torsdag 1 november 2012

Presidentvalet

Schemalagt inlägg:
Endast några dagar kvar till presidentvalet. Nyheterna går varma här hemma och har gjort hela sommaren. Det är mycket intressant att följa presidentvalet på nära håll. Bland annat har det varit fyra debatter, tre mellan kandidaterna och en mellan vicepresidentkandidaterna. Jag är givetvis demokrat och om jag fick rösta skulle jag rösta på President Obama. Den andra snubben, Romney, är en lurig typ. Inte bara det att han ändrar åsikt lika ofta som han byter underkläder, hans vicepresidentkandidat är väldigt konservativ. Några av huvudnyheterna från republikanerna har varit bland annat:

- Romney blev filmad i hemlighet under en insamlingsgala (insamling för hans kampanj) där han påstod att 47% av amerikanska folket inte betalar skatt. Mestadels för att de är för lata och omotiverade att arbeta. Han glömde att nämna att inom de 47% finns också soldater som utkämpar krig för landet (och som därmed är skattebefriade för den lilla summa de tjänar på det), pensionärer som jobbat hela sitt liv, krigsveteraner och människor som arbetar för väldigt låga löner (och kanske också jobbar flera jobb för att kunna försörja sin familj)....

- Att abort ska förbjudas helt, även om kvinnan blivit gravid under en våldtäkt. Några republikaner menar att kvinnans kropp automatiskt stänger av möjligheten att befruktas vid våldäkt. Say what? En annan sa nyligen att alla graviditetar, oavsett hur den påbörjats, är menade från Gud. Det betyder att Gud menade att kvinnan i fråga skulle våldtas? Blir kvinnan gravid vid våldtäkten är det ett tecken på att hon "njutit" av akten...

- Romney kommer att bekämpa "Obamacare" om han blir president (Obamacare är den lag som presidenten fått igenom som ger alla människor bättre hälsovård. Som ni vet måste man ha hälsoförsäkring här för att få tillgång till allmänvård. Den är mycket dyr om man inte får den genom sitt arbete. Inte alla arbetsplatser erbjuder detta. Obamacare ger också rätt till vård för de som föds med defekter eller sjukdomar.

- Rasism har präglat se senaste fyra åren. Bland annat hävdar många republikaner att Obama inte ens är född amerikan. Donald Trump har erbjudit 5 miljoner dollar till Obama för att visa upp sina universitetsbetyg och födelseattest. Även när födelseattesten, som bevisade att Obama ÄR amerikan, kom fram påstod flera att den var förfalskad. Av läkaren som förlöste Obamas mor?? För över 50 år sen? I FALL ATT han skulle vilja bli president i framtiden.
- republikaner försöker stoppa folk att rösta. I flera stater har republikaner försökt få fram en lag om att alla måste visa legitimation för att kunna rösta. För oss svenskar är det en självklarhet, men inte här. Detta är ett helt annat system. Många har inte ID-kort av olika anledningar. Mestadels för att man ofta måste ha födelsebevis för att kunna skaffa ett ID-kort. I Sverige har vi skatteverket, det finns inte här. Anledningen till att de försöker få fram denna lag är att de flesta som INTE har ID-kort är minoriteter (som african americans och hispanics) som säkerligen skulle rösta på Obama och inte republikanskt. KAN dessa inte rösta är sannolikheten att Romney vinner, större.
I en annan stat har en annonskampanj gått ut till spansktalande befolkning att gå och rösta den 8 november. Ett problem bara. Valet är den 6 november. Inte den 8:e...

Detta är bara en bråkdel av vad som kommit fram under sommaren.... Givetvis är inte Obama perfekt. Men nästan.

6 kommentarer:

Villa Frejas bokblogg sa...

Å herregud. Jag hoppas hoppas hoppas att Obama vinner!

Emma sa...

Ja, Romney och republikanerna alltså! All energi på sedare tid och under debatterna har ju gått åt till att låtsas som om han Är demokrat. Som det verkar. Precis allt som du nämnt hÄr har tonats ned, trots att det är precis så det är. Det tyder väl egentligen på att den överväldigande majoriteten egentligen vill rösta på demokraterna och vi får hoppas att ingen går på de fula knepen.

Obama är bra och smart - det finns massor att kritisera honom för så inte ens nästan perfekt tycker jag att det går att säga ;0) Men i ljuset av motståndarna så...jo då ser han fläckfri ut.

Själv ska jag vistas bland just dessa på valdagen! Bland republikanska mormoner i Vermont. Wish me luck!

Västgötskan sa...

Jag tror det gjordes undersökning här i Sverige (om den var "korrekt" utförd eller inte vet jag inte) men har för mig att Obama fick 94 % av rösterna.

Bara USA själva som är galet konservativa som överväger Romney! Han verkar MINST SAGT lurig... :-P

Casa Annika sa...

Du, jag undrar en sak, varför är folk emot Obamacare? För det är väl ganska många som är (republikanerna)? Med vilka argument, menar jag. Jag har ingen aning. Jag tycker ju att det låter vettigt, till och med att mer borde göras, att ALLA skulle ha rätt till skattefinansierad sjukvård som här i Spanien, där läkarbesök inte kostar något, och där medicinerna är subventionerade.

Monica sa...

Det där med betyg är väl lätt att ta reda på, tycker Clinton´s fladdrade runt överallt, bådas. Och de var väldigt smarta de två eller är, Bill Clinton tror jag är den bästa president USA haft någonsin men nu när du inte kan röstas på honom får du ta Obama:-), som jag inte tror är fullt så kompetent i jämförelse men i valet mellan de två som är nu så känns han självklar att få fortsätta. Den andre, Romney, får man hoppas inte vinner.

Malin-Charlotta sa...

Jag röstar som du, Trillis. Om jag kunde ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...