torsdag 6 maj 2010

Varför läser man?

En fellow bloggare, Sara, skrev ett inlägg på sin blogg om varför man läser vissa bloggar och hur man väljer ut dem. Det tyckte jag var så intressant, så jag gick och hämtade en annan elefant. Eller snarare - ett helt - separat blogginlägg. Det rimmar bara inte på intressant helt enkelt.

Ja, varför fastnar man vid vissa bloggar och släpper andra? Jag läser också en hel del bloggar. Vissa ligger på "min blogglista", vissa är bokmärkta. När jag hittar en blogg som verkar intressant brukar jag bokmärka och testa att läsa ett tag innan den hamnar på blogglistan på min egen blogg. Och vad är det jag testar då? Det vet jag faktiskt inte själv. Jag tror att det handlar om kemi.Det måste liksom klicka. Ibland klickar det på en sekund, ibland klickar det efter nån månad. Det måste nödvändigtvis inte klickas med själva bloggaren personligen, men med innehållet och sättet att skriva.

Jag kikar in på bloggar som har ett innehåll som jag också är intresserad av. Just nu är det ju lite barn, att bo utomlands, gärna mat (och mycket), böcker och film. Det finns många som skriver om just det, men jag gillar också om det är humoristiskt skrivet eller om bloggaren har ett bra sätt att skriva som skapar intresse. Vardagliga saker, som vid första anblick kan tyckas ganska trivilalt, kan faktiskt bli en fantastisk upplevelse om rätt person berättar det. Oavsett om det då blir roligt eller intressant.

Förutom det ovanstående är det viktigt med uppdatering. Jag gillar när det uppdateras ofta. Ja, inte flera inlägg per dag behövs, men ett par inlägg i veckan åtminstone. Jag har gett upp på bloggar som uppdaterar en gång i månaden. Det känns liksom inte så aktuellt. Jag kanske ratar för lätt? Ibland har man svackor, men det har alla, och då skriver man inte lika mycket. Självklart. Trogna läsare stannar kvar. Inga nya kanske dyker upp. Vad gör det?

Sist men inte minst tycker jag det är viktigt med respons. Om jag följer en blogg behöver inte den bloggaren följa min om han/hon inte vill det. Dock tycker jag det är viktigt att jag som läsare av dennes blogg får respons från bloggaren när man kommenterar. Det kan vara ett snabbt svar i kommentatorsfältet eller på min egen blogg. Det är viktigt att uppmärksamma de som läser och faktiskt gör sig "besväret" att kommentera de inlägg man skriver.Då blir det roligare och mer personligt.

Det bästa med bloggar är dock att man kan få nya vänner, bra tips och en jättetrevlig gemenskap! Och en trevlig lässtund så klart.

                                     Blogga lugnt!

8 kommentarer:

Camilla sa...

Det där inlägget lockade ju till kommentar :-)

Svårt att veta varför man gillar vissa bloggar, men som du säger så måste man gilla sättet bloggaren skriver på. Ämnet har mindre betydelse, men ska förståss tangera mina intressen. Ålder och annat hos bloggaren har mindre betydelse.

Jag får ryck ibland och ränsar bland bloggarna jag följer, när jag tycker det tar för mycket tid. Men ibland har jag tråkigt och vill hitta nya bloggar då lägger jag till några stycken. Du var en av dom som tillkom sist jag hade tråkigt och jag gillar det du skriver så än hänger du kvar :-)

Saltistjejen sa...

Å jag håller med dig i mycket. Visst handlar det om "kemi". Att man hittar både innehåll samt presentation som stämmer med ens egna intressen och person. Respons tycker jag är olika viktigt berornde på vilken typ av blogg jag läser. Vissa bloggar kommenterar jag på och de har blivit mer som "en vän" och där kan det nästan "chattas" och/eller diskuteras hejvilt ibland. Men andra bloogar läser jag bara och kommenterar inte så mycket. Jag kasnke nte ens läser alla inlägg men vissa tycker jag är jätteskoj.
Det mest fantastiska är iallafalll det du säger att bloggandet öppnat upp för nya vänskaper och det är sååååå kul! :-)
Kram!

anna sa...

äntligen har jag fått ett ansikte på dig. jag har misstänkt att det varit du men ändå inte säker. hoppas allt är bra med dig! ska ni flytta tillbaka till new york?

Emma sa...

Mmm, det stämmer ungefär på mig det där, hur jag läser bloggar. Jag söker ofta upp bloggar efter egna intressen. Just nu botaniserar jag på bloggar från Montreal eftersom vi är på väg att flytta dit (i augusti)men annars ungefär som du: utland och barn. Och så några Sverige-bloggar för att ha koll på mitt hemland. Kul att du ska flytta till NY - det var länge min dröm. Men jag har alltid haft många många fler drömmar än det är möjligt att fÖrverkliga. Och det tänker jag fortsätta med. Via bloggarna kan man ju leva drömmen online via andra;)

my sa...

hihi, tack tack nu har jag ännu en mening som säkert går hem hos eleverna. hm, kanske inte ska använda den sista dock...heh

Ditt inlägg idag manar verkligen till lite fundringar. Satt och försökte hitta några gemensamma nämnare med de bloggar jag läser och mycket passade in på de "kriterier" du nämner. :) Din blogg är i alla fall ett nöje att följa!

Trillingnöten sa...

Camilla: Vad kul att du har hittat hit! Jag håller med om att ämnet kan variera OM den som skriver, skriver bra. Då kan jag läsa om det mesta faktiskt :) Och ibland behövs en utrensning av olika anledningar. Absolut!

Saltis: Jo, det håller jag med om. Vissa orkar jag inte kommentera, speciellt de som har jättemånga i alla fall :) Och då är man en hemlig läsare. Lite roligt det med! Och det där med vänskapen är faktiskt fantastiskt kul. Tänk att man kan bli vän med någon man aldrig träffat och veta så mycket om varanrda! Kram på dig!

Anna: Jag svarade på din blogg istället :) Du hade ju skrivit inlägg också så jag passade på!

Emma: Jag håller verkligen med dig! Det är fantastiskt vad man kan uppleva genom andra. Det är jättekul. Speciellt när man har så många drömmar som du :) Jag hoppas att det blir bra i Montreal. Varför flyttar ni dit av alla ställen?

My: ååååh, vad du värmer hjärtat så här på fredag morgon :) Ja, du kan ju vara lite subtil med just den meningen med eleverna, hehehe. Men du kanske blir omåttligt populär?

Marianne sa...

Jag håller med, det mesta är kemi. Småbarn hör kanske inte till mitt största intresse eftersom jag inte har några småbarn hemma, så jag söker inte upp typ mammabloggar. MEN jag läser mer än gärna om de barn som "mina" bloggare har, det är bara roligt.

Och jag håller helt med om det där med respons. Det är jätteviktigt att man kommunicerar med de läsare som vill kommunicera genom kommentarerna. Det är ju faktiskt kommentarerna och läsarna som gör att bloggen lever. Samtidigt är det absolut inget tvång att kommentera bara för att man läser.

Jag gör som du, bokmärker och läser ett tag innan jag lägger en blogg i länklistan. Och då brukar det bli ett helt gäng på en gång som hamnar där. Problemet är att det känns taskigt att ta bort bloggar som jag inte längre läser! Tänk om de blir ledsna, det vill jag ju inte ... Så den där länklistan blir bara längre och längre och hopplöst längre. Ja, ja, det kanske inte gör så mycket : )

Trillingnöten sa...

Marianne: Ja, men precis! Det är genom läsarna och responsen som bloggen blir som den är tänkt att vara eller hur! Men jag har en massa bloggar där jag inte kommenterar för att vara ärlig heller. Mest för att det redan är en massa läsare som gör det. Det känns som man försvinner i mängden.

Och det där med att inte vilja ta bort såna man läst men inte längre läser...det är jobbigt! Men man förändras och ibland tröttnar man :) Man kan ju ha dem kvar, men inte läsa som du gör. Ingen blir ledsen men man kan bli lite förvirrad, hehe.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...