onsdag 28 november 2012

Visst är det konstigt?

Jag läste nyss en artikel i en tidning här i New York. Tydligen lägger lärare i USA ca 3 miljarder dollar om året på skolmaterial till sina elever. Hur sina egna fickor. Tre miljarder dollar. Det är drygt 21 miljarder svenska kronor. Till skolmaterial! Visst är det konstigt?
Det är mycket vanligt här. Kommer ni ihåg vår lista på saker från vår dotters skola som skulle inhandlas till klassen? Lim, papper, pennor och annat material. Vår skola har ändå föräldrar med ganska bra inkomst och skolan har en stark föräldraförening som samlar in pengar via olika event. På andra ställen, till exempel i det området där min svärmor jobbar, bor det familjer som har det sämre ställt och som inte har råd att lägga ut dessa pengar. Och skolorna får inte tillräckligt med anslag från de som har hand om ekonomin.
Helt ruttet tycker jag. Man tjatar om att utbildning är viktigt. Really? Ska lärare, som inte alltid får den lön de förtjänar eller borde ha (i vissa områden är lönen skit rent ut sagt), lägga ut tre miljarder dollar om året? Tack och lov för lärare säger jag! Detta händer i Sverige också då och då kan jag tala om. Kanske är det inte 21 miljarder kronor, men ändå. Bäckar små...


6 kommentarer:

Monica sa...

Ja folk känner ansvar och ser att de måste skjuta till för att det ska fungera och ge av sitt eget, finns fler yrken där det förekommer för det är för snålt tilltaget. Och skönt det finns sådana människor som ser och är generösa men ett tack och erkännande vore på sin plats från arbetsgivarna. Inte tror jag bankens folk behöver köpa egna pennor eller till någon annan. Inget skulle fungera heller om inte allt frivilligt arbete existerade. Det är otroligt i siffror vad det är värt.

Marina sa...

Absolut tänkvärt!

Anna Granström sa...

Helt galet!

Mrs Clapper sa...

OJ! Det är ju helt otroligt... Undra om det finns NÅGON annan yrkeskategori som skulle göra så? Lärare är fantastiska!! (Men synd att ni ska behöva...)

Västgötskan sa...

Ja, det är verkligen helt sjukt! :-P
Utbildningen borde vara HELT GRATIS och vara en rättighet för alla!

Camilla sa...

Håller helt med om att lärarna borde värderas högre. Det finns underbara lärare. Hade just mailkonversation med en av barnens lärare (som jag inte pratat med tidigare) och fick underbar respons.

Men helt sjukt att lärarna ska bekosta skolmaterialet. Samtidigt kan jag förstå att det blir så. Jag känner igen det från mitt liv som scoutledare, med en viss skillnad eftersom det är ideellt arbete. Det blir i alla fall lätt att man vänder ut och in på sig själv och trixar för att träffen eller hajken ska bli bra för barnen. Jag tar ofta och kompletterar med material hemifrån.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...