måndag 19 november 2012

Det här med att klä sig för kyla

Det är helt klart en kulturkrock som sker här med tanke på hur man klär sig för väder och hur man ser på väder. Hemma i Sverige är det devisen "Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder" som gäller. Ut i ur och skur. Låt barnen sova ute i vagnar på vintern, och helst leka i snön i timmar oavsett temperatur. På med varma kläder i september och låt dem vara på fram till maj. Rejäla skor, lager-på-lager, extra mössor, vantar som inte hasar av, vinterkrage innanför jackan...you name it, vi har det. Sen finns det givetvis undantag som bekräftar regeln, som det så vackert heter.

Rejäla vinterkläder ska det vara!
Här. Whole different story my friends. Där vänder man på devisen och säger "Det finns bara dåliga väder och inga dåliga kläder". Är det kallt eller regnigt, då går man helt enkelt inte ut. Vinterskor? Termobrallor? Regnställ? Vad är det? Vår dotter har varit redo för vintern i över en månad. Mössa, vinterskor, jacka, vantar. Rubbet. Jag tjatar fortfarande på föräldrarna på jobbet om att de behöver vantar och mössa till sina barn eftersom vi är ute varje dag. INGET av barnen har vinterskor ännu. Trots att det är drygt 1-7 grader varmt just nu. Det är lite rejälare sandaler eller sneakers som gäller. NU först har många börjat skicka med mössa. Vantar återstår att se. Visserligen är vi ute endast 30 minuter på förmiddagen och 30 minuter på eftermiddagen. Men ändå. Det blir kallt. Och duggregnar det kan vi inte gå ut. Ingen har regnjacka nämligen.

För en svensk, som egentligen inte ens gillar att vara ute, är detta en solklar kulturkrock. Och en svår sådan.

9 kommentarer:

Hjem Kära Hjem/ Anna sa...

Heheheh! Ja det är lite av ett dilemma det där med kläder til barna. Jag jobbar på dagis där det en gång gick ett barn från Holland, samma visa. Shorts i oktorber, keps i november...saknad av vinterkläder i kallaste januari o februari..."tjattjattjat" från anställdas sida. Skedde det nåt, nope!
Det är alltså en hårfin balansgång det här med o jobba med barn, vara ute när det är rast osv, om barna inte har kläder.
JAg är inte heller den typen som älskar o va ute, om det nu inte är sommar o sol då, annars kan jag lika gärna va inne! Men med allt det du skrev upp i klädväg så är det ganska ok o va ute, om inte annat är det himla gott efteråt!!

Ha en finfindag där nere/där ute!

Klem ANna

Mrs Clapper sa...

Det är ju helt vansinnigt... Man var ju ute i ur och skur när man var liten. Strumporna på elementet och varm choklad i magen när man kom in!

Martina sa...

Eftersom du vet hur svårt det är att få tag på bra vinterkläder så kan du förstå min förvåning när maken kom hem med just termobrallor med hängslen (om du förstår vad jag mednar) när han kom hem från USA i våras.
Då hade han hittat en utförsäljning och köpte med sig en storlek större så de har barnen på sig nu! :-)

Marina sa...

Nu fick jag en riktig flashback! Vi bodde ett par år i England när våra barn var små och upplevde precis samma sak - där fick de inte heller gå ut om det regnade, för då "blev de ju blöta"...och behöver jag säga att det regnar en del i det landet!!!

Malin sa...

Ja så är det tyvärr här också. Kanske inte riktigt samma i norra USA där det kan bli riktigt kallt och snö under vintern. Där måste man ju ha rätt kläder, men här så är det som hos er. På vår skola går de också ut om det inte är jättekallt eller spöregnar, men ändå så är det många barn som kommer i sandaler eller inte har jacka. Föräldrarna utgår ifrån att barnen kommer vara inne på rasten. Termobrallor är det inte att tala om, möjligtvis har de vinterstövlar, vantar och mössa. Mina barn har naturligtvis rejäla kläder, men om de inte kommer få gå ut på rasten, så är det ju onödigt att skicka med.

Emma sa...

JAg blir bara nöjdare och nöjdare med Kanada alltså. Här är det rejäl och lång vinter varje år och ungarna kläs i enlighet med vintervädret. MEN, inte när det regnar, "förstås". I Spanien tar de inte ut barnen om det är kallare än 15 grader... Jag berättar alltid skräckhistorierna om Ur och Skur-dagis och bebisarna som sover ute och de bara tittar på mig som om jag är ngn slags barnmisshandlare.

Hoppas de skärper till sig så barnen slipper frysa.

Anneli Stålberg sa...

Tänk hur olika det kan vara! :)

Steel City Anna sa...

Imorse såg jag två 7-åringar i sina skoluniformer, de hade kjol och bara ben. Och i helgen när jag var ute i Peak District iförd yllekofta och vinterjacka gick en ung kille förbi mej i joggingbyxor och T-shirt!

Casa Annika sa...

Samma i Spanien. Här får ungarna inte rast om det regnar, dels för att de kan halka på de glatta plattorna i pation (och då är det skolpersonalens fel), dels för att inte alla får plats med sina paraplyn uppspärrade. Nä, inga regnkläder förstås. Jag tror att det här är anledningen till att spanjorer är så ömtåliga och blir sjuka för ingenting. De är inte härdade.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...