniga kan man packa väldigt lite varor i dem. Därför är det jättebra att ha egna tygkassar att ta med.
På affären Stop&Shop hittade vi  supergröna tygkassar att köpa, både vanliga tunna och sådana med isolering för kylvaror. De är verkligen superbra. Affären hade också en drive att man fick 5 cent per egen tygkasse, som man tagit med, i rabatt på sitt inköp!
Tänk på miljön gott folk - använd inte plast!

7 kommentarer:

Ida -www.lippstick.se sa...

Vad bra och praktiskt!
Det borde verkligen komma mer av det till sverige!

Sara sa...

Jag har tänkt många gånger att jag ska köpa såna där tygkassar, men som du säger så är det väldigt dyrt här i sverige. Men man får väl hoppas att det ändrar sig. Miljön är ju viktig att tänka på!

Malin sa...

Jag tar alltid med 10 stycken till Sverige som jag köper på en local favoritaffär MOM (My Organic Market) och ger bort. De kostar 99 cent styck och man får 10 cent rabatt per gång man använder i den affären. Jag föreslog även att sonens skola skulle trycka upp med skolloggan som reklam och de gjorde de! Tyvärr glömde jag en av dem någonannanstans igår :( Vi använder dem till allt, inte bara handla mat. Tar med till stranden, karaten, dagis, biblioteket etc.

Trillingnöten sa...

Ida: Ja, jag hoppas verkligen det jag med!

Sara: Det är verkligen svindyrt här. Nåt måste göras! :) Men vem? hehe. Alltid den frågan!

Malin: Vad bra! Vi använder dem också överallt. De är perfekta helt enkelt. Vad roligt att ni har skolans logga också på tygkassar. Ingen dum idé! Ska tipsa min rektor om det.

Saltistjejen sa...

Trenden håller i sig här! :-)

Trillingnöten sa...

Saltis: Yay!!! Shopping!

Jojjo sa...

Fantastiskt ju, det var samma sak på Irland när jag var där i julas - papp eller ta med egna, plast var inte ens ett val. När jag frågade efter plastpåse pga det tokregnade och alla kassar gick sönder hela tiden stirrade expediten på mig som om jag sagt att jag mördat nån!

Älskar för övrigt funktionen att hitta gamla inlägg genom hänvisningar i nya inlägg! Hoppas trenden med tygkassar finns kvar?

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...