söndag 25 november 2012

Som någon annan bäddar

Härom veckan gick jag in på Hanna Lans blogg (som ni kan läsa HÄR) som jag gör lite då och då. I sitt senaste inlägg vid tillfället tipsade Hanna om att hennes bok nu fanns att låna som e-bok. Eftersom jag varit nyfiken på att läsa den ett bra tag nu, passade jag på att låna hem den till min (alldeles fantastiska) telefon. Och jag kunde inte sluta läsa när jag väl börjat. Jag tänkte att jag skulle ge mig på en kortare recension i detta inlägg. Jag är fruktansvärt dålig på att recensera böcker, men jag ska ge det ett försök. 

Så här beskrivs boken:

Som Någon Annan Bäddar är en berättelse om hemlängtan, svek och lögner och om den inre och yttre resa en kvinna genomgår då hon fastnar mellan två länders lagstiftningar. Det ena landet är Sverige, det andra är USA. Läsaren får följa den vindlande Haagkonventionen om återförande och överflytt av barn, och de efterföljder den får för en familj när två länders lagstiftningar tolkar konventionen på olika sätt. Det är också en berättelse om ett äktenskaps uppgång och fall samt kärleken till ett barn och ett land. Som Någon Annan Bäddar, skildrar utsatthet och vanmakt, men här närs också ett hopp om att finna en lösning.

Vad händer när barn blir bortförda eller kvarhållna i ett land mot den ena vårdnadshavarens vilja? Ett ämne som alltför ofta är aktuellt i dagspressen och som det också alltför ofta förs en onyanserad debatt kring. Här får vi en inblick i verkliga händelser, där skeenden är allt annat än klara och tydliga. Ett ämne som bränner när det är aktuellt. och det är, tyvärr, ständigt aktuellt.


Boken är mycket gripande på många sätt. Handlingen griper tag i läsaren med en gång och håller ordentligt fast ända till slutet. Språket i boken är aningen korthugget, med korta meningar, men med massor av innehåll. Miljöbeskrivningar är sällsynta om ens existerande över huvudtaget, men beskrivningarna av kvinnans inre kamp är otroligt målande. Man kan verkligen känna hur hon våndas, hoppas, förtvivlas, stärks, bryts ned och byggs upp igen. 

Kanske är det så att boken tilltalar mig så mycket eftersom jag själv är en kvinna som bytt land, utav fri vilja till skillnad mot huvudkaraktären i boken, och som valt att skaffa barn med en man från ett annat land. I denna globala värld är detta en ytterst intressant debatt att ta del utav. Särskilt innan man väljer att gifta sig och skaffa barn. Hur goda intentioner man än har när man går in i ett äktenskap, kan man inte vara helt säker på framtiden...vad händer OM? Och det finns många om i ett liv. 

Det enda negativa jag kan säga om boken var att den slutade alltför abrupt : ) Jag tog en paus från boken vid ett kapitelavslut eftersom jag var uppe alltför sent och eftersom jag inte hade bokvarianten utan en ebok, visste jag inte exakt var jag var i boken. När jag sedan skulle avsluta boken, trodde jag, dagen efter var den redan färdigläst! Jag hade gärna läst ännu mer! Så kanske var det inget negativt ändå när jag tänker efter!


Jag kan varmt rekommendera boken!
Här finner ni länkar till boken:

Låna: http://elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9187041049 (befinner ni er utomlands använder ni ert svenska lånekort om ni har. Se bara till att det finns på "ert" e-bibliotek. Klicka på Anslutna Bibliotek)

Köp: http://www.novellisten.se/index.php/catalog/show/89.html#

(Nästa vecka kommer en recension av Anna Granströms "Halva min måne")

6 kommentarer:

Monica sa...

Jag har läst den och tycker som du ungefär men det var delar som tjänat på att förklaras något, lite väl korthugget och abrupt som sagt. Särskilt en händelse eller manöver kollade jag bakåt hur det i hela friden gått till men fick ingen förklaring, var något konstigt hopp. Och å ena sidan gjorde det kanske inget å andra sidan som info till någon i liknande situation kunde det vara viktigt. Men jag kommer inte ihåg detaljerna nu var det stod någonstans.

Marina sa...

Jag har också läst boken och tyckte mycket om den.

Hanna Lans sa...

Tack för dina fina ord! Och du är inte ensam om att tycka att den slutade alltför abrupt. En avslutning som tonats ner hade kanske varit att föredra. När jag skrev den ville jag att läsaren skulle få samma känsla som jag hade när allt hände, och det var verkligen sådär. I expressfart för att sedan bara ta stopp. Å andra sidan är det en skönlitterär bok och som sådan hade jag ju kunnat tänka lite mer på den dramaturgiska kurvan. Tar med mig detta till nsäta bok! (Som just nu har ett väldigt abrupt slut den också ...)

Monica: Det vore intressant att veta vad "hoppet" var för något, det har jag inte hört förut. (Allt för att blir en bättre och bättre författare eftersom jag fått blodad tand.)

Camilla sa...

Låter som en intressant bok. "Tyvärr" har jag allt för mycket att läsa just nu. Skriver upp den på vill-läsa-listan.

Min plats i solen sa...

Låter som en spännande och intressant bok. En bok som berör och stannar kvar. Den skrivs definitivt upp på min läslista. Tack för tipset. :)

Kram Lotta

Anna Granström sa...

Jag rekommenderar också den boken! Gillade den mycket. Tycker att den slutade verkligt. Som det oftast är.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...